Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Легка нажива чи життя?_0

Легка нажива чи життя?

04 вересня 2018

На жаль, крадії кольорових металів та трансформаторного масла ніколи не ставлять собі такого запитання і продовжують нахабне втручання в роботу енергетичного обладнання. При цьому не зважають, що воно під високою напругою, що вийде з ладу, а населені пункти через пошкодження і навіть знищення технічних приладів залишаться без електропостачання. Та найстрашніше, що горе-крадії наражають себе й інших на смертельну небезпеку.

З початку року на об’єктах ПАТ «Вінницяобленерго» було скоєно 14 крадіжок. Найактивніше злодії проявляли себе у Калинівському, Тростянецькому, Теплицькому, Гайсинському, Бершадському районах. Так тільки у Гайсинському районі, а саме у селах Кібліч, Хороша, Губник, Огіївка, протягом червня-липня безсоромно поцуплено майже тисячу літрів трансформаторного масла на місцевих КТП та ТП. Загалом за 8 місяців поточного року нашій енергетичній компанії завдано збитків на понад 431 тисячу гривень.

- Трансформаторне масло – це спеціальна рідина, яка застосовується в енергетичних обладнаннях і призначена для охолодження працюючих агрегатів. Без нього обладнання виходить з ладу, а, значить, призупиняється і подача електроенергії споживачам. До того ж, самі крадії наражають себе на смертельну небезпеку. За фактами усіх крадіжок нами своєчасно подано заяви до правоохоронних органів, відкрито кримінальні провадження. Однак справи щодо розкриття даних злочинів не просуваються так, як належить, а часом і зовсім не розкриваються. Скажімо у Гайсинському районі правоохоронці навіть відмовили нам у відкритті кримінального впровадження за кількома фактами злочину. Довелося звертатися до працівників місцевої прокуратури, після втручання яких справи порушили. Викрити злодіїв, що вчиняють крадіжки електрообладнання чомусь дійсно важко, однак можливо за умови, коли правоохоронні органи більш активно включаються у роботу та ведуть справу, так би мовити, по «гарячих слідах». До того ж розкриття злочину матиме успіх ще й тоді, коли буде проявлена пильність і увага з боку свідомих громадян - місцевих жителів населених пунктів. Адже статистика свідчить, що до більшості злочинів причетні, переважно, непрацюючі особи, які проживають на тій території, де і трапляється крадіжка, - розповів начальник служби економічної безпеки ПАТ «Вінницяобленерго» Микола Ванжула.

Енергетики стурбовані масштабами злочинів на трансформаторних підстанціях і звертаються до жителів Вінниччини з проханням повідомляти про подібні факти та можливість їх скоєння. Просимо звертати особливу увагу на сторонніх та підозрілих осіб, які перебувають біля будь-якого енергетичного обладнання, ліній передач, трансформаторних підстанцій тощо. Фіксувати у що вони одягнені. Наголошуємо, працівники нашої компанії завжди працюють у спецодязі з логотипом ПАТ «Вінницяобленерго» та пересуваються на автомобілях з відповідним маркуванням, як це видно на фото нижче.

Шановні вінничани! Якщо ви помітили невизначених осіб біля трансформаторної підстанції або ж побачили її вже відчиненою, чи виявили зникнення енергетичного обладнання, демонтаж електролінії – відразу телефонуйте до поліції на номер «102» або на телефон служби довіри нашого підприємства (0432-67-09-06) чи черговому диспетчеру районних електромереж.

Додамо, що за надання Товариству інформації, яка допоможе затримати осіб, котрі вчинили або причетні до скоєння крадіжки трансформаторного масла, пошкодження кабелів, проводів та іншого обладнання в діючих електроустановках, ПАТ «Вінницяобленерго» стовідсотково гарантує грошову винагороду та анонімність.

Поділитись: