News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Енергетики сумлінно виконують завдання щодо подолання енергетичної кризи_0

Енергетики сумлінно виконують завдання щодо подолання енергетичної кризи

26 December 2014

25 грудня 2014 року генеральний директор ПАТ “Вінницяобленерго”  Андрій Поліщук взяв участь у прес-конференції присвяченій актуальній нині темі  відключень електроенергії на території Вінниччини. Захід проходив в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації  за участі керівників підприємств, відповідальних за життєдіяльність енергетичної системи області,  а саме директора Південно-Західної електроенергетичної системи НЕК «Укренерго» Євгенія Навроцького, головного спеціаліста сектору НКРЕ у Вінницькій області Сергія Осадчука, начальника інспекції Держенергонагляду у Вінницькій області Віктора Пірняка, начальника відділу енергетики, енергозбереження та зв’язку департаменту ЖКГ та інфраструктури облдержадміністрації Івана Вітюка.

На початку прес-конференції Андрій Поліщук коротко поінформував присутніх про  складну поточну ситуацію в енергосистемі держави, акцентуючи увагу на причинах, які призвели до відключень електропостачання  на всій території України і Вінниччини зокрема.  

- Енергетична система України є досить стійкою структурою і  раніше питання дефіциту сировини для генерації електроенергії не стояло. Тепер ситуація зовсім інша  через події, які сталися в Луганській та Донецькій областях. Відомо, що близько 3 млн. тонн цього стратегічного ресурсу для вітчизняних електростанцій нині сконцентровано  в зоні АТО і вивезти їх звідти вкрай складно. Уряд домовляється щодо  імпорту вугілля, шукає інші рішення. Однак,  проблема поки існує  і вона серйозна, - сказав Андрій Поліщук.

Далі він наголосив, що за умов, які склалися,  енергетики  області роблять все від них залежне для подолання нестабільної ситуації і забезпечення вінничан  електроенергією. Також детально роз'яснив журналістам, що собою представляють графіки обмежень електричної потужності, графіки аварійних відключень, спецграфіки і як вони діють на території області.

- Нагадаю, що  графіки обмежень електроенергії для споживачів області  є вимушеною запобіжною мірою по дотриманню необхідного рівня потужності в мережі. Структура споживання електроенергії в нашій області  така, що більшість її потужності припадає на споживання  населенням. Також доводиться вирівнювати потужність  шляхом відключень. Графіки аварійних відключень мають працювати по 2 години - зранку та ввечері. Але оскільки дефіцит потужності не покривається, то система вимушена застосовувати відключення і в інші часи доби. Самостійно змінювати ці графіки заборонено. Враховуючи ситуацію, що склалася в енергетиці України, переглянуто графіки аварійних відключень з місцевою владою таким чином, що споживачі відключатимуться від електропостачання не більше двох годин і не більше трьох разів на добу. Останнє — мало ймовірно. Слід зазначити, що графіки вже змінювалися декілька разів. Перший раз енергетики області самовільно внесли зміни задля зняття соціальної напруги. Але після вказівок відомчого Міністерства, 23 грудня  поточного року, довелося знову відкоригувати графіки належним чином. До останнього часу задіювали всі 10 черг, а це 160 МВт для області з 8 години ранку і до 23 години вечора. Наголошую, що енергетики працюють прозоро. Всі графіки узгоджені з обласною та вінницькою міською владами. Також обговорювались вони і з підприємцями, які останнім часом вже більш помірковано ставляться до ситуації  і, дійсно,  знижують свої виробничі потужності, - розповів керівник енергетиків області.

Наголосив Андрій Поліщук і на  консолідації дій усіх зацікавлених служб, які зуміли  забезпечити безперебійну роботу енергосистеми області.

- Треба віддати належне і всім рівням влади, керівникам держенергонагляду, НЕК “Укренерго”, громаді Вінниччини, які спільно з нами, енергетиками, комплексно опрацювали питання щодо відключень електроенергії і не довели його до критичних меж. Добре, що порозумілися  в цьому питанні  і журналісти. Користуючись нагодою,  хочу попросити вас максимально  довести інформацію про графіки, які викладені нині на  сайті нашого Товариства до споживачів через свої видання, радіо та телебачення. Звертаю увагу, що графіки можуть змінюватися і інформація про це буде оновлюватися  на сайті Товариства. Нам усім і надалі треба працювати із чітким знанням справи, узгоджено та  консолідовано.  Можливо, завдяки такій узгодженості  останніми  днями  довелося уникнути відключень електроенергії  в державі та в області. Ми отримали факсограму з НЕК “Укренерго”, і до суботи, 27 грудня до 22:00 графіки не задіюватимемо, - повідомив Андрій Поліщук.

 Також зазначив, що  нині  на сайті “Вінницяобленерго” триває опитування споживачів та вивчається їх думка щодо  застосування графіків, наскільки вони зручні для них.

- Ми прислухаємось до всіх думок і завжди готові до діалогу з громадою, - резюмував Андрій Поліщук.

Про те, що графіки обмежень та аварійних відключень електроенергії залишаються допоки одним із  найоперативніших та швидких заходів в разі виникнення дефіциту потужності в об’єднаній енергетичній системі України наголосив під час прес-конференції  і директор Південно-Західної електроенергетичної системи НЕК «Укренерго» Євгеній Навроцький.

- Графіки діють з 1 грудня 2014 року, згідно розпорядження ДП НЕК «Укренерго». Запроваджено їх по всій території України. З того часу діють вони і у Вінницькій області. Задіяно повний обсяг аварійних відключень, а це 10 черг, до яких залучені як промислові споживачі, так і населення. Допоки це один із найоперативніших та швидких заходів в разі при виникненні дефіциту потужності в об’єднаній енергетичній системі України, - сказав Євгеній Навроцький.

Учасники прес-конференції ще довго обговорювали наболіле питання. В тому контексті торкнулися і теми  принципів здійснення контролю за дотриманням графіків відключень представниками Держенергонагляду, тарифоутворення на енергоносії тощо.  Наприкінці зібрання -  відповіли на численні запитання журналістів. Одне з них було від журналістки газети “Місто” Катерини Баркалової, яка поцікавилася чому,  за свідченням  деяких підприємців,  вони мають сплачувати за споживання електроенергії за збільшеними тарифами. Андрій Полішук на це питання відповів так.

-  Тарифи на споживання електричної енергії до ПАТ “Вінницяобленерго” доводяться постановами НКРЕ. Є тарифи на передачу електроенергії, і є тарифи на її споживання. Основний документ, який регламентує відношення зі споживачем поставку електроенергії до споживача, в даному випадку, промислового, є договір на постачання. Він також контролюється державним регулятором. Відходити суттєво від умов договору неможливе. Але судячи, що вимоги сьогодення міняються, то нас НКРЕ зобов'язує робити зміни за згодою сторін. І тоді  наприкінці року ми, як правило, переукладаємо старі договори з промисловими споживачами, або їх розриваємо,  про що зазделегідь за місяць попереджаємо споживачів, - роз'яснив Андрій Поліщук.

Додамо, з метою чіткого інформування і журналістів, і споживачів електроенергії щодо подальшої ситуації на ринку виробництва та постачання електричної енергії  ПАТ “Вінницяобленерго” зініціювало інтерактивне спілкування на своєму сайті, яке нині у стадії розробки.

Share: