News
АТ «Вінницяобленерго» – personal account, transmit meter readings, call center 0 (800) 217-217 Андрій Поліщук взяв участь у світовому форумі «Кран-Монтана»_0

Андрій Поліщук взяв участь у світовому форумі «Кран-Монтана»

31 March 2016

З 18 по 20 березня у місті Дахла, розташованому в Західній Сахарі (королівство Марокко, Африка) проходила 27- а сесія Форуму "Кран-Монтана". На захід  були запрошені більше  тисячі учасників  з понад  130  країн світу  та  27  регіональних і міжнародних організацій. Це, переважно, представники ділових кіл, державні  та політичні діячі світу.  Серед запрошених був і  генеральний директор ПАТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук. Після повернення з форуму він поділився своїми враженнями від поїздки з журналістом прес-групи Товариства.

 - Запрошення взяти участь  у такому солідному світовому заході було для мене несподівано приємним і водночас очікуваним, оскільки  спрацювали бізнесові контакти, яких маю чимало.  З  України там було лише  три  представника: разом зі мною ще один вінницький політик і держслужбовець із Сум.  Форум пройшов на досить високому рівні.

 - Що собою представляв форум?

 - Насамперед скажу, що форум  "Кран-Монтана", як неурядова організація був організований  у  1989 році. Ініціатором та  засновником  став  «Всесвітній форум» на чолі з  адвокатом  Жан-Поль Картероном. І проходив він, зазвичай, у швейцарському мальовничому містечку Кран -Монтана. Від того, власне, і назва форуму.  Додам, що до складу Ради фонду входять відомі політичні діячі Франції, Швейцарії та інших країн. Фонд працює у взаємодії з Радою Європи, Європейською Економічною Комісією ООН, користується підтримкою європейських лідерів. Головне завдання фонду - сприяння організації прямих контактів між представниками світових ділових кіл, державними і політичними діячами. Особливе значення надавалося і надається розвитку діалогу і співпраці між Західною Європою, країнами Центральної  та  Східної Європи. В останні роки організація набула більш масштабного міжнародного характеру і почала запрошувати на свої заходи представників неєвропейських держав, як з південного Середземномор'я та Африки. Може тому цьогорічний форум відбувся в Африці.  Він пройшов під гаслом “Африка і співробітництво Півдня: краще управління для сталого економічного і соціального розвитку”. Як сказав  новий президент форуму П'єр Еммануель Кіран,  “цьогорічний форум “Кран-Монтана” став продовженням відкритого конструктивного діалогу між головними гравцями  світової політико-економічної сцени.”

 - А чи згадувалась на Форумі Україна?

 - Так,  багато мови було про Україну. Щоправда,  не все мені подобалося. Наприклад, досить неприємно на адресу нашої країни висловлювався колишній президент Чехії Вацлав Клаус, доводячи, що на події в Україні негативно впливають США, а Росія є рятівницею ситуації  і так далі. У відповідь йому виступав  впливовий  американський політик Джессі Джексон. Згодом довелося  і мені поспілкуватися на цю тему з Вацлавом Клаусом вже у більш неформальній обстановці. Це сталося  під час зустрічі, влаштованої організаторами форуму  на круїзному лайнері. Скажу, що бесіда з чехом була досить емоційною. Власному охороннику Клауса  навіть довелося стояти  впритул до мене. Але все відбулося мирно. Скажу лише, що політики, на жаль, у ході  форуму  аж  занадто.  Мене, звісно, цікавила лише енергетика. 

 - Що конкретно у цьому напрямку обговорювали?

 - В основному  обговорювалась тема  відновлювальної  енергетики, використання відновлювальних джерел. Звичайно, в Африці сонця надмірно багато. Там є найбільша у світі сонячна станція, яку на початку лютого цього року особисто відкривав король Марокко Мохаммед VI.

 - Учасникам пощастило її відвідати.Станція побудована в пустелі Сахара, на південний схід від Касабланки, неподалік від міста Уарзазат.Вона буде виробляти 500 МВт електроенергії, що порівняно з потужностями АЕС. Зокрема нам показали, яким чином працює станція. Це не фотогальванічна станція, а дзеркальна і,до того ж, не така, як у нас у Криму. Абсолютно новітня технологія. Встановлені такі собі параболічні дзеркала, які фокусують сонячну енергію і тим самим розігрівають воду для виробництва пари для турбін. Така станція,а ще низка вітряних, яких має Марокко,істотно дозволяють знизити обсяги викидів у атмосферу вуглекислого газу, зміцнює енергетичну безпеку країни. Я вперше побачив таку технологію. Дуже мене вона зацікавила. Екскурсія видалася дуже цікавою.

 - Чи вдалося виступити на форумі?

 - Ні, не виступав, але задавав дуже багато запитань. Скажімо, мене цікавило, яким чином у відновлювальній енергетиці Марокко вдалося досягти показника у понад 11%. Це дуже високий показник. Марокко взагалі планує генерувати 52% своїх потреб в електроенергії шляхом відновлюваної енергії , зменшивши тим самим імпорт нафти і інших енергоносіїв. Також намагався з’ясувати для себе у росіян, до речі, хороші були хлопці, чому в них неможливо розвивати відновлювальну енергетику? На Уралі, як з’ясувалося, вітрові станції таки мають. А ще Росія мене здивувала інформацією, що у них найбільшу кількість відновлювальних джерел складають дизельні станції. З яких це пір дизельні станції стали належати до відновлювальної енергетики? Це питання стало дискусійним. З’ясувалося, що просто у російського доповідача не все добре було з англійською мовою, оскільки доповідь велася англійською.

 - Чи допоміг  вам форум встановити   корисні  контакти, чи вдалося провести  неформальні ділові переговори, які у подальшому, можливо, переростуть у нові проекти?

 - Знаєте, будь-які контакти є корисними. Я познайомився з багатьма міністрами. Наприклад, з міністром земельних ресурсів, шахт  та енергетики Ліберії  Юджином Шенноном, міністром охорони здоров’я Марокко Елем Оуарді. Також потоваришував із керівником Асоціації африканських та деяких європейських морських портів містером  Банасом з невеличкої африканської країни  Габон. Дуже сподобалися мені своїми діловими якостями представники Таджикистану, Узбекистану, Казахстану.

 - Який висновок ви зробили для себе після роботи енергетичної секції форуму?

 - Я вкотре зрозумів, що у такий складний для нашої країни час вітчизняна енергетика залишається досить серйозною та потужною  системою. Серед пострадянських країн ми  на другій позиції  після Росії, а  серед європейських - також «не пасемо задніх».  Ну, а якщо говорити про країни Африки, то їм все ж таки до нас треба їхати і багато чому ще вчитися,  і це не зважаючи на правильність їхнього курсу в напрямку відновлювальної енергетики. Це моя особиста думка. А щодо української енергетики, то ще раз наголошую, вона була і залишиться конкурентоспроможною. Тільки у Вінницькій області, подивіться, який бум щодо зеленого тарифу. Вже маємо встановлених 40 МВт фотогальванічних потужностей. Звичайно, дещо відстаємо у високих та якісних технологіях. Але переконаний, що з часом все буде добре і з цим. Одним словом, форум видавсядосить корисним для мене і показовим. Вже маю намір зустрітися з фахівцями та обговорити, чи не використати і у нас більш дешеву, більш практичну і більш довговічну сонячну систему, як марокканська. Адже сонячні батареї, які зараз використовуємо, треба міняти вже через 15 років.Ось такий найближчий маю намір.

 - Знаю, що ви вже маєте запрошення на наступний подібний форум?  

 - Так, отримав  таке запрошення. Форум відбудеться у Відні (Австрія). Я із задоволенням його відвідаю і, напевно, вже  виступлю там з доповіддю. Озвучу її англійською  або  німецькою мовами. А поки – працюємо з колегами вдома, чимало є завдань, що потребують нагального вирішення.

Share: