Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Актуальне інтерв'ю з директором з капітального будівництва та інвестицій ПАТ «Вінницяобленерго»_0

Актуальне інтерв'ю з директором з капітального будівництва та інвестицій ПАТ «Вінницяобленерго»

17 липня 2014

Одним з пріоритетних напрямів діяльності ПАТ “Вінницяобленерго” є виконання Інвестиційної програми Товариства. В її основу закладено чимало проектів. Серед ключових - оновлення і реконструкція власних виробничих об'єктів. Як спрацювало Товариство в цьому напрямку впродовж півріччя, які вже має результати? Відповідь на ці та інші питання отримали під час розмови з директором з капітального будівництва та інвестицій ПАТ “Вінницяобленерго” Юрієм Плюшко.

- Юрію Петровичу, на дирекцію, яку ви очолюєте більшою мірою покладена відповідальність за впровадження Інвестиційної програми Товариства в життя. Як вдається справлятися з тим у такий непростий час загальнодержавної економічної та соціально-політичної кризи?

- Стараємося справлятися. Всі заходи, що заплановані Інвестиційною програмою Товариства на 2013 рік профінансовані в повному обсязі при річному плані 80,197 млн. грн. з ПДВ. Серед основних об’єктів – реконструкція ліній електропередач 0,4-10 кВ протяжністю 24,96 км, заміна силових трансформаторів під час реконструкції семи підстанцій 35-110 кВ ("Вороновиця", "Брацлав", "Сорока", "Іллінці", "Плисків", "Слобода Підлісівська"). Завершені роботи і з реконструкції ПС-35-110 кВ "Центральна", "Західна", "Сигнал" та "Жмеринка", які було розпочато у 2012 році. Також виконано повний обсяг робіт щодо заміни масляних вимикачів 10 кВ на вакуумні, з реконструкцією РЗА в кількості 163 шт. Завдяки вчасному авансуванню по укладеним договорам виконані роботи на всіх об’єктах, в тому числі ще придбано лічильники, модернізовано системи зв’язку та інформаційних технологій, придбано спецмеханізми та автотранспорт.

Загальний обсяг фінансування інвестиційних коштів в поточному році становить 69,4 млн. грн. з ПДВ. Найбільше коштів заплановано використати на виконання заходів з технічного розвитку, модернізації та будівництва електромереж - 52,05 млн. грн, що складає 75,00% від загального обсягу. На реконструкцію повітряних ліній 0,4 кВ заплановано направити кошти в обсязі 20,12% від загального обсягу Інвестпрограми, що дасть можливість поліпшити стан електричних мереж Товариства. На даний час виконано та закрито актами виконаних робіт два об’єкти, а саме Гайсинських та Липовецьких електромереж. В найближчий час буде закінчено реконструкцію ще по 4 об’єктах: Погребищенських, Гайсинських та Оратівських електромережах.

- Ви вже сказали про загальний обсяг фінансування коштів в поточному році, що спрямовані на всі заплановані Інвестпрограмою потреби. Чи вистачить їх на решту модернізаційних завдань?

- Звичайно, що ні. Є багато проектних рішень, які затвердженні та передбачені перспективною програмою розвитку електричних мереж ПАТ «Вінницяобленерго». Одними з основних є: реалізація заходів з будівництва дволанцюгової ПЛ-110 кВ «Вінниця-750 – Східна», реконструкція (з метою створення вузлової підстанції) ПС110/10 кВ «Східна» та будівництво ПС110/10 кВ «П'ятничани». Але оскільки кошторисна вартість будівництва кожного із об’єктів перевищує в декілька раз річний обсяг фінансування Товариства, то ведеться робота з органами влади, НКРЕ та галузевим Міністерством щодо додаткового виділення коштів.

Взагалі, джерелами фінансування Інвестиційної програми – є прибуток від ліцензованої діяльності, амортизаційні відрахування, реактивна енергія та небаланс ТВЕ. Також можливе залучення бюджетних коштів, кредитiв, іноземних інвестицій, технічної допомоги (гранти) та інше.

- Щодо іноземних інвестицій, наскільки це нині актуально та реально для Товариства?

- Це завжди актуально. Однак у зв’язку з ситуацією, яка склалась в державі, самі розумієте, не зовсім реально. Хоча, часткове залучення іноземних інвестицій не завадило б. Це дало б можливість виконання спільних заходів Угоди щодо регіонального розвитку Вінницької області між Кабінетом Міністрів України та Вінницькою обласною радою та поліпшило б стан електричних мереж.

- І питання загальнодержавного спрямування. Україна розпочала процес інтеграції до Європейської енергосистеми. У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України вже підписано відповідний наказ, згідно якого, за словами заступника очільника відомства Вадима Улиди до кінця 2016-го року наша держава повинна синхронізувати свою енергосистему з ENTSO-E. Урядовець також наголосив, що це дасть змогу залучити інвестиції та модернізувати енергогалузь, створить більш високу безпеку в частині постачання електроенергії. Все і одразу: непроста суспільно-політична ситуація з воєнними діями на Сході, інтеграція та, паралельно, ще й реформа енергосистеми країни. Як же при цьому стати вагомим гравцем на європейському енергоринку? Ваша особиста думка?

- Так, Україна сьогодні переживає нелегкі часи і це змушує всіх нас бути ще більш активнішими та ефективнішими. Кожен, не залежно від фаху чи посади повинен виконувати свої професійні завдання сумлінно та добросовісно. Основним завданням персоналу Товариства було і залишиться підтримання в належному стані діючого обладнання підстанцій та електричних мереж, посилення підвищення протиаварійної роботи, підвищення професійної кваліфікації експлуатаційного та ремонтного персоналу.

- І наприкінці нашої розмови хотілося б ще почути, яким ви бачите майбутнє ПАТ “Вінницяобленерго”?

- Безпечним та успішним. ПАТ ”Вінницяобленерго”, маючи колосальний досвід, залишиться надійним партнером на довгострокову перспективу для всіх, хто з нами працюватиме у майбутньому. Принаймні, дуже в це вірю! А для безпечного виконання персоналом ЕМ та ВВЕМ своїх функціональних обов’язків – продовжувати нарощувати темпи щодо оновлення трансформаторного парку, високовольтного обладнання підстанцій та реконструкцію ліній електропередач, які вичерпали свій моторесурс та термін експлуатації.

Поділитись: