News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Наші ветерани. Знаймо їх та шануймо!_0

Наші ветерани. Знаймо їх та шануймо!

29 January 2021

Професіонал своєї справи, патріот галузі, громадський діяч, дослідник і зберігач історії енергетики Вінниччини, неповторна особистість. Таким в АТ «Вінницяобленерго» знають тільки одного чоловіка - Олександра Бірюкова. Улюбленій роботі він присвятив усе своє свідоме життя. З 1970 року в енергетиці. Це вже понад пів століття! Більша частина праці - за фахом. Вона і досі триває в обленерго. До речі, саме тут Олександр Олександрович сорок дев’ять років, про що свідчить і запис у його трудовій. А стартував у професію з навчання в Московському енергетичному інституті (1964р.-1970р.). Отримав спеціальність інженера-гідроенергетика-електромеханіка. По закінченню вуза відбув за направленням на Дніпровську ГЕС. Через 2 роки, після служби в лавах збройних сил, став працювати інженером у ВОЕ «Вінницяенерго». Саме тут зміцнів професійно. Глибоке розуміння своєї справи, набутий досвід, особлива організованість, а також вміння спілкуватися з людьми і керувати колективом дозволили Олександру Бірюкову обіймати різні посади - від рядового інженера до першого заступника, голови правління і генерального директора підприємства (09.1972р.–09.2005р.). Очолювати колектив енергетиків Вінниччини припало у надскладних соціально-економічних умовах, що спричинили перебудовчі зміни в галузі енергетики та на підприємстві. Довелося працювати з прикладанням максимальних зусиль аби грамотно і з найменшими втратами для колективу пройти, наприклад, через болючі процеси приватизації, структурних змін, бартерних відносин з переходом до ринкових тощо. Також на цей період припало і найбільше випробування - стихійне лихо обледеніння 2000 року, внаслідок якого енергетичне господарство області зазнало майже повного пошкодження та вийшло з ладу. Все це детально Олександр Олександрович опише згодом, як автор, у книжці-літописі про історію енергетики Вінниччини «Світоч життя» - стор.90-92. А ще за участі Олександра Олександровича вперше започатковано роботу під напругою, що стало проривом у вітчизняній енергетиці.

Нині ветеран праці, заслужений енергетик України Олександр Бірюков успішно очолює учбовий центр АТ «Вінницяобленерго», а також опікується єдиним в області музеєм енергетики. У Олександра Олександровича ще доволі життєвих сил та енергії, аби віддаватися улюбленій справі. Він неперевершений генератор ідей, що час від часу вибухають новими проєктами. Тож попереду чимало цікавого від Олександра Бірюкова. Як кажуть, далі буде!

Share: