Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 З історії енергетики_0

З історії енергетики

29 грудня 2020
Рівно 100 років тому, 29 грудня 1920 року, ще при радянській владі, було затверджено так званий план ГОЕЛРО. На початку ХХ століття то був наймаштабніший науково-технічний проєкт. Він став поштовхом до становлення й розвитку енергетичної бази на всій території колишнього СРСР і, в тому числі, України. Будівництво за планом ГОЕЛРО і дотепер потрясають своїми масштабами і темпами. У 1931 році його виконали достроково, а до 1935 року – перевиконали.
При розробці даного плану найбільшу увагу тодішні фахівці приділили Південному економічному району, до якого входили і землі Української СРР. Зокрема за планом відбулась реконструкція старих і побудова нових 20 теплових і 10 гідравлічних електростанцій потужністю 1750 тисяч кВт-год, що разом виробляли 9 мільярдів кВт-год електроенергії.
Тільки в Україні згідно плану ГОЕЛРО з 1920 по 1935 рік зведено 9 електростанцій: Штерівська, Гришинська, Лисичанська, Ізюмська та інші. Одним із основних об’єктів плану була Дніпровська ГЕС.
Про розбудову і становлення енергетичного комплексу України та Вінниччини можна детально прочитати в історичному літописному виданні АТ «Вінницяобленерго» «Світоч життя» на стор.25 (електронний варіант – за посиланням).
Поділитись: