News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Законодавчі зміни в енергетиці_0

Законодавчі зміни в енергетиці

05 January 2024

🔵🟡Міністерство енергетики України скасувало списки критичних споживачів, яким не можна вимикати електроенергію. Відповідний наказ "Про врегулювання питань щодо постачання електричної енергії споживачам та розрахунків між учасниками роздрібного ринку електричної енергії у період дії в Україні воєнного стану" втратив чинність 6 грудня 2023 року.

На початку вторгнення обласні військові адміністрації визначили перелік критичних споживачів. Тепер планується створити нові списки. І там будуть лише ті підприємства, яких справді не можна відключати за жодних умов. Тому що це може спричинити тяжкі наслідки: чи то техногенні, чи то екологічні, чи то соціальні. Наприклад, системи водопостачання або централізованого опалення у великих містах. Але навіть у цих захищених споживачів повинні бути чіткі зобов'язання оплачувати спожиту електроенергію.

Не платити просто через те, що підприємства якимось чином увійшли до переліку критично важливих об'єктів - вже буде не можна!

Також постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 р. № 1405 Уряд зняв мораторій на припинення надання житлово-комунальних послуг. Зокрема у разі несплати або сплати за електроенергію у неповному обсязі населенням, яке проживає в неокупованих територіях та територіях, на яких не ведуться активні бойові дії, можливо здійснювати відключення електропостачання.

Отже, АТ "Вінницяобленерго" попереджає споживачів електричної енергії, які розташовані в зоні надання його послуг з розподілу електричної енергії, щодо обов’язкового та своєчасного виконання вимог діючих договорів в частині розрахунку за спожиту електричну енергію.

Share: