News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Словник енергетика ПЗВ_0

Словник енергетика ПЗВ

19 June 2024

Пристрої захисного відключення (далі ПЗВ) призначені для захисту людини від ураження електричним струмом у разі непрямого дотику (дотик людини до відкритих провідних
неструмоведучих частин електроустановки, що опинилися під напругою у разі
пошкодження ізоляції), а також при безпосередньому дотику (дотик людини до струмоведучих частин електроустановки, що під напругою).

Принцип роботи ПЗВ заснований на вимірюванні балансу струмів які входять у нього струмоведучими провідниками за допомогою
диференціального трансформатора струму.

Якщо баланс струмів порушений, то ПЗВ негайно розмикає всі вхідні в нього контактні групи, відключаючи таким
чином несправність навантаження.


ПЗВ вимірює алгебраїчну суму струмів, що протікають по
контрольованих провідникам (двом для однофазного ПЗВ, чотирьом для трифазного тощо): у нормальному стані сума струмів, що проходять через ПЗВ дорівнює нулю (точніше, сума не повинна перевищувати допустиме значення).

Якщо ж сума перевищує припустиме значення, то це означає, що частина струму проходить повз ПЗВ, тобто контрольований електричний ланцюг несправний - має місце витік.

ПЗВ повинні спрацьовувати за час не більше 25-40 мс, тобто до того, як електричний струм, що проходить через організм людини, викликає фібриляцію серця - найбільш часту причину смерті при ураженнях електричним струмом.

Виявлення струмів витоку за допомогою ПЗВ є лише додатковим захисним заходом, а не заміною захисту від надструмів за допомогою запобіжників, так як ПЗВ ніяк не реагує на несправності, якщо вони не супроводжуються витоком струму (наприклад, коротке замикання між фазним і нульовим провідниками).

Share: