Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Влада, енергетики і промисловці про економію електроенергії взимку_0

Влада, енергетики і промисловці про економію електроенергії взимку

14 вересня 2016

В управлінні ПАТ “Вінницяобленерго” відбулась розгорнута селекторна нарада за участі представників органів виконавчої влади, енергоємних підприємств  та енергетиків Вінниччини. Говорили про підготовку до зими в умовах, які нині склалися  в паливно-енергетичному комплексі держави.  Саме з цього розпочав розмову заступник голови обласної державної адміністрації Василь Броварник. 

- Питання підготовки і стану готовності в першу чергу паливно-енергетичного комплексу та  усіх інших сфер життя області до зими  нині на часі. Воно є пріоритетним у роботі підприємств та організацій. З цього    приводу вже проведено низку нарад, зокрема, колегію облдержадміністрації. Поставлено конкретні доручення, на виконання яких вкотре хочу націлити   присутніх. Маємо справитися з ними до 1 жовтня поточного року. На підприємстві ПАТ “Вінницяобленерго”  зібралися аби додатково обговорити питання відповідно доручення прем'єр-міністра України щодо можливості  переходу споживачів на роботу в третю зміну (нічну) та зменшення споживання електроенергії у години максимального навантаження. Наголошую, попереду зима і ми маємо  бути готовими до складних погодних умов або до роботи енергетичної системи держави в період можливого дефіциту палива на теплопостачальних станціях. Також розглянемо варіанти економного використання електроенергії підприємствами та населенням області в так званні години-пік - максимального навантаження на енергосистему, - сказав  Василь Броварник.

Далі перед присутніми виступив заступник директора технічного з перспективного розвитку  ПАТ “Вінницяобленерго” Олександр Серб.

- Для стійкої та надійної  роботи енергетичної галузі у зимовий період необхідно накопичити на теплових станціях 3-3,5 млн. тонн вугілля. Станом на 1 серпня поточного року запас вугілля склав 1 млн. 307 тонн, що на 219 тонн менше, ніж в аналогічний період 2015 року. Синоптики ж прогнозують сувору зиму. Зважаючи на це, а також на стан вугільної промисловості,  можливий дефіцит електроенергії. З тим можемо мати в нашій області занижені граничні величини споживання електричної енергії та потужностей.   На випадок небажаної ситуації енергопостачальні організації вже розробляють відповідні  графіки обмежень по потужності та аварійним вимкненням. Вони погоджені з інспекцією держенергонагляду у Вінницькій області та керівництвом нашого регіону,  - повідомив Олександр Серб і закликав до відповідального відношення у процесі економії електроенергії промисловими споживачами, особливо  в часи навантаження на енергосистему.

Більш детально про можливі варіанти ускладнення роботи енергосистеми в осінньо-зимовий період та завдання, які належить при цьому виконати з метою уникнення  аварійних  ситуацій, говорила директор комерційний Товариства Ганна Пістружак.

Підкреслю, що будь-які обмеження в електропостачанні не потрібні ні енергетикам ПАТ“Вінницяобленерго”, які, фактично,  втрачають кошти за нереалізований товар, а ні нашим споживачам. Але, згідно умов ліцензії, ми зобов'язані визначити обсяги на випадок небажаних ситуацій. Тим більше  маємо досвід 2014 року. Він багато чому навчив, коли з команди центрального диспетчера мусили застосувати графіки аварійних вимкнень. Тож враховуючи нинішній дефіцит електроенергії та потужності, а також ситуацію, що склалася з електрогенеруючими підприємствами України, необхідно застосувати усі можливі заходи для виконання затверджених Міненерговугілля завдань. З огляду на це, наше Товариство наполягає на підготовці керівниками енергоємних підприємств комплексів додаткових заходів для самостійного зниження навантаження в години максимуму навантаження об’єднаної енергетичної системи України на осінньо-зимовий період 2016-2017 років. Також звертаємо увагу на обов’язкове  проведення вимірів електричного навантаження  споживачів з приєднаною потужністю 150 кВт та більше (режимного дня). Це потрібно для оцінки поточних і довгострокових режимів роботи об'єднаної енергетичної системи України, планування режимів її роботи, визначення енергодефіцитних вузлів та планування заходів щодо забезпечення надійного електропостачання, - інформувала Ганна Пістружак.

Прислухатися промисловцям до порад енергетиків закликав і начальник інспекції держенергонагляду у Вінницькій області Віктор Пірняк. Зокрема  вказав на конкретні дії.

- Особам, які  відповідальні за електрогосподарство енергоємних підприємств, спільно з представниками структурних підрозділів ПАТ “Вінницяобленерго” варто опрацювати технологічні карти виробничого процесу  та розробити комплекс заходів, направлених на зниження навантаження в години максимум. Добре не забувати і про способи  регулювання режимів електроспоживання, а саме: перенесення споживання на вихідні дні і в нічний час доби; запровадження другої та  третьої зміни;  встановлення міжзмінних перерв у години максимум навантаження енергосистеми; запровадження різного часу початку та кінця змін різних цехів, особливо енергоємних; перегляду роботи обладнання з метою зниження їх електроспоживання в пікові години - з 8.00 до 11.00 та з 19.00 до 21.00, - зауважив  Віктор Пірняк.

З приводу порушеної теми під час наради мали можливість  висловитися керівники усіх структурних підрозділів Товариства, а також  керівники  районів області.

Наприкінці засідання Ганна Пістружак оголосила спільне рішення, яке  зафіксовано у протоколі наради і буде доведено до всіх енергопостачальних організацій області, а також споживачів.

 Довідка ПАТ “Вінницяобленерго”: станом на поточний місяць по Вінницькій області середнє  споживання електроенергії промисловою групою  становить – 15,7%, непромисловою – 27,6%,  населенням – 42,9%. (13,8% - власні потреби та втрати).

Поділитись: