News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 ДЕНЬ З ЖИТТЯ НАШИХ ОПЕРАТИВНИКІВ._0

ДЕНЬ З ЖИТТЯ НАШИХ ОПЕРАТИВНИКІВ.

04 September 2023

Для оперативно-виїзної бригади (ОВБ) Вінницьких центральних мереж - водія Миколи Нікітчука та електромонтера Василя Черешнюка робочий день зазвичай розпочинається о 8-ій ранку і триває до 20-ої години. Потім їх змінює інша бригада ОВБ, та, що працює у нічний час. І так цілодобово, з року в рік, у будь-яку погоду.

 - Ми також виходимо у нічну зміну, чергуємося. Розпочинаємо робочий час з інструктажа, потім вирушаємо в дорогу згідно заявок споживачів, їх отримуємо від диспетчера, з яким постійно на зв’язку. Вже на місці спілкуємось з людьми, розбираємося, що сталося, усуваємо аварійну причину самостійно або чекаємо підмогу, якщо того вимагає ситуація, - розповідає Василь Черешнюк.

 - Головне - оперативно добратися до місця виклику, без перешкод на дорогах, що нерідко буває через затори та неввічливих водіїв. Важливо також знайти спільну мову зі споживачами, мати витримку, бо траплялися такі, що й з топором кидалися! Стараємось виконати свою роботу швидко і якісно. Така вона у нас. Складнощі, звісно, є. Технічні різні моменти, людей не вистачає. Раніше бригади були у більшому складі. Але зараз війна, деякі наші нині на фронті, воюють. А ми тут, на енергетичному, за них і за себе. Поки так, а далі – побачимо. - Головне, щоб війна закінчилась,- доповнює колегу Микола Нікітчук, який за «баранкою» автомобіля понад 30 років і в ОВБ – вже майже 20-ть. Він, по суті, не тільки водій, а й найперший помічник електромонтера, адже згідно інструкції має його супроводжувати і підстраховувати кожну мить.

За зміну бригада виїхала на 7 викликів різної складнощі, сільськими дорогами й бездоріжжям. До обіду працювали під палючим сонцем. Потім зіпсувалась погода. Пообідати не встигли, бо спішили відновити людям електроживлення в одному з сільських помешкань. У грозу та під зливою швидко все зробили, знайшли обірваний провід, зрізали старий горіх. Власниця будинку Тетяна Власюк лишилась задоволеною, подякувала. Зауважила, від виклику на диспетчерську і до приїзду бригади минуло всього 20 хвилин, це при тому, що до її будинку проїхати складно, на крутому підйомі, але хлопці з усім швидко справилися. У негоду викликів може бути удвічі більше, кажуть овебешники, а взимку, коли хурделить, машина може і не проїхати, протоптують шлях самотужки. Впродовж робочої зміни бригада постійно була на зв’язку з черговим диспетчером Миколою Косинюком.

- Зазвичай день може розпочатися з викликів в одному місці району електромереж, а завершитися в іншому. В середньому бригада отримує до 7-ми викликів. В непогодні умови вони справді значно збільшуються. От сьогодні ми отримали 60 заявок від споживачів, ОВБ виїхала на 7, до решти долучили додаткові аварійно-ремонтні бригади з майстрами, електромонтерами, - підвердив Микола Косинюк.

 - В ОВБ працюють найдосвідченіші. Це ті люди, які тривалий час пропрацювали в ремонтно-аварійних бригадах і мають колосальний досвід. Вони цілодобово на варті і є швидкою допомогою жителям нашої громади, як в місті, так і в селах. Першими знаходять причину аварій, дають про це знати диспетчеру і від того далі приймається рішення – чи самостійно виконують мінімально-допустимі роботи, чи необхідна допомога ще лінійних або підстанційних бригад. По суті – це передній край нашої роботи. Хотілося б, звісно, щоб робота ОВБ покращилась. На жаль, через війну, недостатнє фінансування і скорочений робочий тиждень маємо певні труднощі. Наприклад, у Вінницьких центральних електромережах є можливість працювати двом бригадам ОВБ, але через ремонт автотранспорту поки працює одна, а район електромереж великий. Щоб швидко та якісно усувати аварійні ситуації однієї бригади ОВБ недостатньо і сьогоднішня робота бригади ОВБ (денної зміни) це довела. Залучали для них спецтранспорт з автоколони, підключали до викликів інші лінійні бригади, – підвів підсумок робочому дню бригади головний інженер Вінницьких центральних ЕМ Юрій Глушко.

Василь Черешнюк, Микола Нікітчук та Микола Косинюк зміну здали, сумлінно виконавши усі поставлені вдень завдання. Варту підхопила нічна зміна ОВБ – електромонтер Василь Поліщук, водій Петро Іванчук та черговий диспетчер Василь Чепайкін. Успіху їм і щира подяка усім за працю!

 

Share: