Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Андрій Поліщук взяв участь у роботі круглого столу з актуальних питань енергетики_0

Андрій Поліщук взяв участь у роботі круглого столу з актуальних питань енергетики

10 грудня 2018

Генеральний директор ПАТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук нещодавно повернувся з відрядження. Був у столиці. Серед низки справ, що вирішував,  взяв ще й участь у проведенні  круглого столу на тему «Надійність, безпека та безперебійність енергозабезпечення споживачів у контексті проблем функціонування системи розподілу електроенергії в Україні». Про це  і розповів прес-групі Товариства.

- Захід був  досить солідний. Організатори – Асоціація операторів розподільчих електричних мереж України ( далі-АОРЕМ України). До її  складу входить і наша компанія. Скликали круглий стіл   з метою розгляду найбільш критичних питань, що мають нині місце в електроенергетичній сфері. Насамперед, найактуальніше з них – проблема  розподілу електроенергії як виду діяльності на ринку електроенергії України. Серед  учасників зібрання були  представники Асоціації на чолі з  її президентом Віталієм Григоровським. Участь у роботі круглого столу взяли також представники галузевих міжнародних організацій – партнерів АОРЕМ України. Це, зокрема, генеральний секретар Європейської енергетичної асоціації «Eurelectric» Крістіан Рубі, генеральний секретар європейської енергетичної асоціації «EDSO for Smart Grids» Роберто Зангранді, представник секретаріату Європейського енергетичного співтовариства Мілка Мумович, керівник підгрупи реформування енергетичного сектору групи підтримки України в ЄК Рута Балтауз та інші, - розповів Андрій Поліщук.

За словами генерального директора Товариства, розмова під час круглого столу була важливою і  цікавою. Певної гостроти додали моменти обговорення питань, що стосувалися  розподілу електроенергії як виду діяльності на ринку електроенергії України, поточної та перспективної діяльності  електророзподільчих компаній України, створення умов для забезпечення надійного та безперебійного постачання електроенергії споживачам, формування інвестиційних потоків в обсягах, достатніх для підтримання у робочому стані розподільчої інфраструктури.

- Все це розглядалося в контексті реалізації положень Закону «Про ринок електроенергії  України». Мені також вдалося виступити під час цього заходу. Спершу я описав реальну картину, в якій нині доводиться працювати вінницьким енергетикам, враховуючи застарілий стан розподільчих електромереж та зношену на 85% інфраструктуру. Наголосив  зокрема на тому факті, що середній термін використання електрообладнання ПАТ «Вінницяобленерго»  становить 56 років і воно вже давно  відпрацювало гарантований термін експлуатації, потребуючи комплексної заміни обладнання. Це майже 78 його відсотків. А щоб  відновити основні засоби  ПАТ «ВОЕ» - необхідно 10,5 млрд. грн. при існуючій у 50 разів меншій інвестиційній програмі, яку щорічно затверджує Регулятор. В середньому - це  200 млн. грн. За таким станом речей відновлення технічного стану електрообладнання може тривати 50 років, а то і більше, вже не кажучи про можливість забезпечення якісної послуги електропостачання споживачам. Тож більшість присутніх на круглому столі зі мною погодились, що єдиним  дієвим способом модернізації електричних мереж електропередавальних українських компаній  може бути запровадження стимулюючого тарифоутворення. Цей спосіб регулювання досить перспективний.  Як приклад - Європа, де  переважна кількість країн ще пару десятків років тому перейшли на RAB-регулювання.  У них співвідношення між рівнем прибутковості (ставками повернення на базу активів) розподілу електроенергії та державних облігацій. Це найбільш стабільний інструмент інвестицій!  Українські розподільчі компанії працюють із нульовою прибутковістю, а прибуток за державними облігаціями є найвищим в Європі –18–20%. До того ж, вартість кредитних ресурсів (ставки довгострокового кредитування) в Україні становлять не менше 20 відсотків, коли в Європі давно вже  2–5 відсотків.  Дійсно, RAB – регулювання – це єдиний спосіб, який дозволяє мотивувати компанії працювати ефективно. Якщо правильно все реалізувати, то цей інструмент  буде зацікавлювати інвесторів вкладати гроші в обленерго. Крім того, у розвинених країнах RAB -тарифи надаються з метою покращення якості послуг: зменшення кількості відключень споживачів, покращення якості електроенергії, - доповнив розповідь про свою участь у столичному заході  Андрій Поліщук.

Додамо, за матеріалами круглого столу, його учасники склали та надіслали спільного листа  віце-президенту Європейської комісії,  комісару з питань Енергетичного союзу Марошу Шефчовичу, а також комісару з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоханессу Хану. В документі висловили стурбованість станом української електроенергетики. Зокрема у ньому, з посиланням на статтю 338 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, яка передбачає зобов'язання уряду України щодо створення привабливого та стабільного інвестиційного клімату,  зазначається: «Важливість добре функціонуючого енергетичного сектору України для розв'язання проблеми енергетичної залежності від Росії не можна переоцінити. Ми вважаємо, що нинішня бездіяльність офіційних органів України щодо надання інвестиційних можливостей для розподільчих мереж суперечить цим зобов'язанням і європейським устремлінням України».

Також у листі  довели до відома єврокомісарів, що стан українських розподільчих мереж стрімко погіршується, що матиме певний негативний вплив на роботу енергетичних систем Європейського Союзу та України у режимі синхронізації. Крім того, автори листа  закликали Єврокомісію посилити моніторинг стану та динаміки енергетичного ринку в Україні та надати допомогу й підтримку в межах своїх повноважень з впровадження справедливої та стимулюючої структури тарифів на електроенергію в Україні. Одним з інструментів такої взаємодії Асоціація операторів розподільчих мереж України та Європейська енергетична асоціація «Eurelectric» вважають організацію циклу зустрічей, першою з яких і став круглий стіл, що відбувся.

Більш детальну інформацію про круглий стіл «Надійність, безпека та безперебійність енергозабезпечення споживачів у контексті проблем функціонування системи розподілу електроенергії в Україні» можна отримати на сайті Асоціації операторів розподільчих електричних мереж України. (http://adsoeukr.org/ru/)

Довідка. Асоціація операторів розподільчих електричних мереж України (АОРЕМ України)– громадська організація національного масштабу.  Була створена у лютому 2016 року. Нині  об’єднує 15 регіональних електророзподільчих компаній з обсягом розподіленої енергії 40 млрд кВт⋅год на рік. Загальна чисельність приєднаних споживачів (фізичних та юридичних осіб) – понад 7 млн. абонентів. Мета діяльності АОРЕМУ  - участь у  вирішенні системних галузевих проблем і забезпеченні в межах своєї компетенції  розвитку електроенергетики, в тому числі через подолання кризового стану вітчизняних розподільчих електромереж, викликаного хронічним недофінансуванням, неефективною регуляторною політикою, відсутністю механізмів заохочення інвестицій тощо.

Поділитись: