Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Заощадливість - норма життя_0

Заощадливість - норма життя

29 квітня 2015

Вимоги сучасного життя, зокрема,  підвищення тарифів на електроенергію, спонукають  вінничан бути більш ощадливими. Енергетики області натомість обіцяють ефективно працювати і своєчасно постачати  електроенергію до  осель усіх своїх споживачів. При цьому - вкотре нагадують про заходи, які  допоможуть в економії використання електроенергії, а значить,  і доходів громадян.

  • Заміна старих лампочок на нові (енергозберігаючі)  зменшить споживання електроенергії у 5 разів. Ще більш економічними є світлодіодні лампи, які за тієї ж потужності споживають у 10 разів менше електроенергії, ніж звичайні лампи накалювання.
  • Не залишайте увімкненим освітлення у кімнатах, якщо в цьому немає потреби! Пам’ятайте, що близько 30% загального обсягу споживання електроенергії у побуті припадає саме на освітлювальні прилади.
  • Не залишайте електроприлади у режимі очікування! Пам’ятайте, що навіть не працюючий на перший погляд, але не відключений від живлення телевізор чи комп’ютер продовжує споживати електроенергію.
  • Намагайтеся використовувати електроприлади ефективно! Якщо у вас встановлений багатотарифний лічильник, користування енергоємними приладами вночі коштуватиме вам набагато дешевше.
  • Перш ніж відкрити холодильник, пам’ятайте, що кожна зайва секунда його відчинення обертається додатковими хвилинами роботи компресора. Навіть найбільш економічний сучасний холодильник за місяць споживає близько 35-40 кВт/год електроенергії, але споживання може вирости й до 80 кВт/год, якщо не дотримуватись вищенаведених рекомендацій.
  • При купівлі нової побутової техніки віддайте перевагу  більш економічному її класу - А, A+. Це дозволить скоротити обсяги споживання електроенергії (приміром, телевізори нового покоління споживають у 3-5 разів менше електроенергії, ніж старі, а холодильник такого класу споживатиме на 30-50% менше електроенергії, ніж пристрій такого ж об’єму марки «В»).
  • Вдома більш доцільно використовувати не звичайний стаціонарний комп’ютер, а ноутбук, що дозволить скоротити енергоспоживання майже у 5 разів.
  • Якщо ви перериваєте прасування (більш ніж на хвилину), краще вимкнути праску, адже сучасні подібні прилади нагріваються до робочої температури за лічені секунди, а от потужність їх складає 1,5 – 2 кВт/год.
  • При використанні  електрочайника - не кип’ятіть зайву воду! Наливайте її стільки, скільки це мінімально необхідно.
  • Для електроплити варто придбати спеціальний посуд, із нержавіючої сталі, при цьому дно посуду має бути не меншим за розмір конфорки, щоб уникнути втрат тепла. Вимикати плиту слід за 10-15 хвилин до повної готовності страви. Дуже економічною у використанні є пароварка, що споживає електроенергії у 5-6 разів менше.
Поділитись: