Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 У музеї енергетики Вінниччини з’явилась нова експозиція_0

У музеї енергетики Вінниччини з’явилась нова експозиція

06 серпня 2019

Працівники музею історії розвитку та становлення енергетики області, який діє на базі Учбового центру АТ «Вінницяобленерго», протягом кількох років збирали матеріали про участь працівників Товариства в АТО–ООС. Завдяки поповненню цікавими експонатами вдалося відкрити нову експозицію, для якої відведено цілий зал. З нею вже ознайомилося чимало вінничан та гостей Подільського краю, - поділився новиною головний хранитель музею, а також директор Учбового центру Товариства Олександр Бірюков.

- Наш музей діє з 2006 року. Він єдиний такий на теренах області. У чотирьох залах маємо не одну тисячу експонатів. Найдавнішому - більше сотні літ. Кожна річ, фото чи документ, які тут можна побачити, то окрема історія. Всі разом – ціла епоха слави, колосального досвіду та успіху енергетиків Поділля. Цьогоріч наш музей поповнився новою експозицією, що присвячена темі участі енергетиків Вінниччини в АТО-ООС. Від початку врегулювання військового конфлікту на Донеччині-Луганщині там побувало більше півсотні наших працівників. Ще у 2014 році виник задум доповнити музей цією темою. За майже 5 років назбиралося достатньо матеріалу. Більшість з них - саме від учасників бойових дій в зоні антитерористичної операції, волонтерів. Завдяки їм тепер маємо нові стенди. Це ж історія. Сумна, на жаль, за своєю суттю, але таке життя. Якщо говорити конкретно про експонати з нової експозиції, то тут велика кількість фотографій з місця подій, копії характеристик, посвідчень, інші різні матеріали. Усі вони - свідчення про участь наших працівників на бойових позиціях в зоні АТО-ООС, в яких конкретно операціях брали участь, про волонтерську допомогу тощо. Багато речей надійшло до музею від барських енергетиків, безпосередньо від директора Барських ЕМ Вячеслава Мельника. Він з першого дня АТО-ООС і донині є активним волонтером. Крім того, в Барських районних електромережах нині працюють 3 учасника бойових дій, - розповів Олександр Бірюков.

Також він додав, що нову експозицію вже побачило чимало вінничан та гостей з інших регіонів України. Загалом, за словами Олександра Бірюкова, музей найчастіше відвідують ті, хто проходить навчання в Учбовому центрі Товариства. Інколи проводяться екскурсії ще й для учнівської та студентської молоді м. Вінниця. Добре знають експозиції музею і викладачі Вінницького національного технічного університету.

- При бажанні, кожен може відвідати музей історії енергетики Вінниччини. Тут є що подивитися і багато чого нового дізнатися. Будемо раді кожному, хто завітає до нас за адресою вул. Енергетична, 5, приміщення Учбового центру АТ «Вінницяобленерго». З деякими експонатами музею можна ознайомитися також і на сайті Товариства за посиланням: http://www.voe.com.ua/company/muzey. Однак реально задовольнити свою зацікавленість до теми  енергетики можна лише від справжньої екскурсії, яку вам залюбки проведуть працівники нашого музею, - доповнив свою розповідь Олександр Бірюков.

Поділитись: