Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Екологічне виховання важливе усім_0

Екологічне виховання важливе усім

05 травня 2016

З наближенням тепла, енергетики все частіше замислюються про змістовний літній відпочинок дітей. Він, у більшості випадків, відбувається за межами міста, на природі, біля водойм, серед зелені лісів, співу птахів та інших прикрас землі. І дуже важливо навчити молоде покоління не порушити цю ідеальну природну картину, зберегти її в гармонії, чистоті, виховуючи їх на прикладах високої екологічної культури, - наголошують працівники ВТС групи по ISO 14001.

- Влітку при виїзді на природу часто натикаємося на сміття. Буває біля водойми чи на галявині лісу вся земля усипана ним: консервні  банки,  пластикові пляшки, целофанові обгортки, пакети, скляні пляшки самої різної конфігурації та кольору. До цього додаються всілякі залізяки, незрозуміло яким чином сюди занесені, автомобільні шини. Вода у річці чи ставку покрита сірувато - пухирчастої піною, схожою на ту, що збирається на поверхні при варінні м'яса. У ній плавають ті ж пластикові пляшки, одноразові тарілки, целофанові пакети. І очевидно, що і на дні водойми лежить не менше сміття. Який знайомий пейзаж? Ось так замість заспокоєння і відпочинку ми одержуємо дратівливий чинник: «Ну, як так можна?!» Але давайте не будемо засуджувати інших, а дістанемо уроки. Запитаємо своїх дітей: «Вам подобається така картинаЗвичайно, що ні! Кому приємно бігати по траві і побоюватись, аби не поранитися об залізяку і не порізатися об скло. Тому ми, дорослі, повинні донести до дітей факт, що сміття залишають не космічні прибульці,  а такі ж дорослі і діти, як і ми. Наше підростаюче покоління повинно засвоїти просту істину, що не можна бездумно, безвідповідально ставитися до матінки-природи. Інакше отримаєш захаращений краєвид. Тому ми, дорослі, маємо подавати дітям лише позитивний приклад.

 Насамперед, маємо змінити себе, адже часом й самі грішимо, коли з легкістю зневажаємо елементарними нормами поведінки на природі. Випили воду, раз, - і вже непотрібна пластикова пляшка летить у кущі. Перекусили на березі річки, і там же біля вогнища залишили пластиковий посуд і обгортковий папір. А діти - це ж наше відображення. Ось малюк сидить на лавочці, з'їв банан і кинув шкірку на землю. Не полінуйтеся, встаньте, разом з малюком підніміть шкірку і викиньте її до урни. Поясніть, навіщо це робиться. Дитина може заперечити: «А інші кидають! Чому мені не можна?!» «Так, тому що тобі пощастило з батьками. Мамі з татом не байдуже, яким ти виростеш, на якій планеті будеш жити, в яких умовах будуть існувати наші з тобою нащадки. І від нас з тобою залежить, жити їм у квітучозеленому саду, або ж серед смердючого  смітника, страждаючи численними захворюваннями».

Тож почнемо з себе! Зробимо звичкою – ніде і ніколи не залишати після себе сміття, складати його виключно у відведених для цього місцях. І не лінуватися та не втомлюватися вчити тому своїх дітей та онуків, Не забуваймо, що екологічне виховання - це виховання моральності, духовності, інтелекту,- поділилася думками з актуальної і важливої теми інженер ВТС Інна Стефанюк.

         Додамо, згідно з оцінками спеціалістів, середньостатистичний українець за рік виробляє 330-380 тонн твердих відходів. Усі вони скидаються на сміттєзвалища (приблизно 90% сміття «осідає» на полігонах), де  лежать десятками років. Така кількість відходів є нищівною для навколишнього середовища, адже, наприклад, пластик може зберігати форму понад 200 років. Щороку комунальні служби закопують у землю більше мільярда тонн побутових відходів. Країни Європейського Союзу разом узяті викидають трошки більше. Екологи відміряли українцям ще три роки: Якщо усім спільно і терміново не діяти - сміття може стане другим Чорнобилем.

 

 

 

Поділитись: