Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Вшануймо учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС!_0

Вшануймо учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС!

14 грудня 2019

Сьогодні – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що сталась у квітні 1986 року. То найбільша в історії людства техногенна катастрофа. Наслідки її дають про себе знати досі. Завдяки самопожертві ліквідаторів вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від ще більшого радіаційного забруднення. На жаль, більшість з них заплатили за «мирний атом» власним життями і здоров’ям. Протягом лише одного місяця після аварії на ЧАЕС від отриманого опромінення загинуло 200 пожежників і працівників станції. До півмільйона жителів навколо станції довелося евакуювати, понад 2300 населених пунктів, розташованих на території 12 областей опинились в зоні радіактивного забруднення.

Аби мінімізувати наслідки вибуху і величезного викиду радіоактивних речовин до робіт біля палаючого атомного реактора у квітні - травні 1986 року залучалися військовослужбовці строкової служби. Згодом величезний обсяг робіт виконували залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. Загалом, за неповними даними, через чорнобильське пекло пройшли понад 650 тисяч ліквідаторів з усього колишнього Радянського Союзу, з яких більше половини представляли тодішню Українську РСР. Працювали, переважно, вахтовим методом.
– Приїжджали одні, отримували максимально допустиму дозу опромінення та їхали назад. На зміну їм прибували інші. Я, особисто, про трагедію дізнався одним із найперших, оскільки на той час працював старшим інспектором пожежного нагляду міста Вінниці. Вже у перші дні травня разом з іншими ліквідаторами був у 100-та метрах від розтрощеного реактора. То було справжнє пекло! Техніка від підвищеної радіації не витримувала,виходила з ладу, дозиметри – зашкалювали. Лише люди працювали чітко і думали про єдине - як швидше зупинити лихо. Щороку все те пригадується з болем на душі, оскільки, на жаль, меншає коло учасників тих подій. Важко втрачати друзів… І дуже прикро, що в історії нашої країни є така страшна сторінка, - поділився спогадами учасник тих пекельних подій, наш колега, провідний інженер з пожежної безпеки служби цивільного захисту, моброботи і пожежної безпеки Віктор Федосєєв.
Його колега по роботі, інженер цієї ж служби Петро Ляховський - також ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС. Окрім них в АТ «Вінницяобленерго» нині працюють ще близько 20 ліквідаторів. Сердечна подяка їм та усім хто там був, хто мужньо ніс свою вахту в ядерному котлі. Міцного здоров’я вам, шановні, добра, благополуччя і, не зважаючи на труднощі та проблеми, віри в найкраще!
А тим ліквідаторам, хто відійшов у вічність – світла пам’ять!

Довідка: День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС встановлений в Україні згідно з Указом Президента на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

Поділитись: