News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Чужих дітей не буває _0

Чужих дітей не буває

22 November 2016

Напередодні минулих вихідних працівники ПАТ “Вінницяобленерго” організували та здійснили поїздку до Ладижина, що в Тростянецькому районі. Відвідали там місцевий будинок-інтернат для дітей-інвалідів. Завезли їм необхідні для життя засоби гігієни. Зокрема у поїздці взяли участь директор з питань забезпечення бізнесу Товариства Сергій Даниленко, начальник  відділу матеріально-технічного забезпечення Максим Лисий, начальник служби  транспорту і логістики Віталій Мазур, директор Тростянецьких ЕМ Андрiй Шимко. Зустрів гостей директор Ладижинського будинку-інтернату Володимир Мельник. Сергій Даниленко розпитав у нього, як  нині живеться тутешнім постояльцям, чого найбільше  потребують і чим енергетики ще можуть  допомогти. За словами господаря закладу, догляд за хворими дітьми потребує великих витрат, як матеріальних, так і моральних. Тому будь-якій допомозі тут раді, особливо коли вона надається щиро і з добрим серцем.

- На  утриманні маємо 140 важкохворих дітей. Більшість з них — безбатченки.  Наші лікарі стали для них  мамами і  татами. У такий непростий час дуже складно їх повноцінно лікувати, годувати, доглядати. Державного фінансування вистачає лише на зарплату  персоналу, оплату за енергоносії та на частковий ремонт технічного обладнання. Все решта - це допомога благодійників. З більшістю із них  у нас підписані угоди на постійній основі. За час моєї роботи тут директором, з 2013  року, надійшло понад 5 млн. грн. благодійної допомоги. Низький уклін всім, кому не байдужі наші діти. І вам, енергетикам, також щира вдячність, - сказав Володимир Мельник.

Потім він провів гостей до першого корпусу, познайомив з його мешканцями, медиками та вихователями. При цьому наголосив, що за штатним розкладом у  такого типу  будинку-інтернаті  передбачено 51 посаду.

- І це  виключно працівники по догляду за дітьми. Парадоксально, що реабілітологів та психологів не передбачено. Так апріорі не повинно бути, оскільки наші діти - вони ж особливі та потребують даних спеціалістів  у першу чергу. Тому ми з благодійниками домовилися і зробили, так би мовити, невеличку  реформу, а саме запросили на волонтерських засадах 13 спеціалізованих фахівців. Це психологи, реабілітологи, вихователі, які ведуть заняття з рукоділля, бісероплетіння та іншої творчої майстерності. Вони  активно займаються з нашими вихованцями. Результат тих занять не забарився, діти вам вже його продемострували. Ви ж самі бачили, яку маємо виставку орігамі, бісероплетіння, ліпнини та інших рукотворних виробів, як вихованці  з тим вправно справляються, не зважаючи на вади здоров'я. Знаєте, любов до дитини, розуміння їхнього болю і терпіння просто творять дива. Наших дітей з їх роботами вже запросили  до Вінниці на передноворічну виставку-продаж “Руками створена краса”. Вона відбудеться 12-14 грудня у Вінницькій торгово-промисловій палаті. Що ж стосується допомоги енергетиків, то ми тісно співпрацюємо  з ПАТ “Вінницяобленерго” та, безпосередньо, з Тростянецькими ЕМ. Так  Андрій Шимко, можна сказати, “наша права рука”. При будь-якій потребі він з працівниками електромереж завжди спішить нам на виручку, наприклад, у ремонтних роботах  з пошкодження постачання електроенергії тощо. Дякуємо всім, хто відчуває наших дітей, як своїх та допомагає їм, - розповів директор інтернату.

Потім енергетики мали можливість поспілкуватися з вихованцями. Так Сергій Даниленко поцікавився у одного з них, Олега Устименка, як йому вдалося опанувати мистецтво орігамі й так вправно виробляти з паперу різних тваринок, квітки. Похвалив, підбадьорив його та інших дітей і пообіцяв, що з колегами обов'язково відвідають виставку їхніх робіт у Вінниці.

Кажуть, допоки людина відчуває чужий біль - вона людина. А ще кажуть, коли береш - наповнюєш долоні, а коли віддаєш - наповнюєш серце. Прості істини, про які, на жаль, у потоці буденних справ ми не згадуємо, а даремно! Тому, хто хоч раз відвідає дітей Ладижинського будинку- інтернату  та зазирне у їхні очі - відкриється істинний зміст життя та його цінностей. Не будьмо байдужими!

Більш докладно про життя вихованців Ладижинського будинку- інтернату та Прибузької спеціальної школи-інтернату, над якими взяли шефство енергетики нашого Товариства дивіться у програмі “Теореми буття” Вінницького обласного телебачення 25 листопада о 20 год. 30 хв. та у повторі 26 листопада о 15 год. 25хв.

Share: