Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Вшановано пам'ять колишнього міністра енергетики та електрофікації СРСР_0

Вшановано пам'ять колишнього міністра енергетики та електрофікації СРСР

18 липня 2014

Днями у Яготині Київської області, на батьківщині багаторічного Міністра енергетики СРСР і творця Єдиної енергетичної системи Петра Непорожнього відбулися святкові заходи з нагоди 104-річниці від дня його народження. Участь у них, окрім земляків видатного енергетика, взяли і делегати Всеукраїнської ради ветеранів праці та енергетики на чолі з головою, колишнім гендиректором Укргідроенерго, Героєм України Семеном Поташником. Серед них був також директор учбового центру ПАТ “Вінницяобленерго” Олександр Бірюков. Повернувшись із Яготина, він поділився своїми враженнями про поїздку.

- Захід виявився напрочуд змістовним та цікавим. До речі, в такому форматі вшанування пам'яті Петра Непорожнього відбувається щороку з часу його смерті. Я вперше взяв у ньому участь і дуже задоволений. Скажу, що Петро Непорожній - це видатна особистість і не тільки в галузі енергетики. Він і великий вчений, і державний та громадський діяч. За свою плідну 70-річну роботу, і , особливо, в галузі енергетики колишнього Радянського Союзу, його досі знають та шанують в усьому світі. Саме при ньому швидкими темпами споруджувалися каскади атомних та гідроелектростанцій. Зокрема, вперше в світовій практиці було здійснено пуск капсульних гідрогенераторів на Київській ГЕС і проведена реконструкція зі збільшенням потужності ДніпроГЕС – на той час флагмана гідроенергетики України. Також інтенсивно велося будівництво електромереж, створювалися лінії електропередачі на високу і надвисоку напругу 220, 330, 500 і 750 кВ. Власне, створення в країні Єдиної енергетичної системи (ЄЕС)- однієї з найбільш потужних, надійних і економічних з подібних систем у світі є одним із головних досягнень Петра Непорожнього.

Тобто, він та людина, яка заслуговує великої шани, про що і наголошувалося його земляками, соратниками та однодумцями під час Всеукраїнської виїзної ради ветеранів праці та енергетики. Під час заходу ми поклали квіти до пам’ятника Петру Непорожньому в Яготині та в його рідному селі Тужилів, побували біля хати, в якій він народився, ознайомилися з матеріалами краєзнавчого музею в с. Кюльбяка, взяли участь у святковому концерті і просто поспілкувалися, - розповів Олександр Бірюков.

Довідка: Петро Степанович Непорожній (13 липня 1910- 9 липня 1999) - міністр енергетики та електрофікації СРСР з 1962 по 1985 роки, заступник голови Ради Міністрів України, лауреат Ленінської премії, доктор технічних наук, професор, член-кореспондент АН СРСР (1979) і РАН (c 1991). Постановою Кабінету Міністрів України в 2000 році ім'я П.С. Непорожнього присвоєне Каховській ГЕС, на якій він працював.

Поділитись: