News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 На Вінниччині тривають аварійні відключення споживачів електроенергії _0

На Вінниччині тривають аварійні відключення споживачів електроенергії

04 December 2014

Надскладною залишається ситуація в об’єднаній енергетичній системі України (ОЕС), яка виникла 1 грудня поточного року з причини аварійної зупинки енергоблоку № 3 Запорізької АЕС потужністю 1 тис. МBт та ще 19-ти енергоблоків на вітчизняних теплових електростанціях. Того ж дня, згідно розпорядження ДП НЕК «Укренерго», по всій території України, в тому числі і на Вінниччині, запроваджено графіки аварійних відключень споживачів електроенергії (ГАВ) і їх дія продовжується.

Так, за повідомленням ДП «НЕК «Укренерго», станом на вечір 2 грудня 2014 року ситуація в ОЕС стала ще більш критичною і «Укренерго» з 16:50 год. ввело в дію спеціальні графіки аварійних відключень (СГАВ) по Україні на величину 2175 МВт. Загалом в державі в ремонт плановий, аварійний було виведено 1 енергоблок Запорізької атомної електростанції, 23 енергогенеруючі одиниці на ТЕС та ТЕЦ. Дефіцит балансу виробництва і споживання електроенергії в ОЕС України спричинено також і низькими запасами вугілля на складах теплоелектростанцій та недостатність гідроресурсів.

Щодо графіків аварійних відключень (ГАВ), то їх застосовано відповідно до «Інструкції про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання» (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 19.02.2007 р. за №151/13418) у зв’язку із необхідністю забезпечити надійну роботу об’єднаної енергосистеми України в умовах дисбалансу між виробництвом та споживанням електроенергії (потужності), для запобігання порушення гранично-допустимих режимів роботи гідроелектростанцій та водосховищ України та для виключення порушення узгодженого графіка перетоків електроенергії з енергооб’єднанням країн СНД та Балтії.

У Вінницькій області 3 грудня 2014 року відключення по ГАВ тривали з 08:54 до 22:30 год. Сумарне відключення потужності становило 160 МВт. Одночасно задіювалися всі 10 черг графіку аварійних відключень. Задіяно графіки обмежень і сьогодні, 4 грудня 2014 року, а саме з 09:10 год. на потужність 70 МВт.

Якщо протягом найближчих днів ситуація з генерацією електроенергії на вітчизняних станціях не стабілізується, застосування графіків аварійних відключень в області та м. Вінниця триватиме. До того ж, у вечірні години максимуму навантажень на енергосистему можливе повторне застосування крайніх заходів по збереженню енергосистеми нашої держави - це введення спеціальних графіків аварійних відключень.

Додамо, що введення і припинення дії ГАВ, СГАВ здійснюється виключно по команді диспетчера центральної диспетчерської служби ДП НЕК «Укренерго» та з метою забезпечення сталої роботи ОЕС України.

Разом з тим, ПАТ «Вінницяобленерго» просить вибачення у споживачів електроенергії за тимчасові незручності та просить з розумінням поставитися до ситуації, що виникла в ОЕС України.

Також заради уникнення небезпечних ситуацій ПАТ «Вінницяобленерго» застерігає побутових споживачів по можливості не користуватися ліфтами; вимикати всі електропобутові прилади з електромережі; споживачів І та ІІ категорії надійності — перевірити готовність резервних джерел живлення (лікарні, комунальні підприємства); промисловим споживачам передбачити заходи електробезпеки заради уникнення нештатних ситуацій під час відключення від джерел електропостачання.

Share: