News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 “Нічний тариф” стає модним_0

“Нічний тариф” стає модним

22 July 2014

Зростає кількість споживачів, які вибирають розрахунки за тарифами диференційованими за періодами часу, так званим «нічним» тарифом. У більшості випадків, це власники котеджів, будинків, обладнаних електроопалювальними установками, теплими підлогами, водонагрівачами тощо. Енергетики пов'язують, це з тим, що абоненти стають грамотнішими, розуміючи наскільки важливо економити електроенергію задля власного гаманця. Чому і справді вигідно користуватися тарифом «день-ніч» коментує заступник комерційного директора ПАТ «Вінницяобленерго» Ірина Агеєва.

- Дійсно, останнім часом багато жителів Вінниччини переймаються установкою у себе вдома двотарифного лічильника електроенергії. Це й зрозуміло - прилад дозволяє непогано заощадити на комунальних платежах. Принцип його роботи простий: лічильник окремо підраховує електроенергію, споживану вдень і вночі. Відповідно, споживач стає користувачем диференційованого тарифу на електроенергію за часом доби, або так званою послугою “нічного тарифу”. В цьому разі за нічні кіловати (з 23:00 до 7:00) він сплачує майже в два рази менше. Нині нічний коефіцієнт до звичайного тарифу з 23 години вечора до 7 ранку становить для фізичних осіб - 0,7 , а вдень (з 7.00 до 23.00) — 1. Для юридичних осіб в нічний час коефіцієнт - 0,4, в денний - 1,5. Станом на липень поточного року в області послугою “нічного тарифу” користується 13503 споживачів, із них населення – 11931 споживачів.

- Ще є тризонні тарифні плани для споживачів? В чому різниця із двозонними?

- І двозонні, і тризонні тарифи для споживачів – це тарифи, які передбачають зміну вартості електроенергії протягом доби. Їх впроваджують з метою заохочення споживачів до використання електричної енергії в години мінімального навантаження енергосистеми. Такі тарифи сприяють більш рівномірному навантаженню енергосистеми впродовж доби. Розрахуватися за цими тарифами дають змогу електронні лічильники, які зберігають інформацію про погодинне споживання електроенергії.

У разі застосування тритарифного плану для фізичних осіб в нічний час звичайний тариф множиться на коефіцієнт 0,4, у напівпікові періоди споживання - на 1, в пікові - на 1,5. Для фізичних осіб розділення доби на періоди постійне - нічний період триває з 23:00 до 7:00, піковий - з 8:00 до 11:00 і з 20:00 до 22:00, напівпіковий - встановлено у проміжках часу 7:00-8:00, 11:00-20:00 і 22:00-23:00. Для юридичних осіб в нічний час звичайний тариф множиться на коефіцієнт 0,35, в напівпікові періоди споживання - на 1,02, в пікові - на 1,68.

При цьому розділення доби на періоди для юридичних осіб залежить від пори року.

- Як перейти споживачеві на оплату електроенергії за таким тарифом, що для цього потрібно?

- Згідно п.6.1. аб.3 ПКЕЕ: вибір виду тарифу здійснюється споживачем, зазначається у договорі та може бути змінений у порядку, передбаченому договором, але не частіше ніж один раз на рік. Споживач самостійно приймає рішення щодо доцільності переходу на розрахунки за тарифами, диференційованими за періодами часу, звертається у відповідне районне підприємство електромереж (СО ЕМ) з заявою. Виходячи з можливості програмування та подальшого обслуговування лічильника, енергопостачальна компанія погоджує тип приладу обліку електроенергії, який буде застосований для розрахунків за спожиту електроенергію та інші технічні аспекти налагодження обліку.

Споживач самостійно купує лічильник після погодження його типу з енергопостачальною організацією. Програмування електронних лічильників на території здійснення ліцензійної діяльності виконується енергопостачальною компанією, оскільки на неї покладена відповідальність за правильність програмування лічильника та точність комерційних розрахунків за електроенергію в розрізі тарифних зон.

Згідно із затвердженим кошторисом, вартість послуг з програмування лічильників, які будуть надані в службу засобів обліку електроенергії для трифазних лічильників складає 203,00 грн., однофазних – 116,00грн. для побутових споживачів. Роботи з програмування лічильників проводяться у службі засобів обліку електроенергії ПАТ „Вінницяобленерго", м. Вінниця, вул. 1-го Травня, 2 тільки після їх попередньої оплати в відповідному районному підприємстві електромереж (СО ЕМ).

Споживач звертається в СО ЕМ для вирішення питання заміни/встановлення приладу обліку після його програмування, вносяться зміни в договір на постачання електроенергії та переведення на тарифний облік електроенергії, потім отримує дозвіл на розрахунки за спожиту електроенергію за тарифами, диференційованими за періодами доби.

- У скільки такий перехід обійдеться споживачеві?

- Орієнтовна вартість переходу для побутового споживача на зонний облік складає: 866,00 грн. - при встановленні однофазного зонного обліку, і 2053,00 грн. – при встановленні трифазного лічильника.

Додамо, практично всі держави в Європі використовують двотарифну або багатотарифну систему підрахунку електроенергії. Безумовним лідером в цьому питанні залишається Німеччина. За нею - Італія, США, Канада, Австралія, Турція. Тож, звиклі до економії європейці, вже давно все підрахували. І якби двотарифні електричні лічильники не давали економії грошей, то вони б їх просто не використовували.

Share: