News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Наслідки за недопуск працівників ОСР до засобів обліку електроенергії._0

Наслідки за недопуск працівників ОСР до засобів обліку електроенергії.

05 February 2024

✅⚡️Яких наслідків слід очікувати споживачу електричної енергії, якщо він не допускає працівників оператора системи розподілу (ОСР) до засобів обліку?

Важливою складовою надійного функціонування енергосистеми є регулярний контроль та технічне обслуговування приладів обліку електричної енергії, як побутових, так і непобутових споживачів.

Відповідно до п. 5.1.1. та п 5.5.5. Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ), оператор системи розподілу (ОСР) має право, а споживач електричної енергії зобов’язаний забезпечувати доступ представникам ОСР (після пред'явлення ними службових посвідчень) до об'єкта споживача для проведення технічної перевірки засобу комерційного обліку, електроустановок, у тому числі генеруючих установок, установок зберігання енергії та їх налаштувань, та електропроводки, вимірювання показників якості електричної енергії, контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення і обмеження споживання електричної енергії споживачу (субспоживачу) в установленому цими Правилами порядку та виконувати їх обґрунтовані письмові вимоги щодо усунення виявлених порушень.

Проведення контрольних оглядів та технічних перевірок забезпечує достовірне нарахування обсягів споживання електричної енергії, своєчасне виявлення випадків некоректної роботи ключових елементів вузлів обліку і дозволяє попередити виникнення аварійних ситуацій.

На жаль, не усі споживачі електричної енергії розуміють необхідність виконання вимог даних пунктів ПРРЕЕ і не усвідомлюють наслідки, які виникають в результаті недопуску. За фактом недопущення уповноважених представників ОСР до електроустановок споживача складається акт про недопуск, що є підставою для видачі попередження про припинення повністю або частково надання послуг з розподілу електричної енергії відповідно до вимог п.п.1, п.7.5 ПРРЕЕ.

Деякі споживачі вважають, що відмова від підпису попередження про відключення електропостачання, унеможливлює його проведення та гарантує їм недоторканість. ! Проте повинні засмути таких недобросовісних споживачів: попередження про відключення може бути вручено як особисто під підпис, так і направлене засобами поштового зв'язку рекомендованим або цінним листом.

Датою отримання таких попереджень буде вважатися дата їх особистого вручення, що підтверджується підписом одержувача та/або реєстрацією вхідної кореспонденції, або третій календарний день від дати отримання поштовим відділенням зв’язку, в якому обслуговується одержувач.

Отож, з метою забезпечення достовірних нарахувань за спожиту електричну енергію, отримання якісних послуг та уникнення припинення послуги з розподілу електричної енергії, закликаємо усіх споживачів електричної енергії дотримуватись вимог ПРРЕЕ та забезпечувати безперешкодний доступ представників ОСР до приладів обліку електричної енергії.

Share: