News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Грамотний енергоаудит стимулює до праці_0

Грамотний енергоаудит стимулює до праці

18 August 2016

Актуальне інтерв’ю

З квітня 2013 року в Товаристві активно діє група енергоаудиту. З якою метою вона була створена та  які  безпосередньо завдання виконує?  Про це далі в актуальному інтерв’ю з керівником групи Олександром Полокою.

- Олександре Миколайовичу, ви очолюєте групу вже третій рік поспіль. Розкажіть більш детально про цю  ланку роботи Товариства. Яка її роль і наскільки вона важлива?

- Дуже важлива, адже  компанія має працювати грамотно, ефективно, чітко відповідаючи усім нормам і законам про енергетику. Це аксіома.  І тому, аби виконувалися ці закони, як споживачами, так і спеціалістами наших структурних  підрозділів, й була створена у Товаристві група енергоаудиту.

 ЇЇ безпосереднє завдання проводити  аналіз звітної роботи за підсумками попередніх періодів щодо проведення обстежень, контролю засобів обліку, укладення договорів,  проведення рейдів тощо. Адже у цій роботі  не все ще досконало. Особливі прогалини відзначалися на початку 2013 року, про що засвідчували численні скарги від споживачів, як побутового, так і виробничого сектору. Надходили вони до управління Товариства, до Енергонагляду, Національної комісії з врегулювання енергетики та Антимонопольного комітету. І коли ці контролюючі органи розглядали скарги, запрошували  відповідну документацію, то виявлялося, що наші працівники не в усьому були праві. Ну, скажімо, не належним чином  та з конкретними відхиленнями від документальних норм оформляли  акт порушення  правил користування електроенергією при виявленні порушеннь у споживача. Таке  неприпустимо в роботі контролерів! Невірно оформлений акт – це  вже збиток для компанії, певні штрафні санкції. Тому наша група уважно відслідковує всі ці моменти, робить все для того, аби уникнути їх у подальшому. Щотижня виїжджаємо до районів області, ведемо в структурних одиницях відповідну роботу, проводимо бесіди, навчання з персоналом. Коротше кажучи, активно ведемо методичну, організаційну роботу, загально  координуємо  дії  структурних підрозділів  за напрямками збутової діяльності, контролюємо, аналізуємо, перевіряємо, навчаємо і спонукаємо до професійного вдосконалення.  Наголошую, ні в якому разі не караємо, а вказуємо на помилки, якщо вони  трапляються і  навчаємо.

- Тобто енергоаудит дозволяє все  контролювати в енергозбутовій роботі і на основі аналізу вживати певних заходів з мінімізації небажаних наслідків?

 - Так, абсолютно вірно.

-  Можемо сказати, що за три роки роботи групі енергоаудиту вдалося  докорінно змінити планування роботи контролерів і систематизувати її  в рамках сучасних вимог? 

- Вважаю, що так, адже раніше, ще до існування нашої групи, кожен інспектор- контролер   в районах працював за власним планом. Заводив такий собі зошит, щось там писав. Всі ті записи майже не контролювалися  і так собі працювали. То, вже починаючи з кінця 2014 року,  за участі групи аудиту  було  розроблено спеціальне  положення «Про планування роботи енергоінспекції» з  метою  чіткої систематизації її функцій. Одночасно окрім річних планів, з’явилися ще місячні, яких раніше ніколи не було. Що  це дало?  Насамперед, спонукало наших спеціалістів до кращої організації роботи, результат якої не забарився.   Як показали останні перевірки - нині всі структурні одиниці стовідсотково та  чітко дотримуються планів і виконують їх.  Це дуже показово для компанії! Також з ініціативи нашої групи в районах з’явилися договірні служби  та введено посаду інспекторів по роботі з юридичними споживачами. Стали іншими, більш грамотними і чіткими у своєму викладі  бланки технічних перевірок, в яких вже зараз можна бачити, хто їх проводив, за чиєї присутності і таке інше.  Також з ініціативи групи енергоаудиту було розроблено низка професійних документів, серед яких і положення  «Про технічну перевірку приладів обліку». Дана методологічна інструкція, мов «Отче наш» для наших спеціалістів, які працюють з юридичними споживачами  однофазних, трифазних лічильників у плані перевірки. Одним словом, з гордістю можу сказати, що групою енергоаудиту за підтримки керівництва та співпраці з іншими службами Товариства проведено значну роботу, за яку не соромно. Тепер енергоаудит в компанії – грамотний. Він, мов ліки, що стимулюють до праці.

- Днями спливає термін вашої роботи в ПАТ «Вінницяобленерго», де ви працювали за контрактом, приїхавши до Вінниці з Києва. Що скажете та побажаєте наостанок колегам по роботі?

- По перше, щиро подякую їм за колективну працю. Особливо генеральному директору Андрію Поліщуку, директору комерційному Ганні Пістружак заступнику директора комерційного з постачання електроенергії  Ірині Агеєвій. Безмежно вдячний  також за роботу, розуміння колегам з відділу по роботі із побутовими споживачами та договірного відділу, з якими працювали пліч-о-пліч в районах області. Взагалі, дякую всім працівникам Товариства. Радий з того, що мій майже сорокарічний досвід роботи в енергетиці став помічним для ПАТ «Вінницяобленерго». Вінниччина назавжди залишиться у моєму серці і нагадуватиме про себе  світлими спогадами про її гарних та щирих людей.

- А вам, Олександре Миколайовичу, від імені прес-групи дякуємо за приємне спілкування і за це інтерв’ю. Ще  побажаємо здоровя, подальших успіхів у роботі та особистому житті.

Р.S. Додамо,  до нашого  спілкуванням з Олександром  Полокою відбулась його зустріч з генеральним директором Товариства Андрієм Поліщуком. Керівник енергетиків Вінниччини  висловив Олександру Полоці свою щиру подяку за роботу, вручив йому Почесну грамоту  Товариства та привітав з Днем народження.

Share: