News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Проведено урок з енергозбереження для школярів_0

Проведено урок з енергозбереження для школярів

11 April 2016

Інженер ВТС Катерина Драко та інженер з охорони праці СОП Євген Трояновський провели урок з енергозбереження для учнів 4-их класів СЗОШ

I-III ступенів - гімназії №6 у м. Вінниця.  Як розповіли, таку пропозицію отримали безпосередньо від керівництва  навчального закладу. За словами директора школи-гімназії Наталії Тітової, запросили енергетиків не випадково. На її думку, лише професіонали можуть донести до дітей більш точну інформацію про важливість раціонального та відповідального використання енергоресурсів, зокрема, електроенергії. Також додала, що школа декілька років поспіль є у п'ятірці найкращих серед загальноосвітніх закладів у питаннях  енергозбереження.

- Є такий  пілотний проект-конкурс серед загальноосвітніх шкіл Вінниці під назвою “Ми збережемо електроенергію”. До нього активно долучилася  вся наша школа: викладацький та учнівський колектив, батьки. Мета - раціональне та відповідальне споживання енергії, економія електроенергії тощо. Поруч з виховною роботою, проводимо енергоощадні заходи по заміні вікон, встановленню  енергоутеплюючих стель та фасаду приміщення. Нині триває вже другий тур конкурсу. Сподіваємося на перемогу, - розповіла Оксана Троянчук.

Безпосередньо урок з енергозбереження відбувся у переповненій  актовій залі школи, де на Катерину Драко та Євгена Трояновського чекали учні  чотирьох четвертих класів та їхні вчителі.

- Навіть не сподівалася, що доведеться виступити у якості вчителя-лектора на такому незвичайному уроці. Це було вперше у моєму житті. Страшенно хвилювалася, адже діти - то особлива публіка і одразу відчуває фальш. Тому до уроку ретельно готувалася. Шукала цікаву форму подачі матеріалу, аби зацікавити  темою. Вона ж непроста. Та на мій подив, хвилювалася даремно, адже контакт встановився миттєво. Якраз діти в тому мені і допомогли, коли на початку уроку виступили перед нами з коротким вітанням. У ньому продемонстрували свої знання з енергетики і вразили  підготовленістю до теми. І тоді з Євгеном ми зрозуміли, що маємо справу із зацікавленими співрозмовниками. Згодом з'ясувалося, що вони ще й уважні слухачі. Я, зокрема, через уявну екскурсію по квартирі розповіла  дітям,  які основні принципи і способи раціонального витрачання енергії. Також, що особисто кожен з них може зробити для економії електроенергії у своєму помешканні. Такі прості речі, як виключення електроприладів з розетки, застосування енергозберігаючих ламп замість ламп розжарювання, заклеювання вікон або видалення накипу з чайника допомагає істотно заощадити на споживанні електричної і теплової енергії. Ще наголосила на безпечному  поводженні з електроприладами, зокрема енергоощадними лампочками,  батарейками тощо. Також ми постаралися, аби наше спілкування зі школярами супроводжувалося відеоматеріалами, а саме показом презентації з енергозбереження та змістовним мультиком, що були підготовлені спеціально для такого заходу. Найбільше дітям сподобалася друга частина уроку, я саме конкурс загадок. Хлопчики та дівчатка активно відповідали на наші питання. За відповіді  отримали від нас заохочувальні призи. Урок, на мою думку, вдався, - розповіла переповнена позитивними враженнями Катерина Драко.

Після закінчення уроку діти ще довго спілкувалися з енергетиками, наперебій задавали їм питання. А учень 4-Б класу Богдан Васил'єв розповів, що разом зі своїм другом Михайлом Сенчишиним мріють стати енергетиками.

- Нам  дуже сподобалася екскурсія по квартирі, загадки, мультики і призи. Нехай ваші працівники до нас приходять ще і ще. Ми з Мішою взагалі часто розмовляємо про енергетику. Йому і мені це дуже цікаво. А ще багато про енергетику та її зберігання мені розповідає мій дідусь, який працює в обленерго. Як виросту, то піду до нього на роботу, - поділився своїми емоціями  та планами на майбутнє маленький всезнайко.

Свій підсумок зустрічі дітей з енергетиками зробили і педагоги.

- Головною метою таких уроків є привернення уваги молоді до проблем енергозбереження та енергоресурсів, формування у школярів культури енергозбереження та мотивації для заощадження ресурсів і енергії, а також стимулювання інтересу до практичного застосування знань, отриманих в школі. Ми дякуємо працівникам ПАТ “Вінницяобленерго”, що відгукнулися на наше запрошення. Сподіваємося такі уроки - це лише початок нашої співпраці, - додала  класний керівник 4-В класу Оксана Троянчук.

Наприкінці спілкування всі сфотографувалися на згадку.

Share: