Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Майбутнє сталого енергопостачання - у реальному фінансуванні_0

Майбутнє сталого енергопостачання - у реальному фінансуванні

22 квітня 2015

21 квітня у  Вінниці з ініціативи Південно-Західної електроенергетичної системи ДП НЕК «Укренерго» відбулась нарада керівників енергопостачальних компаній Вінницької, Хмельницької, Тернопільської та Чернівецької областей. ПАТ “Вінницяобленерго” на ній представив генеральний директор Товариства  Андрій Поліщук. Також в заході взяли участь керівники Держенергонагляду, Державної інспекції з експлуатації електростанцій та мереж, представники  облдержадміністрацій вказаних областей.

Мета зустрічі — обговорення складного стану електричних мереж в Україні та вироблення спільних дій щодо вирішення проблемних питань, зокрема,  виконання інвестиційної програми задля  реконструкції та розвитку магістральних електричних мереж у поточному та наступному роках, - повідомив під час короткої прес-конференції, яка відбулась в перерві наради,  директор Південно-Західної електроенергетичної системи  Євген Дідіченко.

- Складні економічні умови за час становлення Незалежності України призвели до майже повної відсутності такого явища, як технічне обслуговування, капітальні ремонти, технічне переоснащення електричних мереж.  Середні терміни служби різного обладнання нині майже вичерпані. Більш того, темпи старіння обладнання вже перевищують темпи технічного переоснащення та модернізації електричних мереж, а  існуюча  організаційно-правова модель електроенергетики не дає можливості їх власнику самостійно визначати обсяги інвестування, модернізації та реконструкції мереж, які він зобов'язаний виконувати згідно всіх діючих нормативно-правових документів. Програми фінансування енергетики обмеженні. Все це тільки відтерміновує розв'язання проблеми та загострює її. Так, впродовж останніх 5-ти років в основу програми розвитку магістральних мереж вкладалися лише найнеобхідніші заходи, та й ті  не виконувалися у повному обсязі. Загострило проблему ще й зростання тарифів на газ, оскільки  стимулювало надмірне споживання електричної енергії.   У випадку зростання побутового навантаження ми вже наступної  зими можемо отримати перевантаження обладнання та усі з тим пов'язані негативні наслідки. Час виготовлення обладнананя, особливо того, яке використовується на об'єктах магістральних мереж є досить тривалим. Отже,  питання його заміни, а також збільшення фінансування інвестиційних програм треба вирішувати негайно, - інформував Євген Дідіченко.

Далі він надав слово генеральному директору ПАТ “Вінницяобленерго” Андрію Поліщуку, який більш детально зупинився на даній проблемі  свого підприємства.

 - Тарифом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) прораховано ту кількість коштів, які  ми зобов'язані отримати на утримання мереж, на стале функціонування, на паливо, на зарплатню, на реконструкцію мереж. Основним же та єдиним джерелом реконструкції  є інвестиційна програма. Та останніми роками вона зазнає значного  скорочення. Наприклад, у 2013 року обсяг інвестиційної програми для нашого Товариства складав 80, 2 млн. грн. У 2014 році ця цифра була  69, 4 млн. грн. На поточний 2015 рік закладена цифра в 41 млн грн. Якщо і далі так буде, то аби в достатньому обсязі проінвестувати  та відновити мережі Вінницької області необхідно якнайменше 80 років. З таким темпами  говорити про стале електропостачання далі складно. Ми отримуємо вже зараз чимало скарг щодо технічного стану наших мереж. Водночас за рахунок ремонтних фондів таки проводимо незначні  ремонти. При цьому  всі розуміють, що вкрай необхідна глобальна реконструкція мереж, які вже відпрацювали свій термін і вдвічі перевищили його, але  досі функціонують.  Реальна потреба на реконструкцію всього обсягу ремонтних робіт електромереж ПАТ “Вінницяобленерго” становить  близько 500 млн. грн. Зокрема, тільки на реконструкцію та підживлення міського кільця електромереж у Вінниці необхідно близько 150 млн. грн. Між іншим,  в цьому напрямку ми співпрацюємо з обласною держадміністрацію і  навіть уклали генеральну угоду між Кабміном, нашим Товариством та Вінницькою ОДА щодо співфінансування. Вже вирішуються технічні моменти. Але, перш за все, ми маємо отримати реальне фінансування в інвестиційній програмі на реконструкцію цієї ділянки електромережі.  Тож, тільки за рахунок інвестиційної програми ми зможемо унеможливити стрімке зростання технологічних порушень, поліпшити стан електричних мереж Вінниччини, забезпечити стале електропостачання нашим споживачам, -  наголосив Андрій Поліщук.

Журналісти місцевих засобів масової інформації поставили ще чимало запитань Андрію Поліщуку та іншим учасникам зібрання.

Наприкінці заходу присутні висловили сподівання щодо комплексного та ефективного вирішення порушеної проблематики. Аби прискорити результативність — ініціювали звернення до обласних державних адміністрацій, Національної комісії з регулювання  енергетики та  Міненерговугілля щодо спрощення процедур погодження інвестиційних програм та збільшення обсягів їх фінансування. 

Поділитись: