Новини
АТ «Вінницяобленерго» – особистий кабінет, передати покази лічильника, кол-центр 0 (800) 217-217 Для підтримки «зеленої» генерації:_0

Для підтримки «зеленої» генерації:

20 березня 2024

Уряд схвалив постанову, яка розширює можливості експорту електроенергії з ВДЕ до Європи.


Кабінет Міністрів ухвалив розроблену Міненерго постанову, яка дозволяє державному підприємству «Гарантований покупець» продавати електроенергію, придбану у виробників з відновлювальних джерел енергетики, не лише на внутрішньому ринку, а й на європейському.


У Міненерго зазначили, що з початку великої війни ворог окупував, пошкодив чи знищив близько 50 % енергетичної інфраструктури, зокрема і ВДЕ.

 Водночас за два роки енергетикам України вдалося додати до енергосистеми понад 600 МВт потужностей ВДЕ, які є важливими для балансування системи. А тому створення умов для розбудови та підтримки ВДЕ будуть пріоритетними для держави.

Також нещодавно Уряд схвалив ініційовані Міненерго постанови про гарантії походження «зеленої» електроенергії.

Впровадження гарантій походження електроенергії суттєво збільшить експортний потенціал енергосектору України, адже споживачі електричної енергії матимуть можливість підтвердити її походження з ВДЕ та екологічну цінність (обсяг викидів СО2, яких вдалось уникнути). Також це дозволить промисловим підприємствам довести, що їхні товари були вироблені з чистої енергії та відповідно підвищити конкурентоспроможність українських товарів на європейському ринку навіть в умовах війни.

Поділитись: