Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 «Зелений» тариф – це актуально_0

«Зелений» тариф – це актуально

21 липня 2017

Встановлення сонячних панелей на даху українських будинків набирає популярності серед власників осель. Зокрема Вінниччина залишається  в лідерах із використання альтернативної енергетики за «зеленим» тарифом. Особиста сонячна електростанція (надалі - СЕС) дозволяє значно зекономити на вартості електроенергії та позбавляє залежності від постачальників. Щотижня до ПАТ «Вінницяобленерго» звертаються 5-6 споживачів, які висловлюють бажання укласти угоду «купівлі-продажу» за «зеленим» тарифом, - повідомили  у відділі по роботі з побутовими споживачами електроенергії Товариства.

За повідомленням, «зелений» тариф - вартість електричної енергії для приватних домогосподарств, які виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання об’єктами електроенергетики, що  вмонтовані (встановлені) на дахах та/або фасадах приватних домогосподарств (будинків, будівель, споруд). "Зелений" тариф  затверджено відповідною постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (надалі-НКРЕКП).

"Зелений" тариф дає можливість не лише скористатись власною сонячною електростанцією, а ще й заробити додаткові кошти.

Порядок продажу, обліку та розрахунків за електричну енергію, що вироблена з енергії сонячного випромінювання об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств затверджений постановою НКРЕКП №170 від 27.02.14р., із подальшими змінами затвердженими постановою НКРЕКП № 229 від 25.02.16р.

Розмір діючого «зеленого» тарифу можна відслідковувати на сайті НКРЕКП за адресою www.nerc.gov.ua.

При прийнятті рішення про встановлення сонячних батарей у власному домогосподарстві рекомендуємо Вам:

1. Провести оцінювання об’єкту для можливості монтажу сонячних панелей та пошук місця розташування і оптимальної конфігурації. При цьому слід враховувати, що:

- панелі не повинні мати затінювання у найпродуктивніші години дня (з 11-ї до 16-ї);

- СЕС потужністю від 10 кВт займає не менше 60 квадратних метрів;

- сонячні панелі рекомендовано повернути на південь (кут нахилу 30-35 градусів).

- установку можна ділити на три або дві площини, тобто кола з різною орієнтацією. Все залежить від параметрів обраного Вами інвертора.

2. Визначити потужність необхідну для домогосподарства:

- згідно з договором із структурними одиницями ПАТ «Вінницяобленерго» (надалі -СО Товариства), для будь-якого господарства виділено певну потужність електромережі. Якщо ж ви бажаєте встановити СЕС на більшу потужність, ніж у Вас зазначено в договорі, Вам необхідно збільшити ліміт;

-для того, щоб збільшити виділену потужність, необхідно звернутись до СО Товариства за місцем встановлення СЕС(генеруючої установки).

3. Провести вибір необхідного обладнання:

Встановлення СЕС на 10 кВт потребує 36-40 сонячних панелей з потужністю 250-280 Вт. Можна й іншу кількість, але сумарна потужність не повинна перевищувати допустиму потужність за DС входом інвертора.

Згідно постанови НКРЕКП № 229 від 25.02.16р. величина встановленої потужності генеруючої установки не повинна перевищувати 30 кВт, а також бути не більше потужності, дозволеної до споживання за договором про користування електричною енергією.

Слідуючий крок вибір сонячних панелей. Найпоширенішими фотоелементами є кремнієві, монокристалічні та полікристалічні. На ринку є панелі виробництва провідних компаній з Європи, Японії, США, Китая, України.

Після вибору панелі обирається інвертор. Панелі виробляють напругу постійного типу, а Вам необхідно змінну, стандартизовану та якісну. З цією метою потрібен інвертор певної потужності, який здійснює потрібне перетворення. Інвертори існують 3-х типів: автономні, мережеві та гібридні, що поєднують властивості автономних і мережевих.

Мережеві інвертори працюють лише на генерацію в діючу мережу.

Автономні об’єднують роботу різних джерел живлення. Це вітрові, сонячні установки та акумуляторні батареї. Вони не мають можливості генерації в мережу.

Гібридні інвертори поєднують властивості описаних типів і дозволяють створити автономну безперебійну систему живлення, яка має можливість генерації в мережу.

4. Провести пробний запуск та монтаж

Монтажні роботи здебільшого проводяться на висоті, тому небезпечні. Етап електричних підключень з колом постійного струму – це перебування під напругою до 900В.

Також необхідно прорахувати схему з'єднання панелей. Спосіб з'єднання та кількість кіл і панелей у них паралельний, послідовний, відповідно до параметрів інвертора. Усі монтажні роботи виконуються відповідно до рекомендацій виробників.

У більшості інверторів досить широке та гнучке меню налаштувань. Інвертори мають можливість віддаленого доступу до сервісного меню і моніторингу роботи пристрою за наявності мережі Інтернет.

Після монтажних робіт необхідно зробити пробний нетривалий пуск.

5. Подання заяви в СО ЕМ Товариства про підключення СЕС

Після монтажу власник генеруючої установки звертається до відповідної СО Товариства в разі бажання проводити продаж надлишків виробленої електроенергії.

6. Отримання організаційно-технічних заходів (ОТЗ)

За фактом заяви СО Товариства повинен видати організаційно-технічні заходи (ОТЗ), які необхідно виконати (встановлення двонаправленого лічильника, проведення технічної перевірки генеруючої установки та ін.).

Після виконання усіх необхідних заходів та перевірки наявності необхідної документації, Ви заповнюєте заяву-повідомлення (Додаток 1), погоджуєте у директора СО та звертаєтесь до Товариства (м.Вінниця, вул. Магістратська, 2, каб.216) для підписання договору про купівлю-продаж електричної енергії за «зеленим» тарифом.

Необхідні документи для оформлення договору:

- заява-повідомлення з візою директора СО (Додаток 1)

- заповнена однолінійна схема підключення генеруючої установки приватного домогосподарства з використанням відповідного типу інвертора (Додаток 2)

- технічна документація (паспорти) на елементи обладнання генеруючої установки (генеруючих установок) та сертифікати відповідності.

- паспорт та ідентифікаційний код;

- договір про користування електроенергією;

- технічні умови на збільшення потужності;

- акт-протокол параметризації багатофункціонального приладу обліку електроенергії;

- акт на заміну, встановлення засобів обліку, у випадку необхідності її проведення;

- акт технічної перевірки вимірювального комплексу;

- довідка про відкриття розрахункового рахунку, надану банківськими установами;

- проект або зміни до проекту (при зміні конструкції несучих елементів даху);

- право власності або дозвіл всіх власників/співвласників будинку при розміщенні генеруючої установки на даху будинку.

Вся ця та інша інформація про «зелений» тариф незабаром буде розміщена на сайті ПАТ «Вінницяобленерго»  у розділі «Споживачам»-«Фізичним особам». Стежте, будь ласка, за оновленням.

Поділитись: