Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Про оновлення електромереж._0

Про оновлення електромереж.

16 вересня 2021
АТ «Вінницяобленерго» обслуговує електричні мережі Вінниці та усіх районів області. Загальна протяжність повітряних ліній 0,4/10 кВ становить 43,3 тис. км, а кабельних лiнiй 0,4/35 кВ - 1,58 тис. км. В експлуатації Товариства перебуває 192 підстанції 35/110 кВ, майже 10 200 підстанцій 10/0,4 кВ, 3 500 штук вимикачів (10/35 кВ), автопарк - 800 машин, з яких 200 одиниць техніки – спецтранспорт. Більша частина переліченого побудовано та введено в експлуатацію ще у 60-70-их роках минулого століття і зрозуміло, що вимагає не капітального ремонту, а повного технічного переоснащення. За словами директора технічного АТ «Вінницяобленерго» Віктора Степанця, енергетики вже приступили до цього процесу.
- З року в рік ми як могли підтримували технічний стан мереж, проводили необхідні поточні та планові ремонти. На жаль, через брак фінансування не мали можливостей розгорнутись в цьому плані більш масштабно, а в цей час вимоги до надійного забезпечення якісною електроенергією постійно зростали. Переважно через цю причину оновлення мереж рухалось повільно і проводилось частково. Кардинально все змінив перехід нашого Товариства до роботи в системі стимулюючого тарифоутворення. Це дало можливість додаткового фінансового ресурсу на необхідну нам реконструкцію мереж. А саме на 2021 рік нашою інвестпрограмою заплановано проведення заміни 15-ти км кабельних ліній по місту Вінниця, реконструкція двох підстанцій 110-35 кВ на території області. Також в планах поточного року 22 заходи проєктування щодо реконструкції повітряних ліній 0,4 кВ-10 кВ загальною протяжністю 57 км. В першу чергу реконструкція буде проводитись в мережі 0,4кВ, де є проблеми з якістю напруги та надійністю. Ще плануємо провести реконструкцію в одному з районів Вінницьких центральних електромереж (с.Якушинці) з побудовою двох кабельних ліній 10 кВ (6 км) та розподільчого пункту РП-10кВ, що також підвищить надійність та якість електропостачання. Крім того, будемо встановлювати 59 реклоузерів та проводити інші технічні заходи на загальну суму 406 млн. грн. Щодо реклоузерів, то це спеціальні автоматичні вимикачі, що дозволять дистанційно проводити комутацію дільниць ЛЕП-10 кВ з метою швидшого пошуку пошкоджень в мережі та ліквідації аварійних ситуацій.
Не припиняємо ми заходи і з автоматизації процесу управління технічним обладнанням, а саме встановлення телемеханіки у диспетчерів з метою керування обладнанням дистанційно. Зокрема телемеханізація відбудеться на 27-ми розподільчих пунктах Вінниці. Додам, що з переходом на стимулююче тарифоутворення Регулятор чітко контролює основну умову переходу операторів системи розподілу щодо поступового підвищення якості з послуги розподілу електроенергії. Одним із індикаторів покращення якості є показник SAIDI. Це тривалість довгих перерв в електропостачанні. У поточному році цей показник у нас сягає 582 хвилини для міських населених пунктів і 550 хвилин - для сільських. Тепер наша задача за весь регуляторний період, а це 13 років, зменшити цю тривалість до 150-ти хвилин по місту та 300 хвилин по селу. Досягти цього без масової реконструкції розподільчих мереж, звісно, неможливо. Тільки глобальна реконструкція та усі ті заходи, які я перелічив, дозволять нам в рази покращити якість та надійність електропостачання.
Станом на вересень Товариство вже виконало низку заходів з реконструкції, а саме заміну високовольтного обладнання, в тому числі встановлення релейного захисту на підстанціях ПС-110кВ Крижопіль та ПС-35кВ Почапинці. Зараз ведеться будівництво 5-ти кабельних ліній у Вінниці (15км). Продовжується реконструкція мереж ліній електропередач у Гнівані, а саме переведення їх з класу 10 кВ на 20 кВ (3 км). Також вже відбулась заміна застарілого парку автомобільної техніки, який відпрацював більше 20-ти років. 38 нових бригадних автомобілів вже активно використовуються в роботі.
Тож, маємо на майбутні роки чіткий план дій технічного переоснащення електромереж Вінниччини всіх класів напруги. Впевнений, що згідно усіх нормативних документів нам вдасться їх перебудувати, зробити сучасними, більш надійними і тим самим значно покращити послугу з розподілу електроенергії для наших споживачів, - детально розповів Віктор Степанець.
Додамо, що будь-які ремонтні роботи з технічного обслуговування ліній електропередач 0,4 -110 кВ та іншого електрообладнання АТ «Вінницяобленерго» не можуть проводитись без не зовсім приємних для споживачів вимкнень електропостачання. Тому, шановні споживачі, просимо з розумінням поставитися до планових відключень, які відбуваються під час роботи наших ремонтних бригад. Адже ці роботи виконуються задля покращення якості та надійності електропостачання. Про планові вимкнення у зв’язку з тими чи іншими роботами ми завжди попереджаємо зазделегідь (СМС повідомленнями з кол-центру, листами - повідомленнями до органів місцевого самоврядування). Крім того, з графіками вимкнень можна завжди ознайомитись на сайті нашого Товариства.
Щиро дякуємо Вам за розуміння! Ми працюємо для Вас.
Більше фотосвітлин з реконструкції об'єктів електромереж АТ "Вінницяобленерго - за посиланням.
Поділитись: