Новини

ЗВЕРНЕННЯ ПАТ „Вінницяобленерго” до мешканців м. Вінниці і Вінницької області

08 травня 2014

Електрична енергія – найбільш універсальна і зручна для використання форма енергії. Без електроенергії навіть важко уявити сучасне життя людини. Вона наш вірний помічник на виробництві і в побуті, щодня розширюється поле її використання. Але вона стає небезпечною для життя людини, якщо з нею поводитись неправильно і недбало.

На енергообладнанні ПАТ „Вінницяобленерго” у минулому році серед мешканців області сталося чотири нещасних випадки зі смертельним наслідком: 3 – внаслідок самовільного проникнення в електроустановки та 1 – внаслідок доторкання до обірваного проводу. В 2012 році сталося три випадки зі смертельним наслідком, у т.ч. загинув хлопчик – учень 7-го класу с. Гущинці Калинівського району, який проник в трансформаторну підстанцію 10/0,4 кВ і потрапив під напругу 10 кВ.

Цього могло не статись, якби всі люди чітко усвідомлювали, що повітряні лінії електропередачі (ПЛ) та трансформаторні підстанції (ТП) є джерелом підвищеної небезпеки для життя людей і тварин. По території Вінницької області проходять лінії електропередач високої і низької напруги, розташовані трансформаторні підстанції, які підлягають охороні згідно „Правил охорони електричних мереж”, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1997 р. № 209.

Підприємства, установи, організації та громадяни, яким надано у власність, постійне або тимчасове користування земельні ділянки, де знаходяться об’єкти електричних мереж, зобов’язані вживати належних заходів для збереження вказаних об’єктів.

Нагадуємо, що охоронні зони електричних мереж встановлюються:

- уздовж ПЛ у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів в залежності від напруги ПЛ: 2 м – 0,4 кВ, 10 м – 6-10 кВ, 15 м – 35 кВ, 20 м – 110 кВ;

- для ТП - за її периметром на відстані 3 м від огорожі або споруди;

- для кабельних ліній електропередачі – у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх кабелів на відстань 1 метра;

Допустима відстань від проводів під час їх найбільшого відхилення до гілок дерев повинна бути не менше як 1 м для ПЛ 0,4 кВ і 2 м для ПЛ 6-35 кВ.

В охоронних зонах електричних мереж забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, а саме:

- перебувати стороннім особам на території і в приміщеннях трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв, відчиняти двері і люки цих споруд, здійснювати самовільне переключення електричних апаратів та приєднання до електричних мереж;

- зламувати двері та заходити в приміщення закритих трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів;

- наносити будь-які написи (малюнки) на двері закритих трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів;

- закривати доступ (під’їзд) до приміщень закритих трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів розташуванням автотранспорту;

- виконувати будь-які самовільні підключення до діючих електричних мереж без отримання відповідних Технічних Умов та виконання необхідних будівельно-монтажних робіт щодо улаштування електроустановок згідно затверджених проектно-кошторисних документів;

- будувати житлові, громадські та дачні будинки;

- рибалити під проводами та поблизу ЛЕП;

- влаштовувати будь-які звалища, складати добрива, солому, дрова, інші матеріали, розташовувати АЗС або інші сховища паливно-мастильних матеріалів;

- накидати на струмовідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори ПЛ, електрообладнання трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв, демонтувати їх елементи;

- розпалювати вогнища;

- саджати дерева та інші багаторічні насадження;

- влаштовувати спортивні майданчики, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити заходи, пов’язані з великим скупченням людей.

Будь-які роботи в охоронних зонах електричних мереж можуть виконуватись тільки при умові одержання письмового дозволу власника електричних мереж.

Шановні мешканці області!

Будьте обережними у разі виявлення обірваних проводів ПЛ, підходити до яких ближче 8 м смертельно небезпечно. При виявленні обірваних або провислих проводів ПЛ, відкритих дверей ТП або інших ушкоджень електричних мереж – не будьте байдужими, негайно телефонуйте черговому диспетчеру районних електричних мереж. Забороняйте дітям гратися поблизу ТП, тим паче проникати всередину цих споруд, підніматися на опори ПЛ або зривати ягоди і фрукти з дерев, які виросли під або поблизу ПЛ – це загрожує їхньому життю!

При виявленні фактів розкрадання проводів з ПЛ або кольорового металу чи іншого обладнання з ТП (а такі факти непоодинокі і підпадають під кримінальну відповідальність) інформуйте електричні мережі або правоохоронні органи. Як правило, такі випадки закінчуються трагічно для розкрадачів, не кажучи вже про знеструмлення споживачів та заподіяну матеріальну шкоду.

Вихователі дитячих садків, викладачі шкіл та інших навчальних закладів – проводьте спеціальні заняття для дітей і школярів з питань ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ! При необхідності запрошуйте для таких навчань спеціалістів електричних мереж, енергетиків підприємств або інших фахівців.

Шановні батьки! Навчайте дітей правилам поводження з побутовими електроприладами, які всі ми щоденно використовуємо і які є нашими надійними помічниками в роботі і на відпочинку. Навіть пошкоджена електрична розетка або ізоляція проводу електропраски чи пилососу може стати причиною нещасного випадку – трагедії і горя, виправити яке буває запізно.

Енергетика повинна слугувати людям, покращувати умови їх праці і життя – за умови безпечного її використання!
Бажаємо Вам щоб електрична енергія завжди була надійним і безпечним помічником у Вашому житті!
Дякуємо за розуміння.

ПАТ «Вінницяобленерго»

Поділитись: