Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Профілактика грипу на підприємстві – вбереже ваше здоров’я_0

Профілактика грипу на підприємстві – вбереже ваше здоров’я

07 листопада 2017

Ще трохи і глибока осінь плавно перейде у зиму. Це час, коли активізуються різного роду респіраторні інфекції. Так перші спалахи вірусу грипу медики прогнозують вже на початку грудня та у січні. Цього епідемічного сезону на нас полюватиме три штами грипу - “Гонконг”, “Брісбен” і новий для українців штам “Мічиган”.

Про це повідомив директор з охорони праці ПАТ «Вінницяобленерго» Володимир Віштак, посилаючись на інформацію прес-служби МОЗ України.

- Особливо небезпечний, кажуть, буде вірус “Мічиган”. Він  є підвидом так званого «свинячого» грипу і має схожі ознаки цього захворювання. Його інкубаційний період становить 4-7 днів. Цей штам грипу характерний великою ймовірністю виникнення  ускладнень.  В зону ризику може потрапити кожен. Особливо небезпечний він для людей із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом. При зараженні вірусом  хвороба розвивається дуже швидко і протікає складно з високою температурою, яка може триматися до трьох  діб, головним болем, ломотою та болями у суглобах, слабкістю, сухим кашлем. Якщо одразу не приступити до лікування, то стан хворого може ускладнитися розвитком пневмонії. Тому з появою перших симптомів необхідно, насамперед, обмежити себе у пересуванні, не виходити з дому і звернутися за професійною лікарською допомогою. Ось такі рекомендації дає МОЗ України. Персонал усіх підрозділів нашого Товариства  з цього приводу вже проінформовано. Відповідні інформаційні листи розміщено на дошці оголошень в адмінбудівлях усіх районних електромереж, службах та відділах.  Я особисто закликаю наших працівників бути  уважними до свого здоров’я і  приділяти більше уваги профілактичним заходам, адже береженого, як кажуть, і Бог береже, - наголосив Володимир Віштак.   

Одним із найбільш ефективних засобів профілактики може стати, насамперед, звичайне дотримання правил особистої гігієни, - каже медична сестра медпункту №1 Товариства Діана Вермінська.

- Торік в управлінні саме в такий міжсезонний і небезпечний, так би мовити, грипозний період, ми, медичні працівники, щоранку зустрічали наших працівників біля входу у приміщення, пропонуючи їм скористатися антибактеріальними засобами. Цьогоріч за два тижні до кінця листопада такі профілактичні заходи також проводитимуться. Грип передається повітряно-крапельним шляхом. Тому важливо уникати місць, де багато людей. Оскільки на нашому підприємстві це зробити практично неможливо, то  необхідно обов’язково дотримуватися простих профілактичних заходів: часто мити руки з милом, регулярно провітрювати приміщення, оскільки вірусні частинки годинами зберігають свою активність саме у сухому і теплому повітрі, а  вологому та прохолодному – миттєво руйнуються. Також  корисним способом може бути маска, яка дещо вбереже від зараження. Вірус вона, звісно, не затримає, але спинить крапельки слюни, багаті на віруси. Хоча маска не є панацеєю. Бажано, щоб вона була саме на хворій людині. Кращим методом запобігти грип і його ускладнення, звичайно, є вакцинація. Якщо ж не вдалося уникнути зараження вірусом і хвороба таки впіймана, і на робочому місці  починають хвилювати перші її симптоми, то раджу негайно поспішити до нашого медпункту. Тут оглянемо і надамо першу медикаментозну допомогу, а саме протизапальні та антивірусні засоби. Також роз’яснемо, як далі діяти, аби хвороба вас не здолала повністю. Нагадаю, кімната медпункту знаходиться на першому поверсі  під номером 103, - порадила  медична сестра управління Товариства і побажала всім міцного здоров’я.

Поділитись: