News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Крадіжки на лініях електромереж – небезпечні для життя_0

Крадіжки на лініях електромереж – небезпечні для життя

29 September 2017

Нещодавно  до СО «Могилів-Подільські ЕМ»  надійшло  повідомлення   від енергетика одного із приватних  підприємств міста Могилів-Подільський.  Йшлося  про відсутність напруги на одній з місцевих вулиць.

Одразу за вказаною  у повідомленні адресою прибули працівники районних електромереж  і  виявили там  низку пошкоджень  обладнання  трансформаторної  підстанції, а саме приводів ППМ-10  масляних вимикачів ВМГ-133 комірок Т-1,Т-2, ТП-16, ТП-130. На момент здійснення цього злочину,  обладнання перебувало під напругою, хоча  це не зупинило зловмисників  і не зашкодило  процесу знищення електроприводів.

- Приводи розламали на шматки повністю та ще у варварський спосіб. На місці  виявлено молоток та мішок з частиною деталей приводів, а  замок дерев’яних дверей розподільчого устаткування напругою у 10кВ  був зірваний разом з частиною дверей. Орієнтовна сума збитків з урахуванням вартості матеріалів по даному факту становить 63,5 тис. грн., - згодом  інформував службу економічної безпеки ПАТ «Вінницяобленерго»  директор Могилів-Подільських ЕМ Роман Кірілін.

За словами  начальника служби економічної безпеки Товариства Миколи Ванжули,  нині проводяться заходи щодо встановлення осіб, котрі пошкодили енергообладнання.

- Є інформація, що до цього, ніби, причетні діти та підлітки. Якщо це підтвердиться, то вони, а також їхні батьки будуть притягнуті до відповідальності згідно чинного законодавства,  - сказав Микола Ванжула.

Головний інженер з низьковольтних мереж СО «Могилів-Подільські ЕМ»  Сергій Малярчук надіслав фотографії, які засвідчують про даний факт злочинних дій. У телефонній розмові з журналістами прес-групи  Товариства він  також  зазначив, що коли особисто прибув на місце пригоди, то бачив купу дітей, які розбігалися у різні боки від підстанції.

- Територія, на якій все це сталося належить збанкрутілому місцевому підприємству і ніким не контролюється. Щодо зловмисників, то їм просто пощастило. Вони не постраждали. Але  наступного разу такого щастя може не трапитись.  На принцип «авось» радимо більше не сподіватися, бо електричний струм - це не іграшка і не забава. Напруга у 10 кВ – це смертельно небезпечно!- наголосив Сергій Малярчук.

На жаль, наведений факт - не поодинокий в області. Ради копійчаної наживи зловмисники ризикують власним здоров’ям  і  життям. До того ж, будь яке пошкодження енергообладнання чи  його крадіжка в неминучому випадку призводять до відсутності електричної енергії  у споживачів. Тож, окрім збитків,  завданих енергокомпанії, страждають  і громадяни, оскільки на  відновлення якісного і надійного електропостачання  потрібен час  та значні  кошти.

Тому енергетики області  вкотре нагадують, що всі, без винятку, трансформаторні підстанції та лінії електропередач постійно перебувають під напругою. Також попереджають, що навіть незначне втручання в електроустановку може обернутися  величезною бідою!  Тож  заради  «поживи»  не варто наражати  себе на смертельну  небезпеку.

Share: