Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Андрій Поліщук про «розумну» енергетику Франції та інше_0

Андрій Поліщук про «розумну» енергетику Франції та інше

06 жовтня 2017

Днями генеральний директор нашого Товариства Андрій Поліщук повернувся із Франції. З якою метою там перебував?  Це перше запитання, з яким звернулися до нього журналісти прес-групи. 

- До Франції  їздив разом з колегами із Асоціації  операторів розподільчих електричних мереж України. Її очолює Віталій Григоровський і на сьогодні вона об'єднує 13 регіональних енергорозподільчих компаній, у тому числі і ПАТ «Вінницяобленерго». Метою поїздки було  ознайомлення  з європейським  досвідом ринку електроенергії.  Безпосередньо  відвідав  дві французькі компанії, а саме: ENEDIS та VALOREM.

- Розкажіть, будь ласка, про ці компанії більше.

- ENEDIS – це монополіст на енергетичному ринку Франції з 2008 року. Вона  на 95% здійснює розподіл електроенергії по всій країні. Ділиться на 5 підрозділів, причому один з них обслуговує столицю - Париж, інші - місцеві регіони. Уявіть собі,компанія  має 35 мільйонів споживачів та  понад 39 тисяч співробітників.  Працює ENEDIS,  звісно, на RAB-тарифі, як  майже усі світові енергокомпанії. Проводить на рік 11 мільйонів операцій, а річний дохід її становить 13 мільярдів євро. Цікаво також те, що належить мережа місцевим органам влади. У Франції це  муніципалітет або групи муніципалітетів. Тож керуючи майже 1,3 мільйонами кілометрів електричних ліній, ENEDIS  відповідає за безперервну громадську електроенергію. Для виконання цієї ролі компанія і працює,  і розвиває свою мережу, чимало вкладаючи  інвестицій  в, насамперед, її модернізацію і забезпечення безпеки.

- А щодо компанії  VALOREM?

- Ця компанія була заснована  не так давно, у 2011 році і  займається альтернативними видами енергетики. Це незалежна компанія.  Французи її називають зеленим виробником енергії.  VALOREM контролює весь цикл розробки «зеленої» енергетики: від розвідки і проектування,  до управління проектами і повної експлуатації. Цікаво, що починала компанія  працювати з  вітровими парками і вже через 6 років стала великим гравцем на ринку. Нині управляє та обслуговує  інші поновлювані джерела енергії, такі як фотогальванічні,  гідроелектричні. Має низку дочірніх компаній, таких  як Valrea, Valeol і Valemo, що  займаються будівництвом, а також операціями і технічною підтримкою. Взагалі, досвід енергетики Франції – унікальний. До 1973 року вона генерувалась переважно на електростанціях, що працювали  за рахунок спалювання імпортованої нафти. Внаслідок нафтової кризи 1974 року буквально за 10 років французам  вдалося реалізувати амбітну і доволі агресивну програму розвитку атомної енергетики.   Нині у Франції  працює 19 АЕС і країна  залишається флагманом атомної енергетики та її провідним експортером в Євросоюз. Щоправда, не так давно французи  прийняли рішення  щодо скорочення частки своєї атомної енергетики – майже на 50% вже до 2025 року. Тепер більше зацікавлені у  «зеленій» енергетиці, маючи і тут свій особливий  досвід, а саме компанія VALOREM.  Наразі вона  активний експортер  до країн Африки, Східної  і Північної  Європи  та Карибського  басейну. Не менш активно розвивають і сонячну енергетику, особливо у Гваделупі.  Також взялися за відновлювання  морської енергії та енергії вітру на шельфі.

- Під час ознайомлення з роботою французьких колег, з їх досвідом, що найбільше Вас вразило? 

- Під час поїздки вдалося поспілкуватися з багатьма фахівцями французької енергетики, яка, справді, відверто вразила.  Їхня «розумна» енергетика для них вже давно звична  реальність. По - перше,  все модернізовано до максимуму. У нас, наприклад,  також запроваджено  сучасні лічильники, але  вони чомусь працюють через раз  і часто доводиться зустрічатися з такою проблемою, як шуми. А у них такого не трапляється! От як так вдається та ще з урахуванням того, що обслуговують 35 мільйонів споживачів?!  Нині усі, без перебільшення, світові  виробники лічильників працюють на Францію за проектом Linky.  Загальновідомо, що даний проект  є основним етапом в побудові Smartgrid.  Якщо  у більшості нам знайомих випадків електричні лічильники, ну,  в основному, електромеханічні і вони  вимірюють споживання  та  вимагають технічного фахівця при зміні потужності або відключення, то Linky - це вимірювач нового покоління. Він може приймати і відправляти дані без необхідності фізичної присутності техніка. Як  це відбувається у нас?  Скажімо, десь впала напруга, то необхідно викликати аварійну бригаду і в ручному режимі здвинути положення  ансапфного перемикача  і, таким чином, підняти  чи знизити напругу. У французів же - все це працює  красиво за допомогою Linky.  Як тільки надійшов сигнал від лічильника,  електроніка його підхоплює і через комп’ютерізований центр  проблема вмить вирішується. Про те, що у когось там в електромережі  висока напруга чи низька -  мова взагалі не йде.   Загалом, використання інтелектуальної мережі в обох французьких компаніях дозволило оптимізувати інфраструктуру та використання мережі, а також максимально знизити піки споживання у мережі, а, значить, і  підвищити енергоефективність. Ще я був дуже вражений французькою капітальною системою контролю та реагування за вітровими генераторами. Із всіх країн, де мені довелося побувати і знайомитися з галуззю енергетики, Франція вразила найбільше. Двоставочний тариф, як у всій Європі, окрім, на жаль, України. За електроенергію платять кому хочеш, бо мають відкритий ринок електроенергії, до чого, власне, і ми готуємося.Купа компаній там наперебій пропонують свої послуги споживачам електроенергії. Одним словом, нам багато чому варто повчитися у французів.

- Щодо переходу на європейську модель стимулюючого тарифоутворення, так званого RAB-регулювання. Ви вже казали на початку розмови, що Франція давно працює на ньому. Ми поцікавившись, дізналися, що  у Великобританії після введення RAB-регулювання,  тариф на розподіл у  перші шість років знизився більш ніж на 20%, а протягом  15-ти  років - більш ніж удвічі. Як з тим було у тій же Франції,  і що може бути у нас, в Україні?

- Я також  цим у цікавився у французів. Процес переходу на таку модель вони зазнали ще наприкінці минулого століття, що дозволило тодішнім електророзподільним компаніям  в рази знизити свої витрати  та істотно збільшити обсяги інвестицій. Також знизити тариф. Стан нашого, українського електроенергетичного господарства, нині катастрофічний: зношеність електромереж та обладнання вугільних ТЕС становить понад 80%, атомних – за різними оцінками від 50 до 70 відсотків. Вартість робіт з відновлення, реконструкції або побудови нового генеруючого обладнання – мільярди доларів. І їх доведеться вкладати в майбутні роздрібні тарифи споживачів електроенергії. Тому, якщо хочемо досягти європейських стандартів, то без переходу електроенергетичного сектору на роботу по системі стимулюючого тарифоутворення, або так званого RAB-регулювання, нам просто не обійтись! Ця методологія вже довела свою ефективність не лише у Франції чи Великобританії, про яку ви згадали. Так працює майже весь цивілізований світ, окрім країн третього рівня. Вже час усім зрозуміти, що впровадження стимулюючого тарифоутворення, насамперед, активізує залучення коштів для модернізації мереж. В свою чергу це дозволить зменшити кількість і тривалість аварійних відключень, а, значить, підвищиться і рівень якості та надійності електропостачання, знизяться технологічні втрати електроенергії. При цьому, наголошую,  споживачі не відчують суттєвого зростання роздрібних тарифів. Можливо, на початку, але надалі  тариф знижуватиметься. Згодом  скоротиться і плата за приєднання до мереж нових споживачів та інше. А головне -  енергопостачальні компанії отримають можливість залучати дійсно масштабні інвестиції у розбудову галузі, держава вирішить питання розвитку регіонів без залучення коштів із держбюджету і до того ж,  буде ліквідовано перехресне субсидіювання. Тож,  якщо не хочемо повзти позаду, то маємо сміливо і швидко діяти. Вже не маємо часу на очікування! Треба твердо ставати на шлях розвитку  і приєднуватися до загальносвітових процесів. Поїздка до Франція мене у цьому, як ніколи переконала.

- Дякуємо за інтерв’ю і успіху.

- Дякую і Вам.

Поділитись: