News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Андрій Поліщук провів прес-конференцію для ЗМІ_0

Андрій Поліщук провів прес-конференцію для ЗМІ

22 October 2019

В управлінні АТ «Вінницяобленерго» відбулась прес-конференція, яку для представників місцевих засобів масової інформації провів генеральний директор Товариства Андрій Поліщук за участі директора комерційного Олексія Тарараки, а також директор ТОВ «Вінниця Енера» Олександра Близнюка. Говорили про боргову проблему з КП «Вінницяобводоканал», яка досі залишається актуальною і вже набула широкого розголосу в ЗМІ та серед громадськості. Андрій Поліщук детально інформував присутніх про суть проблеми, наголошуючи на її складності, терміновості та шляхах її вирішення.

- Буду відвертим, ситуація доволі складна і неприємна. Вона просто гальмуюча у повному розумінні цього слова, оскільки не дозволяє і керівництву компанії, і всьому понад чотиритисячному колективу виконувати свої безпосередні виробничі завдання. З облводоканалом завжди були проблеми. З 2004 року, ще задовго до мого керівництва компанією його періодично вимикали від електропостачання за борги. Але тоді ситуація вирівнювалася за рахунок державних дотацій. Тепер все по-іншому. Я вже не раз наголошував і у міській раді перед мером Вінниці, і в обласній державній адміністрації та облраді, що питання з боргами водоканалу треба вирішувати не лише обленерго, а разом. З 1 липня 2019 р. ми працюємо в нових умовах енергоринку. Згідно закону «Про ринок електричної енергії» ми зобов’язані припиняти подачу електроенергії тим споживачам, які не виконують своїх договірних умов та боргових зобов’язань за використання електроенергії. Тим більше, що електроенергія - це товару і в нас мільйонні борги. Вже третій рік триває ця тяганина. От ви у мене запитаєте, чому раніше не відключали облводоканал і не було так все критично, як зараз? А тому що, нас вмовляли, нам обіцяли, з нами підписували угоди, які не виконуються і ми йшли на поступки облводоканалу. В нас були кредитні кошти, але ми їх вичерпали і тепер самі маємо боргові зобов’язання, які змушені виконувати. Більш того, склалась така ситуація, що ми вже не взмозі проводити поточні ремонти згідно Інвестиційної програми. Може так статися, що скоро вже не буде можливості й усунути звичайну аварійну ситуацію. Тобто вже стоїть питання, як зберегти «АТ «Вінницяобленерго», як важливий стратегічний об’єкт. Тому розв’язка питання з боргами облводоканалу не терпить відкладання, - розповів Андрій Поліщук.

Керівник обленерго також повідомив, що перед прес-конференцією він мав розмову з головою Вінницької ОДА Владиславом Скальським, якого поінформував про поточний стан речей і запропонував свій варіант вирішення даної проблеми.

- Це конкретний графік погашення заборгованості облводоканалу перед енергетиками, як АТ «Вінницяобленерго», так і ТОВ «Енера Вінниця». Зокрема, в листопаді та грудні поточного року пропонуємо облводоканалу сплатити по 5 млн. 200 тис. грн. за рахунок певних дотацій міської влади, провести розрахунки з енергопостачальною компанією «Енера Вінниця» і закласти в бюджет наступних 2020-2021 років систему погашення боргів по 2 млн. 100 тис. грн. щомісячно, як і було домовлено раніше на зустрічах у міській раді у паритеті з обласною радою. Таким чином, за допомогою міської та обласної влади облводоканал зможе до жовтня 2021 року повністю розрахуватися зі старими боргами перед енергетиками, - сказав Андрій Поліщук.

Під час прес-конференції у виступах директора комерційного АТ «Вінницяобленерго» Олексія Тарараки прозвучало, що станом на 22 жовтня комунальне підприємство «Вінницяоблводоканал» заборгував обленерго 57 млн.376 тисяч 045,34 гривень, в тому числі по активній електроенергії – 56 696 447,97 гривень без штрафних санкцій. Борг утворився протягом 2017-2018 років.

За словами директора ТОВ «Енера Вінниця» Олександра Близнюка борг водоканалу перед енергопостачальним підприємством складає 6млн.300 тисяч грн. (борг за вересень) та 9 млн.770тис. грн. (попередня оплата за жовтень згідно договору сплати 24.09.2019р.).
Після низки поставлених керівникам обох енергопідприємств питань, Андрій Поліщук наголосив, якщо до 9.00 ранку 23 жовтня на пропозицію енергетиків не буде ніяких реакцій з боку влади міста, області та облводоканалу, то не виключено чергове відключення об’єктів водопостачання та водовідведення КП «Вінницяоблводоканал» від електроенергії.

- 23-ого жовтня о 9.00 планується відключення облводоканалу від електроенергії за борги перед обленерго, а 24 - жовтня - за борги перед «Вінниця Енера». Наголошую, що ми дуже не зацікавлені у таких діях, але зобов’язані так чинити згідно закону «Про ринок електричної енергії». Так, це дуже незручно, коли відключається підприємство від електрики, від чого страждають вінничани, які так само, як і працівники обленерго, стали заручниками даної ситуації, яку створив водоканал. Сподіваємося, що до кінця поточної доби до нас дослухаються, - наголосив наприкінці зустрічі з представниками ЗМІ генеральний директор АТ «Вінницяобленерго».

Додамо, станом на 18.00 22 жовтня вдалося досягнути усних домовленостей з місцевою владою щодо погашення боргів облводоканалу згідно графіка погашення заборгованості. Побачити цей документ можна у прикріпленому нижче файлі. 

grafyk_pogashenyya_vodokanal.docx
Share: