Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Винаходи енергетиків - це кроки до успішного майбутнього_0

Винаходи енергетиків - це кроки до успішного майбутнього

10 червня 2016

Щорічно  в Україні створюється і знаходять своє визнання тисячі різноманітних винаходів. Вони - результат  інтелектуальної діяльності людини або групи людей в будь-якій сфері технології. Кожен винахід, як правило, фіксується Державною службою інтелектуальної власності України. Вона ж видає авторам і відповідний документ на винахід - патент.  На робочому столі генерального директора ПАТ “Вінницяобленерго” Андрія Поліщука журналісти Товариства помітили  цілу низку патентів на корисні моделі. Зокрема патент на пристрій для контролю ресурсу групи повітряних високовольтних вимикачів, патент на пристрій для контролю робочого ресурсу електричного двигуна, патент на регулятор напруги для силових трансформаторів  або патент на пристрій для безконтактного вимірювання температури ротора гідрогенератора. І це не повний перелік. Поцікавилися - звідки вони? Як з'ясувалось, Андрій Поліщук є співавтором тих та інших винаходів, про що і розповів в короткому інтерв’ю.

- Нинішній час досить складний для галузі енергетики і аби підприємство залишилось конкурентоспроможним та технологічно сильним необхідно це якось забезпечувати. Крім того, завданням номер один нашого Товариства було і залишається якісне та безперебійне електропостачання.  Зрозуміло, що без орієнтиру на новітні досягнення науки і техніки нам просто не обійтись. Тому  у складі зацікавлених проблемами енергетики людей,  моїх однодумців, вже не перший рік займаюся пошуками, дослідженнями, розробками.  Нас більше цікавлять такі теми,  як продуктивність електромереж, енергетична безпека, альтернативна енергетика, економія електроенергії  тощо. Винаходи просувають енергетику вперед. І це наразі не тільки необхідно, а ще й дуже цікаво, - почав розмову Андрій Поліщук.

- А хто ваші однодумці?

- Це колеги-науковці - професор кафедри електромеханічних систем автоматизації в промисловості і на транспорті,  ректор Вінницького Національного технічного університету Володимир Грабко, кандидат технічних наук, доцент  кафедри відновлювальної енергетики та транспортних електричних систем і комплексів факультету електроенергетики та електромеханіки Валентин Грабко, аспірантка ВНТУ  Ірина Співак, доцент електромеханічних систем автоматизації  в промисловості і на транспорті Михайло Розводюк та випускник ВНТУ Ігор Бальзан. Всі ці люди - великі молодці, вони справжні ентузіасти і патріоти, які вболівають за  майбутнє енергетичної галузі. Їм, як і мені, хочеться аби вітчизняна енергосистема працювала не гірше, а навіть краще за  світові зразки. Впевнені, що так і буде.

- Які з  винаходів вже вдалося зробити життєздатними та  впровадженими на практиці?

- Знаєте, в нашій державі не все просто з цим. Якщо одні  відкриття знаходять свою реалізацію швидко, то інші йдуть до того маленькими кроками, але рано чи пізно зусиллями ентузіастів  впроваджуються. Дещо з наших винаходів  вже знайшло своє застосування. Дещо, як, скажімо, пристрій для безконтактного вимірювання температури ротора гідрогенератора. маємо на меті найближчим часом впровадити. З цією  метою хочемо звернутися до наших партнерів, які займаються гідроенергетикою. Головне, що  ми активно робимо свій внесок у розвиток енергетики, не зупиняємося у пошуках нових ідей. Щиро дякую колегам - винахідникам, що вони такі є. Бажаю нам і надалі плідної співпраці, - сказав Андрій Поліщук.

- Попередження аварійних ситуацій, своєчасна заміна або ремонт електрообладнання, яке вичерпало свій ресурс, щоразу ставить нові задачі перед науковцями, а саме розробка методів та засобів, які дозволять здійснювати діагностування високовольтного обладнання, зокрема комутаційних апаратів. Саме розробкою таких систем займається наукова школа доктора технічних наук, професора Володимира  Грабка. Враховуючи багатолітній досвід роботи та великі практичні знання у галузі електроенергетики, та у рамках співпраці ВНТУ і ПАТ «Вінницяобленерго» до розробки було залучено генерального директора ПАТ «Вінницяобленерго» Андрія Поліщука. Безумовно, розроблені нашою  групою патенти мають велику наукову цінність і можуть бути використані для покращення надійності та якості забезпечення споживачів електроенергією, - прокоментувала співпрацю науковців і практиків  аспірантка факультету електроенергетики та електромеханіки ВНТУ Ірина Співак.

Додамо, Андрій Поліщук  свого часу закінчив Вінницький державний технічний університет за спеціальністю "Електричні станції". Нині він кандидат технічних наук зі спеціальності "Електричні станції, мережі та системи".

Поділитись: