News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Вінницькі енергетики відвідали Польщу_0

Вінницькі енергетики відвідали Польщу

04 January 2018

Незадовго до нового року  представники ПАТ «Вінницяобленерго» побували у  Свентокшиському воєводстві Республіки Польща. З якою метою і що там побачили, з ким поспілкувались? Відповідь на ці та інші запитання журналісти  прес-групи отримали від заступника директора комерційного з постачання електроенергії Ірини Агеєвої, яка була у складі делегації енергетиків нашого Товариства.

- До Польщі їздили 8 працівників нашого Товариства. Це була триденна робоча  подорож. Її  організували за дорученням генерального директора ПАТ «Вінницяобленерго» Андрія Поліщука і згідно офіційного запрошення Маршалка воєводства – пана Адама Ярубаса, а також за  підтримки Вінницької обласної державної адміністрації. Насамперед, нас цікавило як працює у найближчих європейських сусідів енергетична  галузь.  До того ж хотілося ознайомитися з досвідом польських колег, оскільки наше підприємство очікує розподіл на дві організації, що відповідатимуть за постачання та розподіл електричної енергії. Поляки з цього питання мають вже достатньо ефективні  напрацювання.

Зустріч з польськими колегами відбулася, безпосередньо, у місті Кельце. Там ми відвідали чимало об’єктів, пов’язаних з функціонуванням сфери енергетики. Так, скажімо, нас ознайомили з роботою сучасної лабораторії біомаси, біогазу та біопалива, де досліджуються нові технології. Їх використовують, переважно, у побутовому секторі, але, як з’ясувалося, застосовують і в промисловому виробництві. Також ми відвідали місцеву теплову електростанцію і теплову електростанцію в місті Поланець Сташовського повіту. Дуже потужні підприємства.  Під час спілкування з колегами з польської  енергетичної групи, які займаються постачанням та розподілом електричної енергії в Кельце, детально ознайомилися з їхньою структурою. Це щось на зразок нашої структурної одиниці, наприклад, Вінницьких ЕМ. Поспілкувалися з директорами обох напрямків, ознайомилися з методами їхньої роботи,  досягненнями, а також з роботою їхнього Кол-центру і основними організаційними принципами, які там застосовуються. Скажімо, великий інтерес викликало те, як у них відбувається прийом споживачів, робота з ними. Взяли собі на замітку деяку інформацію, аби у майбутньому використати польський досвід у своїй роботі. Скажу, що поляки у нових умовах розвитку енергетичної галузі, до чого готуємося й ми,  працюють шість років. Звісно, у них вже напрацьований певний досвід, сучасні технології відповідають усім європейським вимогам. Думаю, ми все це також надолужимо.

Що мене  особисто найбільше вразило під час ознайомлення з роботою польських колег? Мабуть те,  що у них після затяжного процесу приватизації  енергетичні компанії нині знову державні. Цікаво також те, що поляки посилено, як і ми, роблять акценти на альтернативні джерела відновлювальної енергетики. Вони, як і ми,  зацікавлені у розвитку технологій для вироблення електроенергії від вітру, води, сонця або біомаси. Ці джерела енергії залишаються додатком до традиційних джерел енергії в невеликих містах, селах та фермах, де можна облаштувати розподіл енергії. Зокрема використання біопалива для потреб галузі енергетики у поляків є нині  прерогативою.

Загалом досвід польських енергетиків багато в чому нам  може бути помічним. Це стосується, зокрема,  роботи з контролерами, доставки рахунків, формування корисного відпуску, знімання показників. У Польщі  ці процеси більш чітко відпрацьовані та відповідають сучасному європейському стандартові. Тож з огляду на досвід наших польських колег, ми маємо працювати краще.  Вже  є певні задумки і можна   приступати до розробки  концепції, нових дієвих та ефективних схем,  - поділилася враженнями від поїздки Ірина Агеєва.  

Також заступник директора комерційного з постачання електроенергії Товариства додала, що спілкуючись з керівництвом Свентокшиського воєводства та польськими колегами  вінницькі енергетики обговорили перспективні напрямки подальшої співпраці.  Зокрема домовилися про розширення партнерських контактів на рівні інтересів розвитку енергетичної галузі та співпраці між містами-побратимами - Вінницею і Кельце, яка триває з 1959 року. Розглянули  також можливість майбутнього візиту до нас делегації польських колег та отримали запрошення на відкриття нової електростанції, яку сусіди планують урочисто запустити в дію вже через рік.  

 

 

 

Share: