Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Паління опалого листя та сухостою - НЕБЕЗПЕЧНО!_0

Паління опалого листя та сухостою - НЕБЕЗПЕЧНО!

07 жовтня 2021

Осінь - це пора масового спалювання опалого листя, сухої трави та гілля. Паління багать найчастіше спостерігається на території приватних домоволодінь. На жаль, більшість людей не замислюються над питанням щодо шкоди спалювання рослинних залишків як для власного здоров’я, так і довкілля. Особлива небезпека виникає, коли розпалюють багаття на городах, полях, через які проходять лінії електропередач.

З метою запобігання виникненню пожеж, що створюють загрозу життю та здоров’ю людей, АТ «ВІННИЦЯОБЛЕНЕРГО» звертається до усіх жителів Вінниччини і, безпосередньо, до керівників виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, керівників промислових підприємств, селянських, фермерських господарств та установ з проханням повсякчас проводити роз’яснювальну роботу з населенням, підлеглими працівниками про недопустимість спалювання сухої рослинності (стерні, соломи, сухої трави, тощо), розведення багать в лісових масивах, просіках і в охоронних зонах електромереж.  Кожен має пам’ятати, що ВІДКРИТИЙ ВОГОНЬ може спричинити замикання і ПРИЗВЕСТИ ДО РУЙНІВНИХ НАСЛІДКІВ! Під дією неконтрольованого вогню провід лінії електропередачі може перегрітися й обірватися і це – пряма небезпека ураження електричним струмом для тих, хто знаходиться під ним. Небезпечними є і низові пожежі, оскільки від сухої трави можуть загорітися дерева, а їх падіння на лінії електропередач - спричинити аварійну ситуацію.

Нагадуємо також, що згідно «Правил охорони електричних мереж» охоронні зони для ліній електропередач (ЛЕП) напругою 150 кВ становлять 25 метрів, для ліній напругою 110 кВ – 20 метрів, для ліній напругою 35 кВ – 15 метрів по обидві сторони лінії від крайніх проводів.

В охоронній зоні електромереж забороняється:

- скиртувати солому, сіно, дрова та інші горючі матеріали;

- розміщувати звалища різних горючих і хімічно небезпечних відходів;

- розводити вогонь, спалювати солому, очерет, суху траву, хмиз;

- розміщувати автозаправні станції та склади пального;

- проводити будівництво, капітальний ремонт та знесення будівель;

- проводити насадження і вирубування (без відома енергопостачальної організації) дерев, кущів, розміщувати польові стани, будувати загони для худоби тощо;

- проїзд машин та механізмів, які мають висоту від поверхні землі більше 4,5 метрів;

- кидати на опори дроти і наближати до них сторонні предмети, а також підійматись на опори;

- будувати греблі, влаштувати водоймища, які при розливі можуть порушити закріплення опор в ґрунті.

Шановні вінничани, закликаємо  не допускати спалювання опалого листя, оберігати власне здоров’я та здоров’я оточуючих від шкідливого впливу задимленого повітря! Будь ласка,не допускайте недбалості, яка може призвести до шкоди і біди! БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!

При виникненні загрози пожежі в охоронній зоні електромереж негайно телефонуйте на цілодобову телефонну лінію компанії - 0 800-217-217 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів на території України) або на 101.

Поділитись: