Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Сьогодні - всесвітній День Землі._0

Сьогодні - всесвітній День Землі.

22 квітня 2020

Енергетики завжди відзначали цю дату спеціально підготовленими заходами. Скажімо, влаштовували прибирання територій зелених зон навколо енергетичних об’єктів, висаджували дерева та кущі, тощо. На жаль, у зв’язку з пандемічною ситуацією, що нині має місце в країні та області, подібні заходи відкладено на післякарантинний період. І все, що було раніш заплановано для покращення навколишнього середовища, обов’язково буде зроблено,- переконана провідна інженерка ВТС АТ «Вінницяобленерго» Оксана Лукашевич.

- У Товаристві наказом від 17.03.2020р. № 104 «Про організацію роботи у сфері охорони навколишнього природного середовища (ОНПС)» затверджена екологічна програма, а також комплексний план заходів по ОНПС. І персонал підприємства обов’язково та у повному обсязі виконає завдання згідно положень вищезазначених документів. Головне пам’ятати, що кожна людина повинна дбайливо ставитися до збереження навколишнього середовища, до землі та природи, зосереджуючи увагу на своїх вчинках. Наприклад, нині багатьох з нас дуже хвилює ситуація з пожежами. Основним фактором виникнення пожеж є людська безпечність, а саме необережність у поводженні з вогнем та недотримання правил пожежної безпеки. Люди підпалюють суху траву, переважно, з недбайливості чи заради своїх інтересів і не думають про наслідки. А вони - катастрофічні для нашої землі: горить суха трава, листя на угіддях, очерет на болотах. При випалюванні сухої рослинності обгорають коріння багаторічних трав, паростки дерев і насіння, гинуть комахи та інші дрібні тваринки, котрі живуть у верхніх шарах ґрунту. Також при весняному спалюванні трави нищаться ранньоквітучі рослини (первоцвіти), які, у більшості, занесені до «Червоної книги». Вогонь – страшна нищівна сила. Він швидко розповсюджується, спопеляє на своєму шляху все живе. Також знищує будівлі, споруди, наносить шкоди виробничим об’єктам, у тому числі й енергетичним. Дим від вогнищ часто утворює смог і надовго зависає у повітрі. До того ж, попадаючи у легені, він викликає істотне погіршення здоров'я людей, особливо астматиків. І це так недоречно зараз, коли переживаємо ситуацію з COVID-19. Хочеться також закликати до грамотного поводження з використаним сміттям, зокрема, актуальними нині засобами індивідуального захисту - одноразовими медичними масками, рукавичками, сухими та вологими серветками. Ці види відходів в період карантину, що триває ось вже другий місяць поспіль, утворюються вперше у такій великій кількості. Тому усім слід добре розуміти, що поки на державному рівні вирішиться питання їх утилізації, нам таки варто самим подбати про незасмічення цими відходами нашої матінки-землі. Для цього лиш треба просто не закидати її непотребом. Медичні маски та рукавички, насамперед, небезпечні тим, що містять на собі сліди біологічного матеріалу або фармацевтичних речовин. Все це, найчастіше, потрапляє в навколишнє середовище через стічні води. Тому не треба розкидати подібні відходи деінде, а краще відправити їх до спеціальних баків для сміття. Пам’ятаймо, що дбаючи про здоров’я навколишнього середовища, будемо здоровими і ми самі, - поділилася думками та рекомендаціями Оксана Лукашевич.
Як з тим не погодитись! Тож дбаймо про нашу планету - Земля навіть тоді, коли залишаємось вдома! Бережімо усе, що вона народжує нам на благо.

 

Поділитись: