News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Маєте про це знати!_0

Маєте про це знати!

12 October 2023

💡Добовий графік споживання електричної енергії дуже нерівномірний. Найбільше електроенергії люди споживають зранку (із 06:00 до 09:00), та ввечері (після 17:00 і аж до 22-00). Це так звані ранковий і вечірній піки.

⚡️А електрична енергія – це такий різновид товару, споживання якого має дорівнювати виробництву в кожен конкретний проміжок часу. Тобто електроенергію не можна виробляти «наперед». Скільки споживається, стільки й виробляється. Від графіка споживання, якщо спрощувати, залежить те, як працюють електростанції.

🎇У нас є кілька різновидів генерації: атомна, теплова, також є гідроелектростанції та відновлювальні джерела енергії. З цих різновидів лише гідроелектростанції та теплові електростанції належать до так званої маневрової потужності.

Маневрова потужність – це така, поточну потужність якої можна змінювати дуже швидко в широкому діапазоні. Атомну генерацію регулювати швидко і часто не можна.

⚡️Єдиним шляхом, яким можна швидко регулювати потужність, є теплова і гідрогенерація.

Рашисти б’ють по тепловій генерації, відповідно, у нас стає менше маневрової потужності, і тому саме в певні часи доби нас просять економити електроенергію, щоб не було відключень.

В енергетиці є два поняття: дефіцит потужності та дефіцит енергії. Дефіцит енергії може бути зумовлений нестачею палива для електростанцій. За такого сценарію економія повинна бути загальною, обмеження мають застосовуватися повсякчасно.

Дефіцит потужності – це коли неможливо покрити пікові періоди споживання через відсутність маневрової потужності.

Share: