Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Цей день в історії енергетики Вінниччини._0

Цей день в історії енергетики Вінниччини.

27 серпня 2021
27 серпня 1960 року Вінницький Раднаргосп прийняв постанову №255 «Про створення районного енергетичного управління «Вінницяенерго».
- Саме цей день вважається датою створення об’єднаної енергосистеми Поділля, куди окрім Вінниччини ввійшли на той час ще й Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області з дрібними розрізненими електростанціями. Пропозицію щодо створення об'єднаної енергосистеми подав Давид Іванович Карпенко, який з 30 квітня 1960 року очолював енергокомбінат Поділля. Загалом тоді на території енергетичної бази Поділля діяло 3649 електростанцій сумарною потужністю 467 МВт, а також діяли так звані енергопоїзди для електропостачання споживачів. Вони були тимчасовим заходом і стали підготовчим етапом у роботі для будівництва підстанцій 110 кВ. Більш детально про це можна прочитати в книзі-літописі АТ «Вінницяобленерго» «Світоч життя», де у розділі «Від РЕУ до ПАТ- реорганізація на користь справі» (стор. 63) я виклав цю історію з посиланням на архівні документи та спогади енергетиків, - розповів автор книги та директор музею історії розвитку та становлення енергетики Вінницької області Олександр Бірюков.
Посилання на книгу
Довідка. Об'є́днана енергети́чна систе́ма - сукупність електростанцій, електричних і теплових мереж, інших об'єктів електроенергетики, що об'єднані спільним режимом виробництва, передавання та розподілу електричної й теплової енергії за їх централізованого керування.
Поділитись: