Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Калинівка - тиждень після вибухів_0

Калинівка - тиждень після вибухів

04 жовтня 2017

Рівно тиждень минув з часу надзвичайної ситуації, що сталася  поблизу Калинівки внаслідок вибухів складів боєприпасів на місцевому військовому арсеналі Міністерства оборони України. Жителі найбільш постраждалих населених пунктів, а саме Сальника, Павлівки, Медвідки та Калинівки поступово оговтуються від того лиха, відновлюючи пошкодженні катастрофою оселі та інші приміщення громад.  Ремонтно-будівельні роботи, зокрема, щодо перекриття дахів та відновлення вікон, вже виконано майже на  80%. Про це повідомили  у  штабі з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.  Журналісти прес-групи Товариства  переконалися у цьому особисто, коли сьогодні відвідали  Калинівський та Вінницький райони. Спершу, звісно, завітали до Калинівских електромереж. Понівечений центральний  вхід  до приміщення місцевого РЕСу та руйнівні сліди у побутовому приміщенні місцевої підстанції  досі нагадують про ту страшну ніч з 26 на 27 вересня. 

У нас в РЕСІ та на підстанції у ту ніч майже всі шибки повибивало,  пошкодило й стелі. Але це вже не біда, це все відновимо. Біда  була у ту ніч, особливо, у перші хвилини, коли ніхто спочатку не розумів, що відбувається. Але часу на переляк та паніку , власне, і не було. Треба було швидко реагувати і діяти. За командою МЧС  та нашого керівництва одразу вимкнули електроенергію, аби не сталося ще більшої біди вже від сили електроструму. Я до третьої години ночі майже всіх мешканців Калинівки, у тому числі і наших працівників, було евакуйовано.  Я, особисто, з черговим диспетчером  Олегом Колісником,який і сьогодні чергує, залишалися до ранку  на робочому місці. Спостерігали всю картину вибухів за вікном. Щоправда, у моменти сильних поштовхів  спускалися до підвалу.  Час від часу до нас навідувалися поліцейські, які чергували поруч, контролюючи ситуацію навколо. Ось так і пережили ту ніч. А на ранок - побачили усі наслідки: розбиті шибки та інше. Слава Богу, люди не постраждали. Вже 27 о 16.00 ми подали напругу на військову частину, а 28-ого зранку, після засідання комісії з ліквідації наслідків катастрофи, та по команді нашого головного диспетчера ми зібрали персонал, переважно майстрів, електромонтерів, обслідували території.  Де були обриви електроліній, зробили аналіз, вирішуючи,як, де і коли будемо заживляти. Частково через це пошкодження електромереж були відключені   Павлівка, Сальник, Лаврівка  і частина Калинівки. І вже 28 о 14.00 заживили Сальник від підстанції Турбів, о 15.00 – Павлівку та Калинівку і до 17.00 того дня уже скрізь було світло, - пригадали  подію тижневої давності директор Калинівських електромереж Аркадій Мульський та черговий диспетчер Олег

Генеральний директор ПАТ «Вінницяобленерго»  Андрій Поліщук  ту ніч і наступних 2 дня  провів у Калинівці.

- Відправився туди одразу після дзвінка, який я отримав у той вечір зі штабу надзвичайних ситуацій, членом якого також є. Що відбувається, одразу не пояснили, але вже по дорозі, спостерігаючи ті вибухи та спалахи,  зрозумів, що відбувається. В машині , якою рухався, навіть довелося відкрити вікна, аби не повилітали. Ще по дорозі  дав команду диспетчеру Калинівських ЕМ вимкнути електроенергію, бо від ураження електрострумом могло постраждати набагато більше людей. Добре, що все обійшлося.  Всі вимкнення в електромережі були у так званому «ручному» режимі, тобто за командою МНС і моєю. Але  деякі пункти були і аварійно вимкненими. Значних  пошкоджень електромережі не зазнали. Щоправда, днем пізніше,  буквально за пів години до прибуття на місце надзвичайної події  на оперативне зібрання  прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та ще чотирьох міністрів сталася непердбачувана ситуація. Раптово зникло світло в мережі. Причиною стали дії працівників МНС, які викопуючи із землі снаряди «градів», зачепили і пошкодили основний кабель, який живить місто Калинівку. Енергетикам вдалося, я вважаю, неможливе. Протягом буквально 20-25 хвилин вони відновили електропостачання у центрі міста. Нараду провели, а через дві години після неї,  Калинівка була зі світлом. Щира подяка всім тим, хто спрацював тоді, вважаю, на відмінно. І ще додам, якщо у перші дні після катастрофи  мережі  у Калинівському та Вінницькому районах працювали за аварійними схемами, то нині – робота триває  у звичному штатному режимі, - розповів очільник енергетиків Вінниччини  під час свого інтерв’ю журналістам обласного телеканалу «ВІНТЕРА» та прес-групі Товариства. 

 Сьогодні, 4 жовтня, о 18.30, 20.30 та 21.30, а також у повторі 5 жовтня о 7-ій ранку, сюжет про ліквідацію наслідків катастрофи з коментарем Андрія Поліщука, а також директора  Калинівських ЕМ Аркадія Мульського  можна буде побачити у новинах «ТНВ». Приємного перегляду та подальшої безаварійної роботи.  

Поділитись: