News

Чому ПАТ "Вінницяобленерго" залучає кредити?

22 May 2014

Усі, без винятку, розуміють, що електроенергія – це товар повсякденного попиту, тож розрахунки за нього мають бути повними і своєчасними. Наше товариство не генеруюча компанія, а енергопостачальна.

Тобто, електроенергія купується у Державного підприємства "Енергоринок", постачається клієнтам, які мають розраховуватись за цей, такий необхідний всім, товар.

А виробляється електроенергія електричними станціями ОЄС України, з якими розраховується ДП "Енергоринок". 

І що ж ми маємо? 100-відсоткову оплату? Як би ж це було так! Замість цього ми маємо купу боржників. І що ж робить наша компанія? Ми, фактично, кредитуємо наших клієнтів, що з різних причин, не завжди зрозумілих, не бажають оплачувати куповану і вже спожиту електроенергію. Насамперед – це комунальні підприємства та бюджетна сфера.

В нас є борги, що "зависли" з 2005- 20011 років. Водоканали Вінниці і Вінницької області винні більше 21 млн. грн., ВОКПТМ "Вінтеплокомуненерго" – більше 11 млн.грн., Вінницький ЖЕК ТОВ "БОКУТ-1" винен 285 тис.грн. Станом на 1 травня 2014 року заборгованість споживачів, які фінансуються з державного бюджету становить майже 3 млн.грн. Це далеко не весь список боржників. Окрема тема – це крадіжки електроенергії, які мають місце, ще й як мають. З початку 2014 року проведено 754 рейдових перевірок в результаті яких виявлено 202 факти крадіжок електроенергії населенням та складено актів порушення правил користування електричної енергії на суму понад 1 млн. грн. Аналогічна робота проводиться і по промисловим споживачам та підприємцям, у яких виявлено недоврахованої електроенергії на суму понад 700 тис. грн. Це сумарно з населенням на 21% більше порівняно з аналогічним періодом 2013р. 

На даний час проводяться заходи щодо стягнення заборгованості за недовраховану електричну енергію із споживачів згідно складених актів порушень, в т.ч. відключення від електромережі та претензійно-судова робота. І тому ПАТ "Вінницяобленерго" для своєчасної виплати заробітної плати працівникам товариства і для 100-відсоткової оплати купованої електроенергії у Державного підприємства "Енергоринок" залучає кредити. Хочемо наголосити – без всяких застав під отриману виручку. 

Share: