Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Підтримаємо акцію - викидай правильно!_0

Підтримаємо акцію - викидай правильно!

24 грудня 2015

Те, що відпрацьовані батарейки - загроза для людства,  знають сьогодні навіть малі діти. Небезпека такого блага цивілізації у тому, що опинившись на смітнику,  металеве покриття батарейки швидко руйнується. Ще швидше важкі метали (свинець, кадмій, ртуть, нікель, цинк) і токсичні елементи потрапляють у г'рунт і ґ'рунтові води, а далі - до річок, озер, інших водойм і питного водопостачання. Наприклад, одна відпрацьована батарейка забруднює 20 м квадратних  землі або 400 літрів води. Щоб повністю розкластися, батарейці потрібно 110 років! Потрапляння важких металів та хімічних сполук в організм людини  провокує різні хвороби, нерідко й онкологічні. Шкода лише від двох викинутих відпрацьованих батарейок рівноцінна двом ваннам отруєної води. Якщо ж батарейку просто спалити на сміттєпереробному заводі, то токсичні матеріали, що в ній містяться, потраплять в атмосферу. Крім того, акумулятори і  батарейки, що відпрацювали свій термін, не рекомендується зберігати вдома. Їх необхідно утилізовувати  на спеціальних підприємствах. Для цього і була запроваджена національна  природоохоронна програма “Викидай правильно!”, мета якої  не допустити екологічної катастрофи, до якої може підштовхнути  накопичення батарейок  у навколишньому середовищі. Вона діє вже понад 2 роки. В її рамках  організовано комплексну систему збору та утилізації відпрацьованих акумуляторів і батарейок.

 Вінниччина одна із перших підтримала даний  проект. Долучилися до того і енергетики області.

-   Торік, наприклад, працівники управління Товариства здали на утилізацію 17 кг батарейок. Цьогоріч працівники виробничо-технічної служби, а саме групи по ISO 14001 ініціювали нову безстрокову акцію щодо їх збору у населення Вінницької області та подальшої передачі на утилізацію в ДП «Аргентум», що знаходиться у м.Львів. Керівництво компанії на чолі з генеральним директором нас у цьому вже підтримало. Нині спільно із цехом  з ремонту електротехнічного устаткування,  а також дирекцією з IT та СО “Могилів Подільські ЕМ” нами розроблено цілий пакет пропозицій. В них, зокрема,  йдеться про те, що у кожній районній структурній одиниці Товариства та управлінні має з'явитися  відповідне місце із встановленням спеціальної   тари для збору відпрацьованих батарейок та побутових акумуляторів з подальшою здачею їх на утилізацію. Перший пункт прийому зі спеціальною скринькою (контейнером)  буде розміщено в адміністративній будівлі Товариства на Пирогова 131. Зібрані у населення батарейки  здаватимуться на утилізацію безкоштовно, а енергетики розраховуватимуться  за доставку багажу «Новою поштою» до Львова на ДП "Аргентум”.  Подібний  захід не проводився в жодному обленерго України. Тож, такими діями ми тільки підтвердимо, що на нашому підприємстві не на словах, а на дії функціонує система екологічного менеджменту згідно  ISO 14001. -  розповіла провідний інженер ВТГ, керівник групи  ISO 14001 Оксана Лукашевич.

А ще керівник групи ISO 14001 закликала  усіх колег, їхніх рідних, друзів, знайомих активніше долучатися до  акції енергетиків Вінниччини та максимально сприяти її проведенню.  Про  час проведення буде повідомлено додатково на сайті Товариства та сторінці Facebook. І пам'ятаймо: ніколи не пізно  вчитися правильно використовувати, збирати і  правильно викидати відпрацьовані батарейки. Від того у значній мірі залежить безпека  життя як людей, так і природи.

Поділитись: