Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 У майбутнє - з ефективною електромережею_0

У майбутнє - з ефективною електромережею

28 жовтня 2016

У Тиврові відбулась зустріч працівників ПАТ “Вінницяобленерго”, а саме директора комерційного Ганни Пістружак та директора СО “Тиврівські ЕМ” Миколи Лисого  з юридичними споживачами районних електромереж. До останніх належать представники місцевих підприємств, таких як ТОВ “Гніванський гранітний кар'єр”, ПрФТ “Гніванське хлібоприймальне підприємство”, Гніванський завод “Спецалізобетон”, СТ “Автомобіліст” та інші. Зустріч відбулась за участю  в.о. голови Тиврівської райдержадміністрації і його  першого заступника Віктора Бойка. Мету даного зібрання на початку спілкування окреслив Микола Лисий.

У нас в районі залишились лінії під напругою 6 кВ. Це вже вчорашній день. І з року в рік, коли доводиться моніторити скарги, то помічаю, що в основному вони з міста Гнівань та населених пунктів Сутиски  й Лани. Як правило причиною тих скарг і є неефективні лінії під напругою у 6 кВ. Ось знову наступають холоди, попереду зима, навантаження на електромережу значно зросте, потреби  споживачів електроенергії також. При цьому всі бажають отримувати якісну електричну енергію. Тому працювати далі в умовах із застарілими мережами, термін експлуатації яких давно сягнув за 60-річну межу їх використання, просто  представляється неможливим. Вкрай необхідно робити реконструкцію мереж. ПАТ “Вінницяобленерго” нам ії пропонує як таку, що відповідає європейським стандартам з переходом розподільчих мереж на напругу 20кВ, - сказав Микола Лисий і  передав слово директору комерційному Товариства Ганні Пістружак. Вона  більш змістовно ознайомила тиврівчан із планами щодо майбутньої реконструкції  електромереж, оскільки безпосередньо займається цим питанням та очолює згідно наказу генерального директора Товариства Андрія Поліщука робочу групу з підготовки та впровадження зазначеного проекту.

Ідея реконструкції електромереж стала всеохоплюючою. Нині тим займається 15 енергокомпаній України. Кожна готує свої проект-пропозиції. Найбільш вдалим двом-трьом буде виділено кошти на реалізацію проекту у сумі понад 12 млн. євро. Тому ми просимо нас підтримати, аби Вінниччина стала однією з перших  і впровадила свій проект, який стане пілотним  саме на території вашої місцевості, де є найбільша потреба в реконструкції електромережі. Презентацію запропонованого нашими спеціалістами  проекту по переведенню розподільчих мереж Гніваньского вузла Тиврівського району з класу напруги 6кВ на клас напруги 20 кВ ви вже маєте і, мабуть, вже встигли з ним ознайомитися. Лише хочеться ще раз нагадати, що даний тип напруги у 6 кВ з'явилася на території колишнього Союзу в 30-40-их роках минулого століття. Для того часу німецькі технології і німецьке обладнання були ефективними, але не сьогодні. Ніде в Європі подібне обладнання вже  не застосовується. Енергетики зацікавлені, щоб ви, як споживачі, отримували електроенергію, як наш товар, якісну і, головне, надійно та безперервно. - наголосила  Ганна Пістружак.

Дана тема викликала у підприємців чимало запитань. Вони напряму змогли поставити їх енергетикам і одразу отримати змістовні відповіді. Зокрема багатьох хвилювало питання щодо необхідності розташування  в даному районі  нової підстанції з вищим класом напруги  у 110 кВ “Тяжилівська”. В рамках реконструкції її будівництво пропонується виконати в класі напруги 110/20кВ. Двопроменеве живлення підстанції по напрузі 110кВ буде реалізовано від лінії 110 кВ Вінницька 750 Східна.

Наприкінці зустрічі в.о. очільника Тиврівської райдержадміністрації Віктор Бойко висловив свою думку з приводу майбутньої реконструкції.

- Це великий крок вперед, бо 6 кВ, як я зрозумів, давно застаріла технології. Якщо ми йдемо до Європи, то її треба міняти на більш прогресивну. Для безпосереднього споживача реконструкція, яку нам пропонують енергетики принесе лише позитив і, насамперед, стабільність напруги. Тому давайте прислухаємось до рекомендацій професійних спеціалістів  аби не втратити можливості розпочати реалізацію даного  проекту першими. Думаю, ще не раз з цього приводу нам доведеться зустрічатися та спілкуватися у такому форматі, - резюмував  Віктор Бойко.

У подальших планах ПАТ “Вінницяобленерго” - повна реконструкція застарілих розподільчих електромереж і  класу напруги 10 кВ на клас напруги  20 кВ.

Поділитись: