Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Про енергетичний форум у столиці_0

Про енергетичний форум у столиці

06 липня 2018

У  продовження теми про ринок електричної енергії. Нещодавно у Києві відбувся дводенний форум «Ринок електроенергії України: втілюючи зміни». Організував його Координаційний центр із забезпечення запровадження нової моделі ринку електричної енергії при Кабінет Міністрів України за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Захід зібрав фахівців профільної галузі не лише з України, а з країн Європейського Союзу. Серед учасників форуму були і вінницькі енергетики, зокрема, заступник директора комерційного ПАТ «Вінницяобленерго» Ірина Агеєва. Коротко вона поділилася своїми враженнями від події із журналістами прес-групи нашого Товариства.

- Ірино Миколаївно, наскільки відомо із програми форуму, на ньому йшлося про наболіле для енергетиків. Згідно закону «Про ринок електричної енергії" вже за рік, а саме до 1 липня 2019 року, має змінитися модель функціонування ринку електроенергії. Як стверджують законодавці, таке впровадження зменшить вплив держави і має призвести до вільного ринкового ціноутворення, конкуренції та можливості продажу електроенергії за двосторонніми договорами.

- Так, саме ця тема і була ключовою на форумі. Зокрема обговорили, як втілити все це у реальному житті, в якому напрямку рухатися далі, як не наробити помилок, як достойно вивести галузь на європейський ринок. Вважаю, що такі заходи, як цей форум, дуже необхідні. Адже коли ми спілкуємось між собою в ході робочого процесу - це одне, а коли спілкуєшся з колегами з інших компаній - це зовсім інше. Вже у перший день форуму відбувся широкий обмін баченнями щодо основних проблем, які постали на шляху до впровадження нового ринку електроенергії. Дуже цікавою була думка закордонних колег, зокрема, аналітиків з Чехії, Польщі. Вони розповідали про те, як у них відбувалися подібні зміни, через що довелося пройти у перехідний період. Думаю, що їхній досвід для нас буде помічним і дозволить уникнути небажаних помилок. Спілкуючись з колегами із вітчизняних обленерго, а саме із Сум, Чернігова, Хмельницького, Полтави та Києва, також дізналася чимало цікавого. Скажімо, далеко вперед щодо впровадження закону про ринок електричної енергії вже пішли «Київобленерго» та «Прикарпаттяобленерго». Ще рік тому вони офіційно відокремилися на підприємства з постачання і розподілу електричної енергії, тож мають свої напрацювання, свої ЦОКи і рахунки вже виставляють окремо, і ліцензію вже отримали на постачання. Виходить, вже є реально в кого повчитися. Всі презентації, які відбулися під час форуму, можна побачити на офіційному сайті організаторів форуму. А ще на форумі його організатори запевнили, що такі заходи матимуть системний характер та проходитимуть щоквартально для максимально глибокого роз’яснення суті реформи.

- Під час форуму був виступ нового керівника Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Оксани Кривенко. На чому вона зробила наголос?

- Говорила про те, що впровадження нового Закону «Про ринок електричної енергії» в життя - завдання з непростих і що в НКРЕКП впритул вже займаються цим питанням, маючи конкретні напрацювання та проекти. Зауважила, що все це вже викладається на їхньому сайті і виноситься на широке обговорення з метою отримання зауважень, пропозицій від обласних енергетичних компаній та решти інших організацій енергетичної галузі. Запевнила, що все приймуть до уваги, за чим слід очікувати певних нормативних документів, яких ще не вистачає для впровадження цього закону в реальне життя. Радує, що наші контролюючі органи не стоять осторонь проблем, з якими нині доводиться працювати, що вони активно інформують нас про нові плани та проекти, які мають виконуватися у відповідний термін, як того вимагає закон. До речі, посилено під час форуму зазначалося, що впровадження закону про ринок електроенергії має привести до вільного ринкового ціноутворення, зменшення впливу держави, конкуренції та можливості продажу електроенергії за двосторонніми договорами, а обов’язковою умовою є узгодження із Третім енергетичним пакетом ЄС. Україна обрала європейський шлях розвитку, отже має виконувати свої зобов’язання в рамках реформи енергетичної сфери.

- Який висновок особисто для себе зробили Ви після участі у роботі даного форуму?

- Висновок такий, що у галузі багато об’єктивних проблем і побудувати конкурентний ринок можливо лише за умови реалізації повного комплексу необхідних кроків. Зокрема, напрацювання якісної підзаконної бази для ринку електроенергії, оздоровлення енергетичного регулятора з метою чіткої орієнтації на потреби споживачів, а також створення багатьох інших умов. В будь-якому разі процес змін на ринку електроенергії вже запущено і незалежно від того, чи впровадить Україна Третій енергопакет ЄС чи ні, проблеми і питання, які нині маємо у щоденній своїй роботі потрібно вирішувати нам, енергетикам на місцях.

Поділитись: