News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Словник енергетика: ПОН_0

Словник енергетика: ПОН

31 January 2024

🔷Постачальник електроенергії "останньої надії" (ПОН) – це визначений законом електропостачальник, який за обставин, встановлених Законом України "Про ринок електричної енергії", не має права відмовити юридичному споживачеві у постачанні електричної енергії на лімітований відрізок часу, а саме терміном у 90 днів.

Постачальником останньої надії електроенергії в Україні є Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго".

"Укрінтеренерго" – унітарне комерційне підприємство, яке знаходиться у державній власності згідно з наказом Міністерства енергетики та електрифікації України від 15 січня 1993 року.

Дане підприємство належить до сфери управління Міністерства економіки України і створювалось з метою ефективної реалізації експортного потенціалу енергетичного комплексу нашої держави.

Коли у юридичного споживача закінчується строк договору з діючим постачальником електроенергії і він не подовжує цей договір або не укладає договір з іншим постачальником, умови якого йому здаються кращими, не пізніше ніж за 20 робочих днів постачальник електроенергії повідомляє про свого клієнта ОСР (напр. АТ "ВІННИЦЯОБЛЕНЕРГО") та "Укрінтеренерго" ( постачальника останньої надії).

По закінченню строку договору, юридичного споживача переводять на споживання електроенергії від "Укрінтеренерго". Електроенергію від цього підпиємства він має можливість отримувати не більше 90 днів. Потім його відключають.

Це є своєрідною "подушкою" безпеки для юридичних споживачів. Особливо для державних установ та бюджетників, котрі перш ніж обрати постачальника електроенергії - проводять тендери. І якщо юридична особа не встигає зі строками - в гру вступає "Укрінтеренерго".

Share: