Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Стимулювання праці завжди актуально_0

Стимулювання праці завжди актуально

18 січня 2016

Переважна більшість  українців вважають матеріальну винагороду кращим стимулом до більш плідної праці, від чого, у свою чергу, залежить й успіх  на підприємстві чи виробництві. Притримуються такої думки і працівники ПАТ “Вінницяобленерго”, які докладають  максимум зусиль  аби Товариство працювало стабільно і споживачі вчасно та без збоїв отримували електроенергію. Керівники компанії також солідарні з ними, а тому все активніше винаходять нові способи  матеріального заохочення працівників. Наприклад, тільки впродовж 2015 року двічі підвищували заробітну плату: спочатку на 10 відсотків, потім - на 13.  Як  вдалося це зробити? 

Відповідь на дане та інші запитання -  далі в інтерв'ю з директором із персоналу Віталієм Хребтієм.

- Рішення щодо підняття заробітної плати працівникам ПАТ “Вінницяобленерго”  приймалося його генеральним директором Андрієм Поліщуком. Скажу, що виконати його було не просто, адже процес акумулювання коштів доволі складний. Тим більш й 2015 рік видався таким же: загострення економічних проблем, інфляція, зниження рівня життя громадян. Однак нам це вдалося зробити. Люди задоволені. Перше підвищення посадових окладів, тарифних ставок (місячних окладів) до 10 % відбулось  у серпні поточного року, а друге - у вересні на 13 %. Загалом у минулому році посадові оклади (тарифні ставки) працівників Товариства зросли на 24,3%. Варто зазначити, що цей показник є найкращим серед енергетичних компаній України та енергетичних підприємств Вінницької області. Також у  ПАТ «Вінницяобленерго» відсутня заборгованість з виплати заробітної плати персоналу.

 -  А щодо інших матеріальних нагород, скажімо преміювання? Як з цим справи у Товаристві?

-  Преміювання - це також один із  способів матеріального заохочення.

 Він не обумовлений системою оплати праці, має характер разового грошового заохочення, але це акт визнання по відношенню до працівника, виявлення поваги та оцінки його заслуг.  Тому в Товаристві діє широка система преміювання персоналу. Вона має багато різних положень. Зокрема, це положення: «Про преміювання працівників виробничого персоналу   ПАТ "Вінницяобленерго" за результатами фінансово-господарської діяльності»; «Про преміювання працівників виробничого персоналу ПАТ «Вінницяобленерго» за результатами фінансово-господарської діяльності за обліковий період»; «Про преміювання працівників невиробничого персоналу Товариства за підсумками роботи за місяць»; «Про щомісячне преміювання працівників ПАТ “Вінницяобленерго” за відсутність системних аварій з вини персоналу»; «Про преміювання працівників ПАТ «Вінницяобленерго» за виявлення та сприяння виявленню безоблікового користування електроенергією, прихованої потужності, перевищення встановлених граничних рівнів споживання електроенергії і потужності»; «Про порядок нарахування премії за виконання особливо важливих завдань по Товариству».

Крім того, традиційно працівники структурних одиниць районних електричних мереж ПАТ "Вінницяобленерго" змагаються за перемогу по підсумкам кварталу та року відповідно до положення «Про преміювання  працівників структурних одиниць районних електричних мереж ПАТ "Вінницяобленерго" за квартальні підсумки господарської діяльності».  Дане положення побудоване на рейтинговій оцінці роботи електричних мереж.  В результаті преміюються найкращі три СО, які показали найвищий рівень роботи за квартал та рік. Наприклад, в останньому кварталі 2015 року переможцями стали  Піщанські, Вінницькі міські та Крижопільські  електромережі.

 - Чи діють у Товаристві додаткові стимули для підвищення продуктивності праці?

 - Так. Це ціла низка інших виплат (доплат,  надбавок, інших заохочувальних  та  компенсаційних  виплат). Зокрема: за безперервний стаж роботи в галузі; за високу професійну майстерність; за високі досягнення в праці; за класність водіям; за виконання особливо-важливої роботи на певний термін; за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт; за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника; за роботу з ненормованим робочим днем водіям автотранспортних засобів (легкових автомобілів); за інтенсивність праці робітників та інші.

Скажімо, протягом 2015 року виробничому персоналу нараховувалась надбавка за підготовку та проходження осінньо-зимового максимуму навантаження у відсотках до посадових окладів та таpифних ставок: за березень 5%; за жовтень 10%; за грудень до 10%.

- А як матеріально заохочуєте працівників компанії, зокрема,  у день професійного свята?

- З нагоди професійного свята - Дня енергетика та за досягнення високих виробничих показників в роботі всім штатним працівникам Товариства у грудні було виплачено додаткове заохочення в розмірі 10% від посадових окладів та таpифних ставок. Крім того, за багаторічну сумлінну працю, визначний особистий внесок у зміцнення промислово-економічного потенціалу України та за вагомі трудові здобутки заслужених працівників Товариства було нагороджено відомчими відзнаками Міненерговугілля України, Вінницької облдержадміністрації та ПАТ «Вінницяобленерго», фотографії працівників занесено на Дошку Пошани  ПАТ «Вінницяобленерго» та виплачені грошові заохочення.

- Планування на майбутнє великою мірою визначає подальший успіх будь-якої справи, і коли мовиться про велику компанію, то, ясна річ, без планів не обійтись. Чи планується підвищення заробітної плати у 2016 році?

-  Щодо перспектив  на майбутнє, то хотів би відмітити, ми плануємо дворазове підвищення заробітної плати впродовж 2016 року, зокрема,  у травні на 5,2 % та у грудні на 6,9 %. До того ж, за дорученням генерального директора Товариства Андрія Поліщука, цифри відсотків коригуватимуться у бік збільшення. Також у планах передбачено нарахування всіх надбавок і доплат згідно Колективного договору, в т.ч. надбавки за підготовку та проходження осінньо-зимового максимуму навантаження, а також виплату всіх видів премій.

Товариством вже проводиться  робота  щодо підвищення витрат на оплату праці в тарифах. Це приведе до суттєвого підвищення рівня заробітної плати працівників у перспективі.

 Переконаний, що система мотивації та оплати праці, морального та матеріального заохочення працівників, що створена в ПАТ “Вінницяобленерго” буде надалі тільки вдосконалюватися.

- І насамкінець, ваше побажання персоналу на рік, що вже вступив у свої права.

- Щиро бажаю усім енергетикам, щоб  2016 рік був, насамперед, мирним та стабільним, насиченим позитивними подіями та ефективною працею  Нехай він також виявиться щедрим на  здоров'я та добро, радість і гарний настрій,  хорошу зарплату. Нехай він буде кращим, ніж попередні роки, більш оптимістичним і  більш плідним на всілякі здобутки. 

Поділитись: