Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Не зривайте і не купуйте першоцвіти!_0

Не зривайте і не купуйте першоцвіти!

23 лютого 2016

Щороку наприкінці зими та початку весни екологи б'ють на сполох, закликаючи до збереження рідкісних ранньоквітучих рослин дикої природи. З метою припинення незаконного їх збирання, транспортування та продажу відповідні служби проводять масову всеукраїнську екологічну операцію «Першоцвіт».

Долучаються до того і екологи ПАТ “Вінницяобленерго”, а саме працівники групи по ISO 14001. Цьогоріч вони вкотре нагадують енергетикам про дбайливе ставлення до перших квітів, зокрема, підсніжників, вербових котиків, пролісків, рясту, які ростуть у лісах, а також польових крокусів, сон-трави, горицвіту, гусячої цибульки, перстача піскового. Всі ці рослини знаходяться на межі зникнення, тому занесені до Червоної книги України. Збір у природі та торгівля ними заборонені та караються законом, - наголосила провідний інженер ВТГ- керівник групи по ISO 14001 Оксана Лукашевич.

- Починаючи з кінця лютого і до травня ми спостерігаємо масову торгівлю рідкісними видами ранньоквітучих, ендимічних, реліктових і таких, що перебувають під загрозою знищення, рослин. Продаж весняних квітів та черемші (цибулі ведмежої) тільки на перший погляд - безвинний бізнес. Насправді він вже давно поставлений на «конвеєр». Внаслідок такого "бізнесу" в Київський і Харківській областях підсніжника раннього вже, практично, немає. Навала знищення першоцвітів докотилася і до Вінниччини. Прикро, що люди майже не замислюються над цією проблемою. Особливо, коли купують букетики першоцвітів і тим самим стимулюють браконьєрів до ще більшого винищення цих рослин. Тільки наша особиста відмова від купівлі квітів, що зникають, дасть їм шанс рости і квітувати щовесни. Тому просимо і закликаємо, якщо неподалік від вашої домівки ліс встелений підсніжниками або іншими першоцвітами – бережіть це диво, яке абсолютно беззахисне перед людиною! Також врахуйте і особливість біології ранньоквітучих рослин. Вони ростуть або скупчено, або зникають взагалі. Якщо чисельність популяції впаде нижче критичної межі, то вид зникне повністю. Окрім того, рослина, яка позбулася своєї наземної частини, наступного року не дасть ані квітки, ані насіння. Пам'ятайте! Перші весняні квіти відіграють величезну роль у житті лісу як цілісного природного комплексу. Їх нектар є майже єдиним джерелом їжі для комах, які прокинулись після зимової сплячки. Зникнення першоцвітів спричинить неминучу загибель джмелів, бджіл, метеликів та інших комах, які саме на цих рослинах знаходять собі єдину поживу ранньої весни, - розповіла Оксана Лукашевич.

А її колега, інженер ВТС групи по ISO 14001 Інна Стефанюк пояснила, що варто конкретно зробити, аби зберегти такі привабливі, але абсолютно беззахисні квіти від повного зникнення.

- Перше і найголовніше - раз і назавжди відмовитись від купівлі чи збирання першоцвітів, навіть якщо вони комусь дуже подобаються і свято не уявляється без цих ніжних букетиків. Краще придбайте горщик із декоративними крокусами чи гіацинтами у магазині. Ці квіти спеціально вирощують у теплицях, а не викопують у лісі. Горщик із квітами стане чудовим подарунком, постійною згадкою про свято і не докорятиме сумлінню за знищення рідної природи, - додала Інна Стефанюк.

Поділитись: