Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Готуємось до зими_0

Готуємось до зими

05 вересня 2017

Сьогодні, 5 вересня, в ПАТ «Вінницяобленерго» відбулась обласна селекторна нарада щодо завершення запланованих заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду 2017-2018 років.  Разом з енергетиками області на чолі з генеральним директором Товариства Андрієм Поліщуком участь у ній  взяли заступник голови обласної державної адміністрації  Василь Броварник, директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації Сергій Волков, керівники районів області, начальник відділу енергонагляду  інспекції Держенергонагляду у Південно-Західному регіоні  Микола Уманець,  представники  підприємств області та Вінниці. Проводили  селектор Василь Броварник та директор комерційний ПАТ «Вінницяобленерго» Ганна Пістружак.  На початку заходу Василь Броварник наголосив:

«Питання, що нині  розглядаємо є надзвичайно важливим і є нині пріоритетним не лише в енергетичному комплексі, а й  у житлово-комунальній та соціальній сферах. Воно на рівні уряду і на безпосередньому контролі прем’єр - міністра України Володимира Гройсмана. Особливу увагу на ньому він  зосереджував, зокрема, на Всеукраїнській нараді 17 серпня. Чергова нарада за головування прем’єра передбачається   15-17 вересня і ми там з вами будемо звітувати вже щодо готовності систем життєдіяльності в зимових умовах. Тож часу залишається небагато, а завдань ще чимало. До 1 жовтня маємо виконати основні планові завдання і належним чином прозвітувати про готовність паливно-енергетичних об’єктів  до осінньо-зимового періоду. Загальнообласні показники їх стану ніби й непогані, це  84%. У соціальній сфері -98,8%. Але завдань ще досить  багато. Особливу увагу хочу звернути на здійснення заходів щодо підвищення енергоефективності об’єктів. Маємо в цьому напрямку вже чимало змін в законодавстві, зокрема, щодо енергосервісних договорів».

Про конкретні підготовчі заходи щодо проходження об’єктів паливно- енергетичного комплексу в осінньо-зимовий період поточного і початку наступного, 2018 року розповів далі  в.о. заступника директора технічного з перспективного розвитку ПАТ «Вінницяобленерго» Олег Казьмірук:

«Основне навантаження  в плані підготовки до роботи в осінньо-зимовий період за кількістю заходів та їх інтенсивністю припадає на період- серпень-жовтень поточного року. Нині з 67-ми запланованих заходів виконано 27. Це  40 % . В разі надзвичайних ситуацій , що можуть статися в період осінь-зима у Товаристві сформовано 123 бригади, а це 611 працівників, та  453 одиниці техніки, у тому числі спеціальної. До того ж, підготовка до проходження ОЗП традиційно перебуває під посиленим контролем з боку керівництва компанії. Затверджені заходи виконуються в передбаченні регламентом терміни, що дозволяє своєчасно виконати весь комплекс заходів, відповідно, отримати Акт готовності до проходження ОЗП 201702018».

Далі заслухали директора комерційного Товариства Ганну Пістружак, яка роз’яснила  чому саме  в осінньо-зимовий період  доводиться переводити енергоємні підприємства області на інший режим роботи в періоди максимального навантаження  та  вводити  графіки обмежень електричної потужності:

«За відсутності балансу додаткової електропотужності енергосистема буде змушена обмежити частину  своїх юридичних споживачів у години максимум. Для прикладу приведу січневі дані минулого року. Компанія тоді для області закупляла 348 міліонів кВт годин із загальною потужністю  605 МВт. На липень ми замовили226 МВт , тобто на 30%  менше і споживанням потужності це 376 МВт. Це зменшення у літній період  дає нам, на жаль, такий перекіс споживання, який закрити за минулий період нам нічим. Тому промисловість буде змушена  на момент відсутності зайвої потужності  обмежуватись і зменшувати споживання. І саме з цієї причини  ось вже третій рік поспіль звертаємось до усіх своїх споживачів з проханням дуже уважно перевірити свої режими споживання і проаналізувати, яким саме чином ви споживаєте свою електричну потужність у години максимум».

Також, зі слів Ганни Пістружак, з огляду на таку ситуацію, Товариство наполягає на підготовці керівниками енергоємних підприємств комплексу додаткових заходів для самостійного зниження  навантаження в години максимум навантаження об’єднаної енергетичної системи (далі- ОЕС) України  на осінь-зиму. Також звертає увагу на обов’язкове проведення вимірів електричного навантаження споживачів з приєднаною потужністю 150 кВт та більше . Це потрібно для оцінки  поточних та довгострокових режимів роботи ОЕС України, планування режимів її роботи, визначення енергодефіцитних вузлів та планування заходів щодо забезпечення надійного електропостачання:

«Міненерговугілля України довело завдання ПАТ «Вінницяобленерго» для розробки ГОП, ГОЕ та ГАВ на 2017-2018 роки, в якому  обсяги обмеження  області з потужності -28 МВт, з електричної енергії – 0,59 млн.кВт/г на добу та обсяги аварійних відключень – 180МВт. Зважаючи на те, що більша частина споживання електричної енергії припадає саме на споживання  інших непромислових груп вважаємо доцільним  обговорення питання  щодо переходу енергоємних підприємств на інший режим роботи в період максимального навантаження в об’єднаній енергетичній системі України в осінньо-зимовий період».

Про роботу оперативних штабів для контролю за ходом підготовки підприємств ЖКГ, паливно-енергетичного комплексу та об’єктів  соціальної сфери області до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 років проінформував присутніх  начальник відділу енергонагляду  інспекції Держенергонагляду у Південно-Західному регіоні  Микола Уманець. 

За ним заслухали керівників районних держадміністрацій та  районних електромереж.

Завершуючи селекторну нараду, Василь Броварник ще раз наголосив, що робота з підготовки енергопаливного комплексу області є плановою і контрольованою. Також звернувся до заступників голів райдержадміністрацій і керівників міст,  аби вони взяли  під особистий контроль питання формування актів готовності підприємств до проходження осінньо-зимового періоду. Для об’єктів споживання, за його словами, вони мають бути готовими до 29 вересня поточного року і на  найближчій черговій колегії Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації питання про наявність акту готовності розглядатиметься, як ключове.

Додамо, нині середнє споживання електроенергії промисловістю області становить 12.2%, непромисловою групою – 36,3%, населенням -38,8%.

Поділитись: