News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Побачила світ книга про історію енергетики Вінниччини_0

Побачила світ книга про історію енергетики Вінниччини

26 January 2016

“Світоч життя” - під такою назвою з'явилася  нова  книга.  Це інформаційне видання про минуле, сьогодення та майбутнє енергетики Вінниччини. Про те повідомили  генеральний директор ПАТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук і директор учбового центру Товариства,  заслужений енергетик України Олександр Бірюков. З цього приводу зібрали і  прес-конференцію для журналістів обласних та місцевих ЗМІ.  Захід відбувся у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації.

Зокрема  керівник енергетиків Вінниччини розказав чому виникла необхідність у появі такого видання і кому належить ідея створення книжки. 

- Ми зібрали вас тут для того, аби повідомити, що енергетики не тільки вчасно забезпечують своїх споживачів електроенергією, а й можуть робити ще й інші речі. Скажімо,  писати та видавати книжки. Звісно, для нас така справа не зовсім звична,  але, як виявилося - необхідна, оскільки маємо  багатющу історію електроенергетики області. Вона - у  численних архівних матеріалах, що ретельно збиралася не одним поколінням працівників ПАТ “Вінницяобленерго” і нині свято зберігаються у нашому музеї - музеї енергетики Вінниччини. За 8 років роботи чимало людей його відвідало та дізналося про минуле та сьогодення нашої галузі. Власне, про це вам більш докладно розповість один із засновників та хранителів музею, нині його керівник, заслужений енергетик України Олександр Олександрович Бірюков. Саме йому та ще колишньому генеральному директору нашого Товариства, а нині заступнику гендиректора ДП НЕК “Укренерго” Юрію Петровичу Касічу належить ідея написання книги.  За роботу, яка вилилася у 256 друкованих сторінок треба подякувати також  колегам-ветеранам, які  винесли на своїх плечах тягар становлення і розвитку електроенергетики та усім тим колегам, хто, власне, долучився до роботи над створенням та виданням книги.  Додам лише, що  “Світоч життя” стала ще одним екскурсом в історію енергетики нашого краю. Видання  побачило світ у рік 55-літнього ювілею ПЕО “Вінницяобленерго” та 20-ліття ПАТ «Вінницяобленерго» і для нас це дуже символічно й знаково, - сказав  генеральний директор ПАТ “Вінницяобленерго” Андрій Поліщук.

Про сам процес створення книжки і матеріали, які лягли в її основу більш детально  розповів очевидець  багатьох  історичних подій Олександр Бірюков.

-  Кожний рядок цієї роботи – це не вигадана, а хронологічно задокументована, підсилена авторитетними свідченнями та рідкісними фотосвітлинами розповідь  про реальні  події і конкретні справи  енергетиків області: від першої гасової лампи та першого електросвітильника наприкінці  XIX століття  і до розвиненої енергосистеми Вінниччини, функціонування якої  нині здійснює потужне виробниче підприємство ПАТ «Вінницяобленерго». Читаючи сторінку за сторінкою, вдивляючись в архівні та сучасні  документи, фотографії, читач зможе порівняти здобутки  енергетиків  "до" і "після",  осягнути  всю велич історії  галузі, зрозуміти  процеси, які призвели до нинішнього її  стану. А ще відкриють  для себе постаті, завдяки яким енергетика нашого краю є і залишиться ключовою складовою   в Об’єднаній   енергетичній системі держави, - інформував Олександр Бірюков.

Крім того, журналісти дізналися, що “Світоч життя” вийшла накладом у 400 примірників. Віддрукована вона  видавництвом “Консоль”. Редактор видання - журналіст Світлана Кавраська.

Наприкінці прес-конференції представники засобів масової інформації поставили низку запитань, на які Андрій Поліщук та Олександр Бірюков дали змістовні відповіді. Залишається слідкувати за виходом матеріалів, які  згодом, а саме 26 та 27 січня, з'являться на шпальтах місцевих газет та пройдуть у теле і радіоефірах. 

Share: