News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Темрява та світло: відключення електроенергії як нова норма_0

Темрява та світло: відключення електроенергії як нова норма

10 June 2024

Друзі, отже ми бачимо, що в наше життя повернулися графіки  відключення електроенергії.

Нам вдалося перезимувати минулу зиму без відключень.  Якщо виникали дефіцити в енергосистемі, то застосовували тільки ГОП і ГОЄ для  промислових підприємств.

Однак навесні наш підступний сусід  змінив тактику та почав прицільно і методично руйнувати  теплові та гідроелектростанції, підстанції магістральних електромереж.


На сьогодні, ми втратили  понад 50% генеруючих потужностей ОЕС України,  що відповідно п. 2.4.Кодексу системи передачі визначає настання Режиму системної аварії!

І найбільше постраждали саме регулюючі енергооб'єкти! Зруйновано понад 90% потужностей ТЕС і майже 60% - ГЕС. Тобто, з доступних залишається переважно базова атомна генерація. Але і її блоки потребують зупинки для планових ремонтів. 

Через ракетні атаки рф, які припали на початок ремонтних кампаній на енергооб'єктах, в енергосистемі вже з квітня був дефіцит потужностей. Але продовжували обмежувати тільки промисловість, що шкодило нашій економіці, яка як може тримається під час війни...

Після травневих масштабних ударів по ТЕС і ГЕС, і як наслідок, критичного збільшення дефіциту в енергосистемі, проблеми з електроенергією відчуло і населення.

Це і відповідь на питання про те, чому відключення застали нас влітку.

Можемо сміливо чекати обмежень з 18:00 вечора до 08:00 ранку, тобто не тільки в пікові вечірні години, а й вночі, чого раніше не було!


Все через планові ремонти блоків АЕС, які в цей період вироблятимуть майже в половину менше електроенергії ніж було взимку. А також  через значні втрати на ТЕС та ГЕС. 

Однак в денні години майже не має обмежень завдяки сезонному збільшенню сонячної генерації. Але у зеленої генерації є один великий мінус - вона  не гарантована. Якщо погода сонячна  - все ок. Якщо ні - чекаймо на ліміти...

Наступної зими теж буде не солодко.
Все залежить від того наскільки вона буде холодною. 

В зимовий період очікуваний дефіцит електричної потужності в пікові години споживання та за низьких температур.  І це прогноз, при роботі всіх 9 блоків АЕС!

Рівні ж дефіцитів будуть залежати й від можливих майбутніх атак ворога на енергетику, і від того, наскільки
ефективно буде використаний час для підготовки до майбутньої зими.

Звичайно дефіцит електроенергії може бути частково компенсований шляхом імпорту електроенергії, але на сьогодні максимально дозволена потужність операторами систем європейських країн (ENTSO-E) всього до 1,7 ГВт. Цього замало.

Тому, для збалансування роботи енергосистеми залишається тільки обмеження споживачів електроенергії через відповідні графіки відключень, що ми всі вже і відчуваємо.

Нам треба звикати до життя в умовах постійного застосування графіків відключення електроенергії. Це наші реалії й вони скоріш за все надовго. В жодному разі, не сприймайте цю інформацію як привід для паніки. Просто  до цього потрібно бути готовим. У нас війна...

За прогнозами,  дефіцит буде хронічним і влітку, і в інші пори року. Буде змінюватись лише його обсяг, котрий зележатиме від того, наскільки спекотна буде погода  (наші кондиціонери)  або морозна  (наші обігрівачі).

Останнім часом ми публікуємо багато  інформації про необхідність економити електроенергію та усвідомлено її споживати.  Населення споживає третину всієї виробленої електроенергії у нас в країні. Тому від ощадливого користування електрикою залежить наскільки довгими будуть графіки відключень для кожного з нас.
Тримаймося. Переможемо темряву разом!

Share: