Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Графіки аварійних відключень поки не відміняються_0

Графіки аварійних відключень поки не відміняються

05 грудня 2014

5 грудня 2014 року на виконання розпоряджень диспетчера центральної диспетчерської служби НЕК «Укренерго» ПАТ “Вінницяобленерго” знову застосувало графіки аварійних відключень споживачів, - повідомив директор технічний Товариства Олександр Коломієць і, водночас, розповів про поточну ситуацію в енергетичній сфері держави та області.

- З 1 грудня і до сьогодні, 5 грудня, по області, як і в інших регіонах країни були введені графіки обмежень потужності та аварійних відключень. Був навіть період, коли ми задіювали спеціальні графіки аварійних відключень, а це вимкнення мережі у 110 кВт. Під час Всеукраїнської селекторної наради міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин наголосив представникам обласних енергоємних підприємств, що ситуація поки невтішна і станом на 4 грудня в об'єднаній енергосистемі нашої держави дефіцит потужності складав 3 700 МВт. На той час було відключено 25 енергоблоків сумарною потужністю 6 600 МВт. Із загальною генерацією України це складає близько 30%.

Головним меседжем згаданої наради було те, що варто провести перемовини про добровільне обмеження та зниження споживання електроенергії споживачами електроенергії і, в першу чергу, безпосередньо потужними підприємствами. Так, наприклад, якщо взяти Дніпропетровську область, то вона має у споживанні 4 тис. МВт.год. По суті, це 20 % від споживання електроенергії всією країною, адже саме в цьому регіоні зосереджено найбільшу кількість промислових об'єктів. І в даному випадку це досить доречний вихід із ситуації, оскільки там величезне споживання електроенергії.

А от щодо Вінницької області, то нині левина доля споживання електроенергії у нас від населення, а це майже 60%. Доля споживання електроенергії промисловістю лише 10%, а все решта-бюджетні організації, малий та середній бізнес тощо. Тобто, якщо це врахувати, то в нашій області вирішити проблему навіть при повному відключені всіх промислових підприємств від електропостачання не вийде. Тому для того, аби ми увійшли у доведені для нас ліміти без вимкнення населення, на жаль, не обійтись. Це було доведено 4 грудня, коли після отримання команди з Києва о 16:21 год. ввімкнути всіх споживачів електроенергії і дати шанс підприємствам провести розвантаження для того, аби побачити істину картину. На жаль, до позитиву це не призвело і вже сьогодні, 5 грудня, о 09:00 год. ми знову отримали команду застосувати графіки обмеження електроенергії у повному обсязі. Спочатку на потужність 75 МВт, а далі ми цю цифру будемо нарощувати. Отже, дати гарантії того, що надалі споживачі Вінниччини не вимикатимуться від електропостачання ми, на жаль, поки не можемо, - зазначив Олександр Коломієць.

Також він додав, що застосування усіх графіків аварійних відключень, а саме їх введення і припинення здійснюється виключно по команді диспетчера центральної диспетчерської служби ДП НЕК «Укренерго» та з метою забезпечення сталої роботи об'єднаної енергосистеми України.

- Ці графіки треба вводити в досить обмежений за часом проміжок, а саме 10 хвилин за інструкцією. Якщо диспетчера не бачать за цим ніяких результатів, то тоді застосовуються спеціальні графіки аварійних відключень. Якщо і далі не відбувається покращення, то в такому разі людський фактор вже не гратиме ніякої ролі, спрацьовуватиме автоматика на вимкнення потужностей, -сказав директор технічний ПАТ “Вінницяобленерго”.

Поділитись: