Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Спалювання сухостою та побутового сміття в охоронних зонах електричних мереж – неприпустимо і небезпечно!_0

Спалювання сухостою та побутового сміття в охоронних зонах електричних мереж – неприпустимо і небезпечно!

22 квітня 2021
Як свідчить статистика, з настанням весняно-літнього періоду різко зросла кількість пожеж. У переважній більшості їх спричиняє спалювання сухої рослинності та побутового сміття, що у свою чергу завдає непоправної шкоди екології, призводить до чималих матеріальних збитків і навіть до загибелі людей. Вогняні «фронти» знищують на своєму шляху все живе. Особливо небезпечні пожежі в охоронних зонах електричних мереж!!!
АТ «ВІННИЦЯОБЛЕНЕРГО» звертається до усіх жителів Вінниці та області і, безпосередньо, до керівників виконавчої влади, органів самоврядування, керівників промислових підприємств, селянських, фермерських господарств та установ з проханням повсякчас проводити роз’яснювальну роботу з населенням, підлеглими працівниками про недопустимість спалювання сухої рослинності (стерні, соломи, сухої трави, тощо), розведення багать в лісових масивах, просіках і в охоронних зонах електромереж.
Кожен має пам’ятати, що відкритий вогонь на полях, через які проходять високовольтні лінії, здатен спричинити замикання, призвести до руйнівних наслідків. Під дією неконтрольованого вогню провід лінії електропередачі може перегрітися й обірватися і це – пряма небезпека ураження електричним струмом для тих, хто знаходиться під ним. Небезпечними є і низові пожежі, оскільки від сухої трави можуть загорітися дерева, а їх падіння на лінії електропередач - спричинити аварійну ситуацію.
Нагадуємо, що згідно «Правил охорони електричних мереж» охоронні зони для ліній електропередач (ЛЕП) напругою 150 кВ становлять 25 метрів, для ліній напругою 110 кВ – 20 метрів, для ліній напругою 35 кВ – 15 метрів по обидві сторони лінії від крайніх проводів.
В охоронній зоні електромереж забороняється:
- скиртувати солому, сіно, дрова та інші горючі матеріали;
- розміщувати звалища різних горючих і хімічно небезпечних відходів;
- розводити вогонь, спалювати солому, очерет, суху траву, хмиз;
- розміщувати автозаправні станції та склади пального;
- проводити будівництво, капітальний ремонт та знесення будівель;
- проводити насадження і вирубування (без відома енергопостачальної організації) дерев, кущів, розміщувати польові стани, будувати загони для худоби тощо;
- проїзд машин та механізмів, які мають висоту від поверхні землі більше 4,5 метрів;
- кидати на опори дроти і наближати до них сторонні предмети, а також підійматись на опори;
- будувати греблі, влаштувати водоймища, які при розливі можуть порушити закріплення опор в ґрунті.
Шановні вінничани, будьте обачними! Не допускайте недбалості, яка може призвести до шкоди і біди! Бережіть себе!
При виникненні загрози пожежі в охоронній зоні електромереж негайно телефонуйте на цілодобову телефонну лінію компанії - 0 800-217-217 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів на території України) або на 101.
Поділитись: